Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, sustine ca taxa pe depozitarea deseurilor inerte si nepericuloase este necesara, fara aceasta masura Romania riscand sa ajunga groapa de gunoi a Europei, in conditiile in care in 2016 va fi liberalizata circulatia deseurilor in UE, informeaza Mediafax.

Groapa de gunoi din centrul Craiovei - Oare o fi ecologica si nu ne dam seama ?Foto: USER UPLOADED

Ministrul Mediului a raspuns astfel declaratiillor Sulfinei Barbu, potrivit carora Guvernul ar intentiona sa introduca, printr-un proiect de lege, noi taxe care vor duce la cresterea preturilor la carburanti, la medicamente, la alcool si la reciclarea deseurilor.

Ministrul sustine ca taxa pentru depozitarea deseurilor inerte si nepericuloase se regaseste in toate statele UE si reprezinta o "necesitate stringenta", in conditiile in care peste 80% din deseurile generate anual sunt eliminate prin depozitare.

"Efectul acestei taxe nu are cum sa fie neatingerea tintelor de reciclare din moment ce prin aceasta taxa se doreste limitarea depozitarii deseurilor reciclabile la gropile de gunoi si redirectionarea acestora catre reciclare. Toate studiile ne arata ca activitatea de reciclare a deseurilor va inregistra o crestere semnificativa din momentul instituirii acestei taxe. Mai mult decat atat, anul 2016 va fi anul liberalizarii circulatiei deseurilor in cadrul UE, iar fara un astfel de instrument Romania risca sa devina groapa de gunoi a Europei. Probabil ca asta este ceea ce isi doreste doamna fost ministru PDL", mai sustine Gavrilescu, potrivit unui comunicat de presa.

Ministrul Mediului claifica drept "mincinoase" afirmatiile Sulfinei Barbu referitoare la "presupusa scumpire" a carburantilor, a anumitor medicamente si alcoolului.

"O alta minciuna rostita astazi de doamna Barbu se refera la o presupusa scumpire a carburantilor, anumitor medicamente si alcoolului. Adevarul este, insa, total opus. Proiectul de act normativ nu face referire in niciun fel la aceste produse, ele nefiind clasificate drept periculoase pentru mediu. Proiectul aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor propune ca aplicarea contributiei de 2% din valoarea substantelor sa se aplice si amestecurilor in compozitia carora intra o substanta chimica periculoasa si care la randul lor sunt clasificate, ambalate si etichetate ca fiind periculoase pentru mediu, acestea fiind la fel de nocive pentru mediu ca si substanta respectiva, pentru care deja se plateste aceasta contributie", sustine Gratiela Gavrilescu.

Ea a mai precizat ca, in ceea ce priveste bauturile alcoolice, "chiar daca nu este vorba despre nicio scumpire, tinand cont de politica UE privitoare la tutun si alcool si de efectele negative dovedite ale acestora asupra sanatatii umane, imi este foarte greu sa inteleg de ce doamna Barbu considera ca scumpirea alcoolului ar fi un lucru negativ."

De asemenea, Gratiela Gavrilescu respinge si acuzatiile Sulfinei Barbu referitoare la modul abuziv in care guvernul a folosit fondul de mediu: "Este ingrijorator ca doamna Barbu, care a detinut si functia de ministru al Mediului, minte cu atat de multa nonsalanta, afirmand ca Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-si completa bugetul de stat. Domnia sa ar fi trebuit sa stie ca Fondul de Mediu este un instrument financiar alimentat exclusiv din taxele si contributiile platite de catre poluatori, destinatia acestora fiind strict finantarea proiectelor si programelor-pilot, precum si a proiectelor si programelor pentru protectia mediului. Asadar, este imposibil un transfer de bani de la Fondul de Mediu catre bugetul de stat, din simplul motiv ca legea nu permite asa ceva".

Vicepresedintele PNL Sulfina Barbu acuza Guvernul Ponta ca ar intentiona sa introduca "pe ascuns" noi taxe care vor duce la cresterea preturilor la carburanti, la unele medicamente, la alcool si la reciclarea deseurilor din Romania.

"Tragem un semnal de alarma cu privire la intentia Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia Romaniei. Cu alte cuvinte, noi spunem ca Guvernul Ponta nu joaca corect cartea relaxarii fiscale, concret fiind vorba despre o Ordonanta de Guvern pentru modificarea Ordonantei 196/2005 privind fondul pentru mediu, concret modificarea acestei Ordonante va duce la scumpirea benzinei, motorinei, va scumpi reciclarea deseurilor in Romania, va scumpi depozitarea deseurilor in Romania, va scumpi si diverse bauturi alcoolice", a declarat Sulfina Barbu, joi, intr-o conferinta de presa.

Vicepresedintele PNL considera ca aceste "noi taxe" sunt "surse de bani" pentru bugetul de stat.

"Ascunse in legislatia privind fondul pentru mediu, noile taxe consideram ca sunt de fapt surse de bani pentru bugetul de stat, fiind necesari banii acestia avalansei de cheltuieli publice promise de primul-ministru Ponta", a sustinut Sulfina Barbu, aratand totodata ca Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru "a-si completa veniturile la bugetul de stat".

"Va amintesc ca Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-si completa veniturile la bugetul de stat, in anul 2014 de la fondul de mediu a fost transferata suma de 562 milioane lei, adica 120 milioane euro catre bugetul de stat. Transferul a fost facut la sfarsitul anului 2014 din fondul de mediu catre bugetul de stat", a aratat fostul ministru al Mediului.