Un vanator american din Texas a platit 350.000 de dolari pentru a ucide un rinocer negru, in Namibia, afirmand ca banii dati autoritatilor namibiene vor fi folositi pentru protejarea acestei specii amenintata cu disparitia, scrie AFP.

Corey KnowltonFoto: Captura CNN

Corey Knowlton, 36 de ani, a ucis animalul luni, dupa trei zile de urmarire in compania ghizilor guvernului namibian care trebuiau sa se asigure ca animalul ucis este cel ales. Acesta a fost insotit de asemenea de o echipa a televiziunii CNN, care a filmat vanatoarea.

Barbatul a castigat dreptul de a ucide acest rinocer negru - specia mai rara chiar si decat rinocerul alb - in timpul unei foarte controversate licitatii organizate la Dallas in 2014, care a provocat furia asociatiilor de protectie a animalelor.

"Lumea intreaga intreaga a auzit vorbindu-se de vanatoarea mea si cred ca e important ca oamenii sa stie ca s-a derulat bine, de maniera cea mai stiintifica posibil", a declarat Knowlton, pentru CNN, intr-un extras difuzat miercuri.

"De la inceput am crezut ca este ceva benefic pentru rinocerul negru", a spus el, imediat dupa ce a impuscat animalul. "A organiza aceasta vanatoare, cu masa de critici, de o parte, si de felicitari, de alta parte ... Nu cred ca as fi putut face mai mult pentru a vorbi de rinocerul negru".

Din 2012, Namibia a vandut licente pentru vanarea a cinci rinoceri, afirmand ca banii vor fi folositi pentru a finanta proiecte de protejare a naturii si de lupta impotriva vanatorii. Vanatorii care pot fi vanati sunt alesi dintre animalele prea batrane pentru a se mai putea reproduce, sustin autoritatile.

Potrivit IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii), in Africa mai existau 850.000 de rinoceri negri la inceputul secolului XX. Numarul lor a scazut la 2.400 in 1995, dar eforturile de protejare au reusit sa creasca numarul supravietuitorilor la circa 5.000.

Rinocerii negri difera de cei albi prin comportament si forma gurii. Cele doua specii traiesc in special in Africa de Sud, dar sant vanate intensiv pentru cornul lor, foarte apreciat pe piata medicinii traditionale asiatice.