O populatie de boa de nisip a fost descoperita recent in Romania, anunta Societatea Ornitologica Romana (SOR), care adauga ca, deoarece aceasta specie este protejata, nu vor fi furnizate date despre locul exact al acestei descoperiri.

boa de nisipFoto: Societatea Ornitologica Romana

"Dupa 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar sarpe din Romania - boa de nisip (Eryx jaculus). Aceasta specie ajunsese sa fie considerata un adevarat 'Sfant Graal' al herpetologilor, o specie pe care toti o credeau disparuta din fauna Romaniei si care acum a fost regasita. Din 1937 nu a mai fost vazut boa de nisip in viata. In Romania, au mai fost semnalate doar exemplare moarte", se arata intr-un comunicat al Societatii, citat de Agerpres.

Prima semnalare a exemplarului a fost facuta de un locuitor din Lunca Dunarii, care a scris un mesaj pe pagina de facebook a Societatii Ornitologice Romane. De aici, a fost indrumat catre herpetologul Vlad Cioflec, din Bucuresti, membru al SOR. Dupa ce a vazut fotografiile cu specia, expertul a decis sa organizeze o echipa cu care sa investigheze observatia.

"Nu poti trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am vazut fotografiile si am ramas uimit. Mi-am organizat o echipa din care au mai facut parte sotia mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din Romania - Doru Panaitescu si un alt herpetolog, Tibor Sos. Impreuna am plecat pe teren, sa cautam ceea ce noi credeam ca este o specie disparuta. Cel mai greu cred ca a fost sa tin secreta locatia indicata de primul gasitor", subliniaza Vlad Cioflec.

Echipa s-a deplasat in teren, unde nu a gasit un singur exemplar de boa de nisip, ci zece. Printre aceste exemplare se aflau o femela si sase pui. Niciun sarpe nu a fost bruscat, ranit, vatamat sau mutat din spatiul sau. Cei patru care au facut descoperirea s-au multumit doar cu fotografiile si cu filmarea celui mai rar sarpe din Romania - boa de nisip.

Poze cu familia de serpi pot fi vazute aici.

Local, boa de nisip este numit si sarpe cu doua capete, pentru ca este extrem de bine adaptat: coada animalului seamana foarte bine cu capul, un sistem de aparare extrem de eficient impotriva pradatorilor care apuca reptilele de cap.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un sarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenta un animal nocturn, are pupila verticala. Se hraneste indeosebi cu rozatoare, pe care le vaneaza in galeriile construite subteran. Poate fi gasit, extrem de rar, in zone aride. Ultima semnalare in viata a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul Romaniei provine din 1937, in localitatea Cochirleni.