Imagini video obtinute in urma unei actiuni de monitorizare confirma prezenta castorului in Delta Dunarii, dupa o absenta de aproape 200 de ani din tara noastra, anunta organizatia de conservare a naturii WWF Romania. Imaginile au fost obtinute de la cinci camere cu infrarosu amplasate in zona unde traieste familia de castori, in complexul lacustru Somova - Parches. Monitorizarea castorilor din Delta Dunarii, realizata de echipa WWF-Romania si Rewilding Europe, in parteneriat cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov, a inceput in aprilie, la recomandarea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

CastorFoto: Cristian Mititelu Răileanu/WWF

Castorul european (Castor fiber), acum specie strict protejata, a disparut la inceputul secolului al XIX-lea, nu numai in Romania, ci si in marea parte a Europei, din aceleasi cauze: vanarea excesiva pentru blana si pentru castoreum (odata folosit in idustria parfumurilor) si modificarea habitatului. In Romania, proiectul de reintroducere a fost initiat de ICAS Brasov in 1998 pe cursurile raurilor Olt, Mures si Ialomita, iar 12 ani mai tarziu, in 2010 au migrat fara vreo interventie umana si in Delta superioara. Aceast fenomen se inscrie in tendinta generala a revenirii acestei specii si a altor 36 de specii de mamifere si pasari pe tot cuprinsul Europei si este documentata de Wildlife Comeback Report.

Imaginile surprinse ilustreaza atat diversitatea speciilor de pasari din zona (clipul nu este pe repede-inainte), cat si exemple de pradatori naturali ai castorilor, mai ales ai puilor, cum ar fi cainele enot. Astfel, prin prezenta unui lant trofic complet putem intelege cum natura tine totul in echilibru, noteaza WWF Romania.

"Daca invatam de la natura lectia importanta a intoarcerii castorului in Delta, o sa obtinem cu adevarat un succes in conservare. Aceasta specie e supranumita "inginerul ecosistemelor" pentru ingeniozitatea prin care construieste un mozaic de habitate unde retine apa si extinde zonele umede, atat de necesare in conditiile actuale ale schimbarilor climatice. Mai mult, aceasta specie erbivora are un impact de lunga durata asupra mediului in care traieste, imbogatind biodiversitatea din aceste habitate. Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru pasari sau ascunzatori pentru reptile si amfibieni, iar canalele pe care le sapa pot fi locuri ferite unde pestii isi pot depune icrele", a completat Alexandra Panait, coordonatorul proiectului in Delta Dunarii, Rewilding Europe.