Attila Korodi, avizat de comisiile parlamentare pentru Ministerul Mediului. Ce vrea sa faca el cu Rosia Montana si gazele de sist

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 4 martie 2014, 13:22 Actualitate | Mediu


Attila Korodi
Foto: Guvernul Romaniei
​Comisiile parlamentare de specialitate l-au avizat, marti, pentru functia de ministru al Mediului, pe deputatul UDMR Attila Korodi, care s-a declarat impotriva continuarii proiectului minier de la Rosia Montana, in conditiile legale actuale, si s-a exprimat pentru efectuarea de evaluari punctuale in cazul lucrarilor privind gazele de sist.

Korodi a primit 18 voturi pentru, 9 impotriva si 1 abtinere din partea Comisiei pentru mediu a Camerei Deputatilor si a Comisiei pentru administratie a Senatului, reunite. Plenul comun al Parlamentului urmeaza sa decida privind investirea Cabinetului Ponta III, PSD-PC-UNPR-UDMR.

Ce vrea Attila Korodi de la cele mai sensibile probleme de mediu

Proiectul aurifer Rosia Montana:
 • "Proiectul Rosia Montana, din punct de vedere procedural, la ora actuala, este intr-o faza de stopare, dar stopare neinsemnand ca cineva a stopat, ci pur si simplu conditiile indeplinite de legislatia romaneasca nu permit sa se mearga mai departe cu procedura".
 • "Raportul Comisiei privind Rosia Montana (a Parlamentului - n.r.) ne arata ca sunt cateva decizii la care statul roman trebuie sa vina cu cercetare, cu analiza si ca Parlamentul are un rol important prin finalizarea, adoptarea sau respingerea acelui raport".
 • "Nu am avut discutii cu domnul prim-ministru Victor Ponta privind Rosia Montana. Nu a fost abordata politic si nici tehnic. Asta inseamna ca Ministerul Mediului trebuie sa continue, conform legislatiei, rolul pe care il are in procedurile de evaluare de impact asupra mediului si in cazul acesta, pentru ca fiind un proiect mare, Ministerul Mediului trebuie sa duca procedura si Guvernul sa o finalizeze, daca se intrunesc conditiile. La ora asta nu se intrunesc aceste conditii".
 • "Pe partea de patrimoniu cultural, este o sentinta judecatoreasca care blocheaza la ora actuala continuarea descarcarii arheologice a unui sit care exista sub certificatul de urbanism emis pentru acest proiect. Este un proiect foarte complicat. Ceea ce va promit este aplicarea legii cu strictete, cum se cuvine".
Legea minelor:

Korodi s-a declarat impotriva modificarii legii minelor, daca proiectul de revizuire va fi rediscutat, dupa ce fusese respins deja de Camera Deputatilor im decembrie 2013. Modificarea legii minelor ar fi inlesnit demararea proiectului aurier de la Rosia Montana.

"In forma care a fost propusa rediscutarea legii minelor, nu o sustin. Este un punct de vedere care este constant si sunt convins ca dialogul interinstitutional intre ministere va aduce beneficii", a spus Attila Korodi, la dezbaterile din comisii.

Gazele de sist:
 • "Cu privire la gazele de sist, cred ca fiecare proiect in parte care poate sa vizeze acest domeniu trebuie analizat cu precautie si rigurozitate. Nu pot sa spun ca la nivel national sunt impotriva acestor curente. La nivelul fiecarui proiect sustin o analiza foarte riguroasa, transparenta, care sa clarifice daca criticile sunt pe buna dreptat formulate - pentru ca societatea civila are rolul de a critica -, daca pot fi argumentate cu solutii tehnice sau nu".  
 • "Nu imi propun sa fac un moratoriu, pentru ca pentru un moratoriu Parlamentul este cel mai abilitat sa aiba un dialog si sa deschida. Dar daca se deschide aceasta problema, noi vom contribui cu staff-ul profesional al Ministerului Mediului".  
 • "Agentiile de mediu au o responsabilitate in a emite autorizatii, avize si asa mai departe. In momentul in care avem probleme tehnice complicate, punctul meu de vedere este ca Ministerul Mediului nu trebuie sa se sperie sa comande studii independente pe care sa le foloseasca".
 • "Voi analiza situatia, nu numai in cazul orasului Mangalia (in apropiere de Mangalia sunt deschise santiere de explorare a gazelor de sist - n.r.), daca studii independente vor putea sa vina cu o contributie semnificativa fata de ceea ce este acum acumulat ca si cunostinte asupra problemei la nivelul Agentiei National de Mediu si al agentiilor locale".


Citeste mai multe despre   
3919 vizualizari

 • -5 (21 voturi)    
  stie cineva cum se spune (Marţi, 4 martie 2014, 13:36)

  nellino [utilizator]

  "Uniti salvam Rosia Montana" in maghiara?
  • +5 (11 voturi)    
   Ca in ROMANA (Marţi, 4 martie 2014, 16:12)

   Adriana_009 [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   Nu salvati de fapt nimic.
   • -8 (8 voturi)    
    În niciun caz rataţii (Marţi, 4 martie 2014, 20:10)

    ClaudoLupus [utilizator] i-a raspuns lui Adriana_009

    postaci de oftică! Avem valori mari de salvat, nu ne pierdem vremea.
   • +4 (6 voturi)    
    salvare prin investitii (Marţi, 4 martie 2014, 21:25)

    nicupanait [utilizator] i-a raspuns lui Adriana_009

    sunt multe de salvat la Rosia Montana dar printr-un protest, o fluturare de banner si un slogan urlat la Bucuresti, nu se rezolva poluarea sau somajul de la sute de kilometri distanta
 • -5 (21 voturi)    
  Respect Attila Korodi (Marţi, 4 martie 2014, 13:51)

  cato [utilizator]

  Attila Korodi e cam singurul ministru care merita respect din tot guvernul.
  E un ungur mai patriot si cu siguranta mai cinstit decat politicienii "romani".
  • +4 (14 voturi)    
   Patriot? (Marţi, 4 martie 2014, 16:06)

   Flor.p [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Sau egoist? Nu e o noutate ca Ungaria vrea acel aur pentru Ungaria, nu pentru Romania.
 • +19 (19 voturi)    
  exterminarea raurilor (Marţi, 4 martie 2014, 14:08)

  Tritonul [utilizator]

  Presupun ca nu l-a intrebat nimeni despre problema de mediu cea mai stringenta, exterminarea raurilor de munte prin "micro"hidrocentrale. Cand a mai fost ministru in 2007-2008 imi amintesc ca a facut o declaratie nefericita si tendentioasa, in care spunea ceva de genul ca Romania si-ar fi exploatat doar nu stiu ce procent din potentialul hidroenergetic. Declaratia suna ca si cum ai spune ca atata vreme cat mai este un copac in picioare nu ti-ai exploatat suta la suta potentialul silvic si mai trebuie sa tai. Dar pe vremea aceea inca nu incepuse campania de exterminare a raurilor si multi dintre noi nu ne puteam inchipui la ce scara astronomica pot ajunge distrugerile. Sa speram ca acum, dupa ce atatea vai superbe au fost distruse pe veci, a constientizat si Korodi, la fel ca multi dintre noi, ca aceasta tragedie ireversibila trebuie sa se limiteze la distrugerile enorme de pana acum si sa nu ajungem la exterminare totala a raurilor de munte. Cand am strans semnaturi pentru petitia de salvare a raurilor a semnat si o fata din Harghita si era foarte indignata ca si la ei in judet au fost distruse rauri. Sper ca revolta alegatorilor a ajuns si la urechile ministrului.
  • +8 (10 voturi)    
   Ai grija (Marţi, 4 martie 2014, 16:08)

   Flor.p [utilizator] i-a raspuns lui Tritonul

   Sa nu ajungi in vreun sant pentru ca l-ai contrazis pe dl Korodi.
 • +8 (10 voturi)    
  Dar cu lemnul... (Marţi, 4 martie 2014, 15:43)

  mache [utilizator]

  ... si padurile taiate ce va face?

  Ca vad ca iar au ajuns udemeristii la mediu...
  • +5 (5 voturi)    
   Nu UDMR la Mediu! (Marţi, 4 martie 2014, 21:29)

   AlinaElena1 [anonim] i-a raspuns lui mache

   buna intrebare. Nu cred ca e locul udmristilor la mediu, daca ei oricum sunt de vina pentru masivele defrisari din Tinutul Secuiesc. De aceea nu sunt impresionati de statia de epurare instalata de Rmgc la Rosia Montana!
   • +1 (1 vot)    
    tot ei (Marţi, 4 martie 2014, 23:28)

    Marytaban [utilizator] i-a raspuns lui AlinaElena1

    nu vor sa ne lase sa exploatam aurul si argintul. lemnul il pot lua, dar aurul si argintul mai greu, asa ca ne impiedica si pe noi.
  • 0 (0 voturi)    
   ce au facut toti (Marţi, 4 martie 2014, 23:04)

   MarcociFl [utilizator] i-a raspuns lui mache

   NIMIC. Pentru ca nimicurile nu pot face vreodata ceva bun.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu vor face nimic (Marţi, 4 martie 2014, 23:49)

   Geoggiiuta [utilizator] i-a raspuns lui mache

   Pentru ca nu vor sa recunoasca existenta acestei probleme, ca i-ar duce fix la responsabili, adica tot ei.
 • +5 (9 voturi)    
  Cercetari? (Marţi, 4 martie 2014, 16:10)

  Adriana_009 [utilizator]

  Cercertari sau "cercertari"? Ce urmariti de fapt domnule ministru? Varsati tot, nu o mai luati pe ocolite.
  • +7 (7 voturi)    
   destul (Marţi, 4 martie 2014, 19:32)

   inavero73 [utilizator] i-a raspuns lui Adriana_009

   cu cercetari o tin la rosia de 14 ani si pe banii investitorilor. nu cred a se mai afla in postura de a amana in continuare. s-ar putea sa ne si coste jocurile astea. chiar destul
   • +5 (5 voturi)    
    Sigur (Marţi, 4 martie 2014, 22:54)

    caroli.radu [utilizator] i-a raspuns lui inavero73

    Nu s-ar putea, ci sigur ne va costa!
    • 0 (0 voturi)    
     Vai de capul nostru (Marţi, 4 martie 2014, 23:40)

     Srescu.mirc [utilizator] i-a raspuns lui caroli.radu

     Daca in loc sa luam bani, noi platim, asta ne e soarta, cu ministrii cu guvernele astea paralele cu realitatea.
 • +3 (9 voturi)    
  ne mai lungim mult? (Marţi, 4 martie 2014, 16:31)

  rebe_ka [utilizator]

  pana cand? cercetarile astea de ce nu au fost facute pana acum pentru Rosia Montana? deciziile astea sunt bataie de joc!
 • +7 (11 voturi)    
  Ahem (Marţi, 4 martie 2014, 16:35)

  Danndyklein [utilizator]

  Inca un ministtru, inca o decizie amanata, anulata sau ce mai vreti. Deja mi-e sila. Pe cand si decizii de a ridica tara, de a face locuri noi de munca, de a va ingriji de patrimoniul ala pe care l-ati lasat asa ani intregi sa putrezeasca?
 • -1 (11 voturi)    
  RMGC și spălătoria de bani (Marţi, 4 martie 2014, 17:36)

  marchi [utilizator]

  Ceea ce nu trebuie să uităm:
  1.RMGC este o companie-fantomă, fără niciun fel de experiență în minerit. Și care, de 15 ani de zile, se chinuie să ne convingă că ne vrea binele.
  2. Toate avizele obținute până acum (cu concursul politicienilor corupți, desigur...) sunt obținute ilegal.
  Și contestate în instanță. Unele sunt încă pe rol, celelalte au avut câștig de cauză.
  3. RMGC este urmărită penal, pentru spălare de bani:
  „RMGC, urmărită penal. După ce ziariștii de la Rise Project au găsit mențiunea pe care Registrul Comerțului a publicat-o cu privire la faptul că RMGC este urmărită penal, au solicitat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în baza Legii 544 a informațiilor de interes public, o confirmare a situației RMGC. Parchetul a răspuns că „față de SC ROȘIA MONTANĂ GOLD CORPORATION SA s-a început urmărirea penală la data de 18.11.2013 pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani. Societatea este cercetată într-un singur dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești“
  Mai multe amănunte, aici:

  http://www.kmkz.ro/investigatii-2/rosia-verde/cartea-neagra-a-relatiilor-rmgc-cu-statul-roman-azi-spalatoria-de-bani/
  Deci, despre ce vorbim?

  Avem încredere în onestitatea și în verticalitatea d-voastră, domnule Korodi!
  • +6 (6 voturi)    
   Alte surse va rog (Marţi, 4 martie 2014, 22:54)

   caroli.radu [utilizator] i-a raspuns lui marchi

   In afara de kmkz si voxpublica. Aia-s in stare sa inventeze si sa fabrice orice numai ca sa le iasa pasentele.
   • -1 (1 vot)    
    Alte surse (Marţi, 4 martie 2014, 23:24)

    marchi [utilizator] i-a raspuns lui caroli.radu

    Aveți aici tot ce vă trebuie. Rise Project practică un jurnalism de investigație, de înaltă ținută. Trebuie doar să doriți să vă informați corect.

    http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/
  • -1 (1 vot)    
   Spalarea banilor (Marţi, 4 martie 2014, 23:08)

   MarcociFl [utilizator] i-a raspuns lui marchi

   Nu cred ca inseamna ce crezi tu ca inseamna. aia de la Rise au facut doar niste legaturi, insa nimeni, nici macar DNA nu a gasit inca ceva. doar prin asociere, nu inseamna ca ai facut o crima. e ca si cum ai spune ca toti nemtii sunt niste criminali, doar pentru ca l-au avut pe Hitler ca si conducator in trecut. manipularea asta de 2 bani devine plictisitoare cand argumentele sunt aruncate intr-o oala ca intr-o ciorba.
  • +1 (1 vot)    
   Dosarul penal e pentru alta firme. (Marţi, 4 martie 2014, 23:52)

   Geoggiiuta [utilizator] i-a raspuns lui marchi

   RMGC este implicata doar cu numele, pot foarte bine sa nu aiba nici o tangenta in afara de nume, altfel exista urmarire penala direct pe numele lor, nu crezi?
 • +7 (9 voturi)    
  justificare (Marţi, 4 martie 2014, 19:30)

  inavero73 [utilizator]

  de ce sa nu se faca proiectul la rosia dac anu exista un temei clar, daca nu arata argumentat motivele. proiectul respecta legea, deci sa se justifice
  • +5 (7 voturi)    
   parerea mea (Marţi, 4 martie 2014, 21:59)

   nita.codruta [utilizator] i-a raspuns lui inavero73

   a justificat, dar nu tine explicatia cu legislatia. Eu sunt sigura ca nu a vazut ce a facut Rmgc la Rosia Montana, cu investitiile in mediu si in patrimoniu, caci altfel nu ar fi asa de inversunat, parerea mea
 • +4 (6 voturi)    
  interesul Romaniei (Marţi, 4 martie 2014, 21:24)

  nicupanait [utilizator]

  este clar ca vrea sa tina Rosia Montana cum este acum, doar-doar o putea Ungaria sa mai ia din aurul cu care si-a tapetat tavanul Parlamentului din Budapesta! Romanii insa ar trebui sa-si vada propriul interes si sa tina investitorii in tara, nu sa-i alunge
 • +6 (8 voturi)    
  Korodi suspect (Marţi, 4 martie 2014, 21:40)

  andinny [utilizator]

  exemplificati cum e cu legislatia romaneasca si incapacitatea de a continua avizarea proiectului de la Rosia Montana. Nu am auzit de asa ceva la Lazlo Borbely si Rovana Plumb,care au fost si ei la Ministerul Mediului. E suspecta atitudinea dvs!
  • 0 (0 voturi)    
   da (Marţi, 4 martie 2014, 23:30)

   Marytaban [utilizator] i-a raspuns lui andinny

   coruptia la ministerul mediului e doar in functie de cum e avizul de la Rosia Montana se pare. daca nu le convine vreo decizie, pac, ala e corupt. cand le convine, i-ar pupa si talpile. dezgustator
  • +2 (2 voturi)    
   Nu are cum sa dea (Marţi, 4 martie 2014, 23:55)

   theondeon [utilizator] i-a raspuns lui andinny

   Nu vezi ce explicatii vagi da? Zici ca joaca alba neagra cu noi.
 • +1 (1 vot)    
  ce cred eu (Miercuri, 5 martie 2014, 20:02)

  sonnia [utilizator]

  cred ca pur si simplu domnul Korodi nu putea suferi ideea ca daca acest proiect demareaza, Romania va deveni cel mai important producator de aur al UE. Il tradeaza numele, eu asa zic.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare pentru Minister, multumesc (Miercuri, 5 martie 2014, 20:29)

  cosmina.vladescu [utilizator]

  Nu stiu cu gazele de sist, dar vorbesc in urma experientei vizitarii Rosiei Montane. Cand dai cu ochii de localnici si le vezi si auzi disperarea, cand vezi paraiele rosiatice ce curg pe acolo si casele care stau sa cada, sincer, vezi ca e nevoie de ajutor. Ce a facut Ministerul Mediului pana acum pentru acea zona?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version