Scandalul gropii de gunoi care distruge superba zona montana din Suceava - Pasul Mestecanis: comisarul european Corina Cretu cere implicarea ministrului Mediului

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 1 iunie 2015, 9:27 Actualitate | Mediu

Groapa de gunoi ecologica, pe pasul Mestecanis
Foto: Catalin Dumitrescu
Comisarul european pentru dezvoltare, Corina Cretu, ii cere ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, sa se implice in scandalul gropii de gunoi ecologice care ameninta sa distruga unul dintre cele mai frumoase peisaje montane din Romania, in Suceava. Cretu ii cere ministrului intr-o scrisoare deschisa sa analizeze "modul in care acest proiect respecta legislatia de mediu si, in special, normele privind protectia peisajelor".

De asemenea, Corina Cretu scrie ii cere ministrului Mediului sa o informeze in legatura cu rezultatul analizelor.

 • "As dori sa ma alatur cetatenilor romani si institutiilor media care au atras atentia cu privire la construirea unui depozit ecologic de deseuri in judetul Suceava... si vreau sa-mi exprim ingrijorarea cu privire la posibila distrugere a peisajului alpin prin crearea acestui depozit de deseuri. Peisajul Carpatilor este una dintre cele mai mari bogatii ale Romaniei si ale Europei si vreau sa ma asigur ca fondurile europene nu sunt utilizate pentru a pune in pericol aceasta nepretuita resursa", se mai arata in scrisoarea comisarului european.
Unde este plasata groapa de gunoi

In judetul Suceava, aproape de varful unuia dintre cele mai frumoase pasuri montane din tara, pasul Mestecanis (1086 m), pe o suprafata de 4,4 hectare de teren se construieste o groapa de gunoi ecologica.

Desi locul este la doar o curba distanta de varful pasului ce face legatura intre zonele turistice Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, in acte este trecut oficial ca "depozitul de deseuri de la Pojorata". Dar localitatea care ii da numele este la o distanta de mai bine de 11 kilometri pe sosea.

Cand va fi gata, in varful pasului Mestecanis, la noul "depozit de deseuri de la Pojorata", vor fi aduse toate gunoaiele menajere din zona montana a judetului Suceava.

Constructia si punerea in functiune a "depozitului ecologic de la Pojorata", include si relizarea unei statii de tratare a levigatului (produs format in mare parte prin infiltrarea apei in masa de deseuri si prin procesul natural de descompunere a substantelor organice din deseuri).

Contractul a fost semnat in ianuarie 2013 cu asocierea dintre firma austriaca Bilfinger Baugesellschaft mbH si compania romaneasca SC Concret Construct AG SRL, costa peste 27 de milioane de lei fara TVA si, impreuna cu un alt depozit de deseuri din localitatea suceveana Moara, face parte dintr-un proiect mai mare denumit "Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Suceava", proiect finantat din fonduri Europene.

Lucrarile sunt prevazute sa fie finalizate la 18 luni de la data semnarii contractului, iar la final "depozitul de deseuri de la Pojorata" va avea o capacitate de 350.000 de tone, suficient de mare incat sa asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din judet cel putin pana in 2037.

Pe langa depozitarea deseurilor, proiectul prevede si constructia unei statii de colectare si tratare a levigatului ce, conform documentatiei descriptive din licitatia publica a proiectului, este compusa din mai multe parti (bazin tampon-separat, pompa de admisie, tratare biologica cu statie de ventilatie, statie de pompe intermediare, separare metale grele, deshidratare si evacuare namol, statie de pompe de evacuare, bazin tampon, container pentru sistemul de monitorizare a proceselor, grupuri sanitare, produse chimice si dezinfectie).

Explicatiile autoritatilor: Alegerea locului pentru groapa a fost legata de acces pentru ca acel loc este concentric fata de toate localitatile din bazinul de munte. Nu va exista pericol de miros

Desi proiectul de modernizare a infrastructurii de management al deseurilor in judetul Suceava este unul binevenit si este menit "sa imbunatateasca atat calitatea vietii cat si pe cea a mediului si sa corespunda din punct de vedere al protectiei mediului cu cerintele legislatiei romane si europene", pozitionarea gropii de gunoi ecologice "de la Pojorata" tocmai pe traseul pasului montan Mestecanis, chiar aproape de varf, ridica semne de intrebare.

Pentru a afla mai multe detalii, HotNews.ro l-a contactat in 2013 pe presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, si l-a intrebat de ce s-a decis ca "depozitul de deseuri de la Pojorata" sa fie amplasat tocmai pe pasul Mestecanis.

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:
 • Buna intrebare. Decizia cu aplasamentul s-a luat in 2008-2009 si nu eram eu atunci presedintele CJ sa va pot raspunde. Explicatia tehnica este ca pentru judetul Suceava, din ratiuni de organizare teritoriala si ca populatie, proiectul nu a putut fi gandit cu un singur depozit undeva central. S-a adoptat solutia pentru partea de camp-deal [n.r. un alt depozit in localitatea Moara] si partea de munte. Asa s-a stabilit in conformitate cu capitolul de mediu si procedurile europene.
 • Strict despre locatia din Pojorata, aceasta a fost legata de acces la groapa pentru ca acel loc este oarecum concentric fata de toate localitatile din bazinul de munte. Ea colecteaza odata din bazinul Dornelor si din partea Campulung, Sadova, Valea Moldovei, Izvoarele Sucevei. Era cea mai buna locatie pentru ca acest proiect il faci cu bataie de termen lung si trebuie sa tii cont in prima instanta si de costurile de transport.
 • Zona respectiva unde se construieste depozitul este ferita de vizibilitate. Acolo este un fel de groapa intermediara. Ea nu va impacta mediul si nici partea peisagistica. Este gandita in felul acesta.
 • Nu exista pericol de miros sau altceva. In momentul in care va fi pus in functiune depozitul, el va fi utilizat pe straturi. Se depun straturi de deseuri, dupa care se depune pamant de umplutura peste, se compacteaza si tot asa. Intrarea in sit se face intr-o zona de sortare, o platforma de sortare finala care va recupera partea de hartie/carton, plastic, metale si alte materiale recuperabile, urmand ca apoi sa fie depozitat deseul final.
 • La depozitul de la Pojorata vor fi transportate toate deseurile menajere de la gospodarii. Nu e vorba de deseuri periculoase.
Seful CJ Suceava: La final, depozitul de deseuri nu se va vedea de la drum
 • Deseul final se depune pe straturi. Sistemul de protectie este sub groapa care transforma acea incinta, acea cuva, intr-o zona impenetrabila. Tot ce inseamna levigat este preluata prin cadere libera catre cea mai joasa zona intr-o statie de tratare a levigatului. Acolo se deruleaza un proces fizico-chimic si, in final, se obtine o apa pura ce poate fi deversata intr-un parau spre exemplu.
 • Peisagistic vorbind, pentru ca asta ar fi putut fi singura chestiune care putea sa creeze anumite dificultati, nu se va vedea nimic din drumul de acces.
 • S-a calculat impactul pe cel putin trei dimensiuni: O data bugetar, o data impactul de mediu in care au fost luate in calcul toate aspectele legate de straturi si o data peisagistic pentru ca acolo nu se va vedea groapa.
 • Actualmente se vede pentru ca s-a facut accesul in santier si, sigur, este organizarea de santier care se observa. Practic exista un versant, un mal de pamant care va obtura vizual groapa, deci nu se vede nimic. De jos nu ai cum sa vezi pentru ca e mai sus, iar de sus cum vii, pentru ca e intr-o curba, nu vezi decat drumul de acces.

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

7092 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  deja vu (Luni, 1 iunie 2015, 11:33)

  anonimicus [utilizator]

  Iar austrieci ...
  Holzindustrie, OMV, acum Bilfinger.
 • +3 (3 voturi)    
  Desigur! (Luni, 1 iunie 2015, 11:49)

  Rdu [utilizator]

  Ha, ha,ha ! Doar noi am facut legile pt noi si ai nostri!
 • +6 (6 voturi)    
  Baietii destepti! (Luni, 1 iunie 2015, 11:54)

  bancheru83 [utilizator]

  Este un dezastru ce vor sa faca acolo!padurea este deja defrisata acolo si constructiile sunt incepute,ma intreb cine a favorizat toate autorizatiile pt asemenea prostie.cred ca s a dat spaga pina la ministru.
  • -2 (4 voturi)    
   Specialistule, ai habar despre ce vorbesti! (Luni, 1 iunie 2015, 14:57)

   PostolacheNicolae [anonim] i-a raspuns lui bancheru83

   O groapa de gunoi "ecologica" este, ne place sau nu, o groapa de gunoi! Oriunde ar fi amplasata, tot s-arfgasi cativa "specialisti", care ar spune ca amplasamentul nu e bun pentru ca blablabla...! Groapa de pe Mestecanis este departe de orice asezare umana, va avea un regim inchis si nu va putea fi "scormonita" de tot felul de "intreprinzatori in reciclare", asa cum se intampla in toate gropile de gunoi de la periferia oraselor, inclusiv la Suceava! Priveste fotografiile disponibile in cyberspatiu si o sa constati ca nu e nici un "dezastru" si ca padurea nu a fost "defrisata"! Peste tot in lume, depozitarea, sortarea&reciclarea si distrugerea gunoiului au ridicat si inca ridica mari probleme! Suntem 7,3 miliarde de "producatori de gunoi" pe aceasta planeta(a treia de la Soare) si deocamdata nu am gasit o solutie definitiva pentru gunoiul nostru cel de toate zilele! La limita si la o adica am putea aplica "solutia" sugerata de ideologii si sustinatorii "noii ordin mondiale", punand in aplicare cele "10 porunci" inscrise pe blocurile de granit ale monumentului megalitic(un Stonehenge american) ridicat in statul Georgia la initiativa membrilor societății secrete numită Ordinul Rozei Cruci sau Rosicrucienii, care doresc formarea unei religii mondiale, a unui singur tribunal al lumii și ca numărul oamenilor să nu depășească 500 de milioane! GUIDESTONES GEORGIA: 1. -Mențineți umanitatea sub 500 de milioane de persoane, în echilibru permanent cu natura. 2. - Ghidați reproducerea cu înțelepciune - îmbunătățind aptitudinile și diversitatea. >>>>>>> 10. - Nu fiți un cancer pentru Pământ - lăsați loc și naturii - lăsați loc și naturii! Hei, "bancherule83", pentru care grup optezi?! Vrei sa fii printre "fericitii" care raman pe planeta condusa de "Big Brother" sau printre cei 6,8 miliarde de "cancerosi", care vor "pleca" spre neant ca sa lase loc naturii?!
   • +4 (4 voturi)    
    Conturili si gura de rai (Luni, 1 iunie 2015, 18:36)

    valli [utilizator] i-a raspuns lui PostolacheNicolae

    Mi-am petrecut ce-i mai frumosi ani ai vietii in Mestecanis. Daca te uiti si tu pe poze asa cum ne indemni, ai sa vezi ca groapa este la 1 km de vatra satului (30 de min. de mers pe jos pe munte). Atunci cand, intr-o societate moderna ne exprimam in public ne asteptam de la ceilalti la o opinie nuantata, mai ales daca au calculator si conexiune la internet. Nu e vorba de bla bla bla. Mestecanis nu e un sat oarecare ci una din perlele Bucovinei alaturi de manastiri, traditii, turism montan, salbaticie, natura virgina etc. Bineinteles ca nu e nimeni impotriva construirii gropii ecologice dar sunt convins ca amplasamentul putea fi mutat intr-o zona lipsita de atatea semnificatii. Presedintele Consiliului Judetean Suceava spune ca s-a ales Mestecanisul pur si simplu pentru ca e la mijloc si in plus cheltuielile de transport au importanta lor. Dupa filozofia asta sigur in mijlocul Bucurestiului se va construi o groapa ecologica pentru ca acolo se produc multe gunoaie, suntem la centru si e eficient transportul lor.
    Mai curand, ca si la Pungesti-Vaslui, un localnic si-a vandut terenul unui oficial care a semnat actele si care a luat bani europeni frumosi pe rapele in care se face acum groapa.
    Cred ca asta este adevarata problema...faptul ca politicienii nostri sunt in stare sa vanda si oasele stramosilor pentru a-si umple conturile.
    • -2 (2 voturi)    
     Dincolo de lamentatii ai o solutie?! (Luni, 1 iunie 2015, 21:18)

     PostolacheNicolae [anonim] i-a raspuns lui valli

     Dincolo de lamentatii bucolice si pasuniste ai si o solutie la aceasta problema VITALA! Daca o s-o mai "pasam" mult asa(in binecunoscutul stil mioritic) o sa te trezesti intr-o zi ca "nationalismul local" nu ti-a fost de nici un folos si int-o zi fatidica o sa realizezi ca: "Mestecanis(care) nu e un sat oarecare ci una din perlele Bucovinei alaturi de manastiri, traditii, turism montan, salbaticie, natura virgina etc." o sa fie napadit de mormanele de gunoaie produse local de autohtoni! APROPO: in care vale si in care parau isi "recicleaza" bravii gospdari din Mestecanis inevitabilele gunoaie ale existentei lor?!
     • +1 (1 vot)    
      gunoaie si gunoi (Luni, 1 iunie 2015, 22:56)

      valli [utilizator] i-a raspuns lui PostolacheNicolae

      Daca ai citi cu adevarat comentariul ai vedea ca solutia e propusa. Nu neg necesitatea construirii unei gropi, doar ca aceasta poate fi amplasata intr-o alta locatie lipsita de valoarea Mestecanisului. Pe de alta parte tonul cinico-blazat si aerul de superioritate pe care ti-l arogi nu mi se pare decat ridicol, puberal. Si Mestecanisul este o problema vitala, modul cum o rezolvam, tinand cont de nevoi dar si de interese pe termen lung, ascultand cu rabdare opiniile specialistilor si ale localnicilor cantarind castigurile si pierderile, lasand umorile si pasunismele daca vrei, evitand ideile de-a gata luate de pe net va face diferenta dintre o societate moderna si una primitiva.
      Nu stii nimic despre Mestecanis, iti dai cu parerea pe taste. Localnicii au pubele de gunoi si saptamanal acesta este strans de masini venite din Iacobeni.
      • 0 (0 voturi)    
       REITEREZ! (Marţi, 2 iunie 2015, 9:41)

       PostolacheNicolae [anonim] i-a raspuns lui valli

       Dincolo de lamentatii bucolice si pasuniste ai si o solutie la aceasta problema VITALA?! Pentru ca intr-o (buna/rea) zi cineva din Iacobeni(nu spun cine, persoana importanta!), nu o sa mai fie de acord sa se mai ridice gunoiul din Mestecanis(care nu e un sat oarecare!), pentru ca nici Iacobeni nu e un sat oarecare! Sunt foarte curios unde transporta/depoziteaza gunoiul masinile venite din Iacobeni?! 1.- Il "exporta" la Argestru?! 2.-Il transporta pana la Arsita(o mare "rana" ecologica)?! 3.-Il descarca(ecologic!) in apa Bistritei, care a primit si transportat la vale, din vremuri imemoriale si pana in...viitor, milioanele de tone de gunoi existential produse de mandrii gospodari din satele riverane si nu numai! IN CONCLUZIE: ai o solutie altenativa la problema depozitarii si reciclarii gunoiului sau doar interese pe termen lung?! Si pentru ca nimic din ce se intampla nu e intamplator, eu cred(sunt convins!), ca repunerea intempestiva pe tapet a "gropii de la Mestecanis(sau Pojorata!) se datoreaza unor "interese" divergente ale unor "intreprizatori" din zona! Parerea mea, un bucovinean cinic&blazat! Te asigur(insa), ca de aceasta data <gunoiul" nu va putea fi bagat sub pres!
 • +3 (3 voturi)    
  HG28-2008 (Luni, 1 iunie 2015, 11:59)

  Cheie primara [utilizator]

  Ca orice investitie si aceasta groapa are la baza un SF. SF-ul nu-i secret. Jurnalistii in loc sa-l intrebe pe Presedintele CJ ar fi trebuit sa ceara SF-ul si sa-l studieze. Greu.
  Nu conteaza ce firme vor executa lucrarea.
  Pe ministra mediului o cheama Gratiela Leocadia Gavrilescu.
 • +6 (6 voturi)    
  La 100 m de ministerul mediului (Luni, 1 iunie 2015, 13:32)

  rov [utilizator]

  e o groapa de gunoi autentica, de ani de zile.
  Invit presa pe strada Gladiolelor, sector 4.
  Guvernantii sunt indolenti si nesimtiti!
  Cum sa ceri unor oameni sa faca ordine in tara, cand pute mizeria sub ei ?!!!
 • +1 (1 vot)    
  Tembelismus (Luni, 1 iunie 2015, 16:20)

  Cetateanu [utilizator]

  La intrarea Dambovitei in Bucuresti, este o groapa de gunoi ecologica - in Rudeni probabil. Acum 10 ani era lunca acolo - acum este un munte caare depaseste cu mult malul drept (Chiajna). Ce o sa se intample acolo si cu Bucurestiul cand o va lua totul la vale?
  Daca se facea colectarea selectiva, da puteam vorbi de groapa ecologica - asa cateva prafuri care omoara mirosurile nu fac decat sa mareasca potentialul exploziv al gropiilor "ecologice".
 • 0 (0 voturi)    
  Exista alternativa proiectul zero waste. (Marţi, 2 iunie 2015, 0:04)

  BuraEmilia1 [anonim]

  Avem nevoie de infrastructura pentru aplicarea proiectului zero waste. In Maramures sunt mai de groaza cu locul ales, pe o pasune cu izvoare si apa freatica la nici patru metri. Langa o rezervatie de stejar rosu, o specie rara de stejar. De asemenea avem un sit arheologic din epoca bronzului si o biserica de lemn, iar depozitul e la capatul holdelor de cereale. Nu se poate aici acest proiect cu toata manipularea si inbdobitocirea populatiei!.https://www.youtube.com/watch?v=xxHGPQDwqog&feature=youtu.be


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă