Societatea Ornitologica Romana si Federatia Coalitia Natura 2000 Romania au lansat miercuri campania "Opreste barbaria, salveaza ciocarlia!" ca reactie a societatii civile din Romania la masacrul pasarilor ce poate fi declansat de noua forma propusa a Legii Vanatorii aprobata de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii februarie si retrimisa in parlament de presedintele Klaus Iohannis.

Ciocarlia de campFoto: Razvan Zinica_Societatea Ornitologica Romana

UPDATE 18.00: Chiar in ziua in care societatea civila a lansat o campanie impotriva Legii Vanatorii, Senatul a adoptat astazi cu 58 de voturi pentru si 27 impotriva raportul Comisiei de agricultura, silvicultura si dezvoltare urbana din Senat, care respinge cererea de reexaminare a Legii Vanatorii. Votul a fost favorabil adoptarii raportului, adica legea ramane asa cum este, cu toate prevederile nocive din ea, semnalate de Presedintele Klaus Iohannis care a retrimis-o in Parlament acum 3 saptamani. Responsabilitatea revine acum Comisiilor pentru mediu si pentru agricultura din Camera Deputatilor, care au sansa sa corecteze eroarea unor modificari legislative ce contravin legislatiilor romanesti si europene, si sa trimita rapoarte favorabile reexaminarii catre plenul Camerei.

Principalele modificari propuse de proiectul de lege trimis pentru reexaminare in Parlament de presedintele Klaus Iohannis sunt ca se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor, se majoreaza perioada de vanatoare pentru anumite specii de pasari cu pana la trei luni si se permite cetatenilor straini sa vaneze pe teritoriul tarii noastra.

"Patru sunt principalele probleme ale Legii Vanatorii in forma propusa si aprobata de Camera Deputatilor. Prima este ca se incalca dreptul la proprietate garantat de Constitutie deoarece se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor, a doua este ca pentru 18 specii de pasari perioada de vanatoare este majorata cu pana la trei luni, fapt ce duce la periclitarea unor specii pentru ca vanatoarea se va suprapune peste perioada de imperechere. Cea de-a treia problema este ca numarul de exemplare care pot fi vanate va fi stabilit prin Ordin de ministru fara consultarea custozilor ariilor protejate si a altor organizatii interesate de conservarea faunei. Ultima mare prolema este ca legea deschide vanatoarea pasarilor cantatoare in randul strainilor, care, dupa cum stim din experienta, fac adevarate bai de sange. Prin campania "Opreste barbaria, Salveaza ciocarlia!" ne dorim sa transmitem un mesaj clar romanilor si parlamentarilor ca legea in forma propusa este periculoasa pentru tot ce inseamna natura in Romania si ca ea trebuie respinsa", a declarat Luminita Tanasie din partea Federatiei Coalitia Natura2000 Romania.

"Actualul cadrul legislativ al vanatorii prezinta o serie de probleme, care duce la un impact negativ major asupra speciilor de pasari din Romania, iar adoptarea unor noi reglementari prin noua forma propusa va crea si mai multe probleme, haos si confuzie", a completat Luminita Tanasie.

In forma propusa, Legea Vanatorii va deschide piata catre vanatorii straini care vor putea vana in Romania doar in baza permisului de vanatoare. Mai mult, se vor introduce facilitati pentru transportarea vanatului in afara tarii, ceea ce va conduce la un masacru in randul pasarilor cantatoare, spun ornitologii.

"Romania este una dintre ultimele tari din UE care mai permite vanatoarea acestui tip de pasari. Daca pana acum strainii puteau vana doar pe baza de invitatie de la un administrator roman de fond cinegetic, acum strainii pot organiza ei singuri vanatori de pasari, adevarate maceluri. De exemplu, in 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani. In 2010, in judetul Braila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite. In 2011, vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania si care plecau in Italia. In 2013, un alt italian a fost prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate. Este clar ca daca continuam asa, vom mai auzi si vedea pasari cantatoare doar la muzeu", a concluzionat Ovidiu Bufnila, purtator de cuvant din partea Societatii Ornitologice Romane.

Initiatorii campaniei "Opreste barbaria, Salveaza ciocarlia!" cheama toti romanii iubitori de natura sa se alature demersului si sa semneze petitia pentru oprirea proiectului de lege in forma propusa si sa transmita un mesaj puternic si convingator parlamentarilor ca natura este importanta si ca decimarea speciilor de pasari nu reprezinta vointa romanilor.

Ciocarlia de camp se mai vaneaza doar in sase tari din UE, printre care si Romania

Ciocarlia de camp, una dintre cele mai iubite pasari din Romania si inspiratie pentru mari muzicieni ai lumii, printre care si George Enescu prin Rapsodia Romana nr. 1, este alaturi de graur, sturzul cantator, pitigoi, privighetoare, gasca cu gat rosu si alte 18 specii, pe lista pasarilor care ar putea fi puternic afectate de noile prevederi ale legii.

In Uniunea Europeana ciocarlia de camp se mai vaneaza doar in sase tari - Grecia, Italia, Franta, Cipru, Malta si Romania, in restul tarilor fiind interzisa vanarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numarul acestor pasari reducandu-se cu 50%, conform BBC Nature. Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul in scopuri comerciale, limbile acestor pasari fiind considerate delicatese si vandute astfel restaurantelor din Europa, spun ornitologii.

Pasarile cantatoare, simbol cultural si inspiratie pentru marii muzicieni ai lumii

Pasarile cantatoare au fost intotdeauna valoroase si datorita inspiratiei pe care au oferit-o marilor artisti ai lumii. De exemplu, Mozart, care a avut timp de trei ani un graur, i-a introdus cantecul in opera sa, Concertul pentru Pian nr. 17. O alta piesa celebra a lui Mozart, "Gluma muzicala" imita cantecul specific al graurului. De asemenea Beethoven, in "Simfonia pastorala" a transpus pe note cantecul privighetorii, cucului si pitpalacului.

Printre alti compozitori care s-au inspirat din cantecul pasarilor se numara Vivaldi (La Primavera si The Goldfinch), Prokofiev (The Bird din opera Peter and the Wolf), Camille Saint-Saens (The Swan), Tchaikovsky (Swan Lake), Handel (The Cockoo and the Nightingale), Schubert (The Raven), Stravinsky (Dance of the Firebird).

De asemenea, pasarile cantatoare au fost adevarate simboluri sociale si surse de inspiratie pentru cultura contemporana. Ciocarlia de camp a fost simbolul rezistentei soldatilor britanici din Primul Razboi Mondial, cantecul acesteia dandu-le speranta in transee. Graurul este singura pasare din istorie care a reusit sa opreasca ceasul Big Ben din Londra. In 1946 acul minutar al ceasului nu s-a mai putut misca deoarece un numar mare de grauri s-a asezat pe el. Sturzul cantator este pasarea care era folosita ca mesager de piticii din cartea The Hobbit. In filmul cu acelasi nume, sturzul cantator este pasarea care ciocneste in stanca si il trezeste pe dragonul Smaug.