Parlamentul european a votat marti o noua legislatie care permite statelor membre UE sa restrictioneze sau sa interzica deplin cultivarea recoltelor care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE.

Noua legislatie va intra in vigoare in primavara acestui an.

Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost deblocata abia patru ani mai tarziu, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizeaza OMG si cele care se opun, se arata intr-un comunicat de presa.

"Acest acord va oferi mai multa flexibilitate pentru statele membre care vor sa restrictioneze cultivarea OMG pe teritoriul lor. Va reprezenta un punct de referinta intr-o dezbatere care este departe de a fi incheiata intre pozitiile pro si contra OMG", a spus Frederique Ries (ALDE, BE), raportorul in Parlament.

"In ceea ce priveste viitorul, am incredere in promisiunea Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a intari procesul democratic privind OMG in Europa si de a se asigura ca cercetarea este cu adevarat independenta", a mai spus ea.

Acordul negociat cu ministrii UE a fost adoptat cu 480 de voturi la 159 si 58 de abtineri.

Noile reguli vor permite statelor membre sa interzica OMG din motive de protectie a mediului, altele decat cele enumerate in evaluarea stiintifica de risc realizata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

Statele membre ar putea interzice recoltele de OMG si pentru alte motive, cum ar fi cerintele privind planificarea urbana sau nationala, impactul socio-economic, evitarea prezentei involuntare a OMG in alte produse si obiective ale politicii agricole. Interdictiile s-ar putea aplica si unor grupuri de OMG identificate de recolte sau trasaturi.

Inainte ca un stat membru sa adopte astfel de masuri, legislatia cere o procedura care sa le permita companiilor producatoare de OMG sa isi dea acordul pentru interdictii asupra autorizatiilor lor de punere pe piata. Daca o companie nu este de acord, statul membru poate impune restrictia unilateral.

Porumbul MON810 este in prezent singurul organism modificat genetic cultivat in UE. Cartoful modificat genetic "Amflora" a fost interzis de Curtea generala UE in 2013, dupa ce initial fusese aprobat de Comisia Europeana.

Statele membre trebuie sa se asigure ca recoltele OMG nu contamineaza alte produse, o atentie deosebita urmand a fi acordata prevenirii contaminarii transfrontaliere cu statele invecinate, se arata in text.