China si Statele Unite, cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera, si-au fixat miercuri, la Beijing, noi obiective legate de emisiile lor, presate de urgenta unui acord mondial la conferinta dedicata climatului de la finele anului 2015, in Paris, scrie AFP.

China, primul emitator mondial, si-a fixat ca obiectiv sa atinga un varf al emisiilor de gaz cu efect de sera "in jurului lui 2030", cu intentia "de a ajunge aici mai devreme", a anuntat Casa Alba.

La randul lor, Statele Unite s-au angajat asupra unei reduceri de 26-28% a emisiilor lor pana in 2025 in raport cu 2005.

Este pentru prima oara cand China se angajeaza asupra unui varf al emisiilor, respectiv anul incepand de la care acestea vor inceta sa mai creasca, respectiv curba se va inversa.

Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca eforturile actuale sunt insuficiente pentru a limita cresterea temperaturii mondiale la +2 grade C, obiectiv pe care si l-a fixat comunitatea mondiala pentru a evita un ciclu catastrofic al schimbarilor climatice.

China si SUA reprezinta impreuna 45% din totalul emisiilor de CO2 ale planetei.

Aceste anunturi au fost facute in conditiile in care presedintele american Barack Obama a fost primit miercuri la Beijing de omologul sau chinez Xi Jinping, dupa ce acestia au participat la summitul pentru cooperare economica Asia-Pacific (Apec).