Comisia Europeana a prelungit cu doua saptamani termenul pana la care Romania trebuie sa trimita la Bruxelles, prin sistemul EU Pilot, informatiile solicitate de executivul comunitar despre proiectul minier Rosia Montana, a declarat joi, pentru Agerpres, Joseph Hennon, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik.

Termenul initial pentru trimiterea informatiilor solicitate autoritatilor romane era 22 noiembrie si a expirat in ultima zi lucratoare a saptamanii trecute, insa "CE a acordat o extindere pentru autoritatile romane pana la finalul saptamanii viitoare. Cazul este complicat si sensibil, iar din acest motiv este nevoie de mai mult timp. In stadiul actual, nu putem preciza cat de mult va dura sa realizam o evaluare, dar vom face acest lucru cat de curand posibil", a declarat reprezentantul Comisiei pentru agentia de presa.

Ministrul roman al mediului, Rovana Plumb, a discutat cu comisarul Potocnik despre dosarul Rosia Montana la 3 octombrie, cu prilejul ultimei vizite pe care a efectuat-o la Bruxelles, ocazie cu care a dat asigurari ca termenul va fi respectat.

Rovana Plumb afirma la 1 octombrie, in cadrul unui briefing de presa desfasurat tot la Bruxelles, ca informatiile solicitate de CE privind proiectul minier de la Rosia Montana sunt "in pregatire" si ca vor fi transmise "conform procedurii europene, prin EU Pilot".

"EU Pilot" este un sistem conceput de CE pentru a gestiona solicitarile de informatii si plangerile cetatenilor si intreprinderilor care ridica o problema legata de aplicarea corecta a legislatiei UE. Sistemul este utilizat atunci cand este necesara o clarificare din partea statelor membre a situatiei de fapt sau de drept. Statele membre trebuie sa furnizeze explicatii sau solutii intr-un interval de timp scurt, inclusiv actiuni de remediere in cazul incalcarii legislatiei UE. Serviciile specializate ale Comisiei analizeaza toate raspunsurile statelor membre, putand fi apoi adoptate masuri suplimentare pentru aplicarea legislatiei UE, daca este necesar.

Reprezentantul CE la o dezbatere de la sfarsitul lunii septembrie din Comisia de mediu a PE privind tehnologiile pe baza de cianuri in minerit a afirmat ca executivul comunitar a solicitat unele informatii privind proiectul minier Rosia Montana de la autoritatile romane, pentru a verifica daca cerintele din directiva UE privind gestionarea deseurilor sunt respectate. El a precizat ca pana cand autoritatile romane nu vor furniza aceste informatii, CE nu le poate raspunde eurodeputatilor care i-au cerut sa se pronunte daca proiectul de la Rosia Montana respecta sau nu legislatia UE.