E seara, clopotele bisericii bat cu tarie. O coloana de peste o mie de oameni marsaluieste muta, pe strada principala din Curtici, oras de frontiera din judetul Arad. Protestatarii sunt linistiti, dar indarjiti. Ei nu vor fracking, nu vor exploatarea gazelor de sist pe pamanturile lor. Marsul de protest incheie, in fata primariei, un eveniment numit "Miting pentru apararea vietii si sanatatii", precedat de o informare care a inceput la orele 5 ale dupa-amiezii de 1 februarie, in cladirea Casei de Cultura din oras.

Protest la Casa de Cultura din CurticiFoto: HotNews.ro

Primarii din zona, sustinuti de preoti, oameni de afaceri, specialisti si activisti, si-au dat mana intr-o actiune concertata si aplaudata de sutele de oameni adunati in sala si de alte cateva sute, care au ramas pe scari si afara, sala fiind plina pana la refuz. Peste 1.100 de semnaturi s-au adunat la intrare, intr-o prima faza, pe "Tabelul nominal privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica din perimetrul Ex-6 Curtici".

In deschiderea adunarii din sala Casei de Cultura, a vorbit un om de afaceri pentru care agricultura sanatoasa e crez. Dimitrie Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici (CAI), le-a explicat celor prezenti ce inseamna pentru sanatatea oamenilor si pentru agricultura exploatarea gazelor de sist, care ar fi efectele nocive pe termen scurt si lung.

"In Statele Unite ale Americii, nu mai putin de optsprezece state au interzis exploatarea gazelor de sist", a spus Dimitrie Musca. El s-a referit si la interdictia din unele tari europene, cum ar fi Franta sau Bulgaria. "Bulgarii, care au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist in tara lor, au spus ca vor veni sa protesteze alaturi de vecinii romani, pentru ca substantele chimice folosite in exploatarea gazelor de sist vor intra in apa freatica si vor ajunge si la ei", a adaugat directorul CAI.

Un scurt film documentar a aratat ulterior, cum dreptul la proprietate al taranilor a fost incalcat in timpul unor prospectiuni de gaze, in judetul Timis.

Protestul a fost initiat ca reactie la demararea operatiunilor de masurare de suprafata in perimetrul EX-6 Curtici, pentru a identifica resurse de gaze, suprafata vizata fiind de cca 560 kilometri patrati. Explorarea o face firma Prospectiuni SA, contractata de Panfora Oil & Gas, filiala a Grupului MOL.

Panfora Oil & Gas a transmis sambata un comunicat de presa, difuzat de Agerpres, in care se afirma faptul ca nu a planificat niciodata si nici nu va desfasura nici un fel de operatiuni legate de gazele de sist in perimetrul EX-6 Curtici, dupa cum a anuntat si anterior. "Dupa cum am transmis inca din luna iulie 2013, Panfora Oil & Gas este pregatita sa semneze aceste angajamente cu toate autoritatile locale si cu toate partile interesate", se precizeaza in comunicat.

Cu toate acestea, oamenii din Campia Aradului nu cred in afirmatiile si promisiunile firmei, cum nu mai cred nici in promisiunile guvernelor, sau ale politicienilor "mincinosi". De aceea, toti cei nelinistiti de viitorul afacerilor, al suprafetelor agricole, ca si de curatenia aerului si apei din zona, au strans randurile.

Astfel, s-a format pe zona Curtici un grup relativ compact de interes NO Fracking, sustinut de o serie de autoritati locale, preoti, antreprenori, specialisti si activisti. Peste zece primari si zeci de consilieri locali "umar la umar", in pofida apartenentei politice diferite, nu sunt putini. Mai ales ca ei sunt aceia care, la o adica, se ocupa de electorat si de vot.

Primarului din orasul Curtici, Nicolae Aanitei (PSD), care in cuvantul sau de deschidere si-a afirmat pozitia anti-fracking, i s-au alaturat si alti primari social-democrati. Primarul din Sofronea, Ioan Babau, a declarat: "Am fost hartuiti de firma din Cluj care urma sa faca explorarea. Ei de la inceput au pornit pentru gazele de sist. Au pornit cu minciuna. Doar nimeni nu-i nebun sa exploreze si sa nu foloseasca ce a gasit acolo".

"NU gazelor de sist", spune si primarul din Olari, Stefan Musca, mentionand ca firma de prospectiuni a venit la Olari pentru aviz, insa acesta nu a fost dat. "Am hotarare de consiliu local si nici oamenii nu vor", a precizat Musca.

Dar si primari din partide de opozitie si-au exprimat dezacordul pentru fracking in Campia Aradului. Primarul de Paulis, Petru Nicoara (PDL), a evocat indarjirea stramosilor, vorbind despre comemorarea care se tine anual in memoria eroilor cazuti in razboiul al doilea mondial. "Acesti eroi au murit la Paulis pentru ca noi astazi sa avem pace si sa ne putem lucra pamantul. Ei au spus: <>. Noi spunem: <>", a declarat Petru Nicoara.

Din randurile preotimii ortodoxe, dar si al cultului penticostal, s-au auzit apeluri patetice. "Vesnicia s-a nascut la sat. Nu in alta aparte. Satul romanesc astazi este un sat suferind, un sat neglijat, un sat batjocorit. Taranul a ajunsa sa fie considerat un nimeni, drepturile lui fiind calcate in picioare. Legumicultorii stiu despre ce vorbesc" a zis preotul ortodox din comuna Macea, Tudor Budeanu

Iar lectorul dr. Poputa Vasila, de la Universitatea de Vest Timisoara, dupa ce a prezentat argumente stiintifice anti-fracking, si-a incheiat expunerea cu un apel: "De un an de zile, am un cosmar. Nu visez decat gaze de sist. Asa, cam o data pe saptamana. Aici, intre Zimand si Curtici, vad o sonda de gaze de sist. Cei care v-ati documentat de pe internet si ati vazut cum arata o astfel e sonda, veti avea acelasi cosmar, pe care il am si eu. De ce am venit aici? Sa ma ajutati sa scap de el. Si va rog sa va documentati, ce inseamna exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Deci trebuie spus nu, unei astfel de exploatari.".

Organizatorii au anuntat posibile actiuni spontane, ca si formarea unui comandament de coordonare a protestelor, cand se considera ca drepturile cetatenilor ar fi incalcate. Nu s-a exclus si organizarea de referendumuri locale, pe tema gazelor de sist. Totul ar urma sa se desfasoare in spiritul si cu respectarea legii. In acelasi spirit si fara incidente s-a desfasurat marsul de sambata al protestatarilor, la care jandarmii doar au vegheat, neintervenind in nici un fel.

"Ceea ce s-a intamplat in seara asta este ceva atipic pentru societatea romaneasca. A fost un femomen remarcabil, o mobilizare si o coagulare cu totul si cu totul deosebite fata de societatea romaneasca tipic dezbinata". a declarat Doru Neacsu, presedintele Centrului de Studii si initiativa Civica din Arad (CSIC), care si-a mobilizat membrii ONG-ului, sa vina la Curtici.

"A fost impresionant. Sa speram ca atitudinea primarilor si a consilierilor locali va fi consecventa, nu ca la Barlad, unde dupa un an, situatia s-a intors la 180 de grade, desi mii de oameni au iesit in strada", a mai spus el. CSIC a organizat in 2013 o serie de proteste de strada pe tema gazelor de sist. Tot de la Arad, au venit intariri din partea altor ONG-uri, cum este Alternativa Civica Aradeana, condusa de Sebastian Bulumac.

Seara e din ce in ce mai neagra. O multime de umbre tacute, care merg in mars, insa nu scandeza, nu striga nimic. E un mars linistit, insa nelinistitor. Unul dintre taranii participanti la miting repeta in soapta, cu obstinatie, ce s-a mai auzit si pe scena, de la un primar: "Eu nu vreau sa cresc pe pamantul meu camile. Eu vreau sa cultiv paradaici". E o metafora la la posibila desertificare a unei zone agricole extrem de productive, la pericolul pe care il simt cultivatorii de rosii "de Curtici". Niste rosii ca merele: mari, grase si dulci.