Dupa berze, pelicani si acvile, specialistii de la Societatea Ornitologica Romana au instalat transmitatoare satelitare si pe cea mai periclitata specie de gasca din lume - gasca cu gat rosu. Operatiunea a avut loc in Bulgaria, in apropierea lacului Durankulak, fiind instalate 8 transmitatoare radio si patru transmitatoare satelitare. Asfel, pasarile vor fi urmarite in timpul migratiei anuale intre Romania-Bulgaria si Siberia.

Foto:

"In total, au fost instalate opt emitatoare radio, care le permit ornitologilor sa monitorizeze miscarile gastelor in zona de iernare. De asemenea, au fost instalate si patru emitatoare satelitare, dintre care doua sunt ale Societatii Ornitologice Romane. Pasarile care le poarta se numesc Decebal si Darko. Transmitatoarele vor permite studierea migratiei gastelor, din Romania si Bulgaria pana in Siberia. Operatiunea din 2014 a avut doua etape. In prima etapa, specialistii nu au reusit sa captureze decat exemplare tinere, care nu ar fi avut capacitatea sa zboare pana la locurile de iernare (Siberia) cu transmitatoarele montate pe spate. A doua incercare a fost cu succes, iar pe 12 februarie au fost capturate 80 de gaste salbatice - 45 de gaste cu gat rosu si 35 de garlite mari", se arata in comunicatul SOcietatii Ornitologice Romane.

Actiunea face parte din proiectul "Safe Ground for Redbreasts", in care mai sunt implicate Societatea Bulgara de Protectie a Pasarilor (BSPB), Societatea Regala de Protectie a Pasarilor din Marea Britanie (RSPB), Wildfowl and Wetlands Trust si LeBalkan.

"Timp de o saptamana, zi si noapte, o echipa internationala de noua specialisti a participat la aceste operatiuni. A fost frig, am avut si burnita si stropi de ploaie si vant puternic si ceata. Urmaream miscarea gastelor la hrana, locurile de innoptat, locurile unde mergeau sa se hraneasca. Am monitorizat permanent miscarile lor, iar apoi au fost declansate tunurile cu plase. Succes total. Am amplasat emitatoarele pe cei mai puternici masculi. Sunt grasuni, maturi, chiar agresivi, poarta acum cele doua emitatoare satelitare pe care le-am dus in Bulgaria si pot face fara probleme drumul spre Rusia. De acum, ornitologii romani vor avea propria baza de date cu miscarile gastelor, traseele pe care ele migreaza din Romania si spre Romania", a spus Emil Todorov, reprezentant SOR.

Reprezentantii SOR sustin ca actiunea de capturare a gastelor a avut loc in Bulgaria deoarece populatia de gaste cu gat rosu care ierneaza in Romania si in Bulgaria este in mare parte aceeasi, iar in Romania ar fi fost nevoie de mai multe aprobari.

Gasca cu gat rosu este cea mai mica specie de gasca salbatica din lume si ierneaza in Ucraina, Romania si Bulgaria. Este cea mai periclitata specie de gasca din lume, la aceasta ora mai exista doar circa 50.000 de exemplare.