O Hotarare de Guvern care interzice comercializarea lemnului recoltat ilegal nu a fost nici pana in prezent publicata in Monitorul Oficial, desi au trecut doua luni de cand a fost adoptata de Guvern. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) cere autoritatilor sa rezolve problema. Organizatia sustine ca "acesta este de fapt un prilej pentru evazionisti sa prinda ultimul tren de sarbatori pentru a-si acoperi taierile ilegale din padurile Romaniei, iar autoritatile, prin lipsa de interes afisata, nu fac decat sa faciliteze acest lucru, chiar in contextul dezbaterii noului Cod Silvic si a discutiilor referitoare la limitarea taierilor abuzive". HotNews.ro a scris si in urma cu o luna despre acest subiect si a cerut lamuriri Guvernului, insa pana in prezent nu am primit niciun raspuns.

Fotografii facute la taierea ilegala din Muntii FagarasFoto: Ecoassist

"AMRCR a atras atentia autoritatilor, atat pe cale institutionala, cat si in mod public asupra lipsei de interes manifestate, solicitand rezolvarea cu prioritate a acestei probleme. Nici Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, nici Ministerul Apelor si Padurilor si nici Secretariatul General al Guvernului nu au oferit un raspuns oficial in termenul de 30 de zile de la inregistrarea oficiala a solicitarilor, lasand sa treaca doua luni de la adoptarea Hotararii de Guvern si mai bine de un an jumatate de la inceperea discutiilor despre problemele generate in piata de actuala legislatie. Niciuna dintre parti nu cunoaste motivul pentru care documentul nu este publicat si nu gaseste resursele sau interesul pentru a-l cerceta", se arata in comunicatul trimis de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.

"Nepublicarea acestei Hotarari de Guvern aduce prejudicii economice atat membrilor asociatiei din sectorul „Do it yourself”, care desfasoara o activitate de comert modern si transparent, cat si clientilor acestora, care nu pot beneficia de reglementarile unui cadru legislativ in concordanta cu practicile europeane si orientat spre interesele consumatorilor din Romania. Asociatia apreciaza ca astfel de situatii sunt nepermise din partea unei tari membre a Uniunii Europene si face apel inca o data la rezolvarea cu prioritate a situatiei create", mai sustin reprezentantii AMRCR.

Hotararea de Guvern adoptata in urma cu aproape doua luni, pe data de 16 octombrie 2013, modifica normele de comercializare ale materialelor lemnoase, punand accentul pe interzicerea comercializarii lemnului recoltat ilegal si introducand unele prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Potrivit Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului, Hotararea de Guvern a fost a adoptata in sedinta de Guvern de pe 16 octombrie 2013. Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a declarat pentru Hotnews.ro ca se va interesa ce s-a intamplat cu actul normativ si de ce nu a fost publicat in Monitorul Oficial.

Principalele prevederi ale actului normativ sunt:

  •     interzice comercializarea lemnului recoltat ilegal. Astfel se vor reduce taierile ilegale din paduri.
  •     punerea pe piata a lemnului se face de catre administratorul padurii. Inainte de comercializare, lemnul este masurat in rampa, iar documentele de insotire a marfii sunt eliberate de catre administrator. Astfel, lemnul este transportat masurat de la locul de recoltare. Emiterea avizului de insotire se face numai de catre personalul silvic, nu si de catre operatorii care exploateaza masa lemnoasa. Numarul emitentilor scade la aproximativ 440 (structuri silvice), comparativ cu cei aproximativ  9.000 de operatori, care emiteau aceste documente pana acum. Responsabilitatea punerii pe piata a lemnului revine administratorului de padure si nu firmelor care exploateaza padurea.
  •     simplifica emiterea documentelor cu regim special, schimbandu-se totodata formularele documentelor respective. Se vor utiliza formulare cu regim special, diferite pentru lemnul care se valorifica de la locul de recoltare.
  •     pentru a reduce riscul introducerii pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta, actul normativ prevede obligativitatea ca operatorii care introduc pe piata lemn si produse din lemn, sa implementeze si sa utilizeze un sistem "due diligence", prevazut de Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn, precum si obligatia furnizorilor de a incheia contracte cu beneficiarii si de a pastra informatii despre acestia pe durata de cel putin 5 ani.
  •     se stabilesc fapte care constituie contraventii silvice si sanctiuni graduale, care se aplica in cazul incalcarii dispozitiilor regulamentului european. Pentru urmarirea trasabilitatii lemnului recoltat din paduri se utilizeaza un Sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice si pentru toti operatorii si comerciantii care recolteaza, depoziteaza, prelucreaza, comercializeaza sau efectueaza operatiuni de import-export cu lemn si materiale lemnoase, dupa caz. Neutilizarea sau neaplicarea conforma a SUMAL se sanctioneaza gradual, in functie de abatere, ducand pana la suspendarea acordului pentru distributia si utilizarea documentelor cu regim special.
  •     se stabilesc modelele Registrului de evidenta a intrarilor -iesirilor  de materiale lemnoase si  a Registrul de evidenta a lemnului si produselor din lemn care nu fac parte din categoria materialelor lemnoase.

Totodata, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) saluta aprobarea proiectului de lege privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, exprimandu-si sustinerea pentru aceste demersuri ale Ministerului Apelor si Padurilor.