Aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiana Pungesti s-au adunat, miercuri, in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, oamenii spunand ca au recurs la acest gest dupa ce in zona au vazut mai multe masini ale Jandarmeriei, relateaza Mediafax.

Localnicii s-au adunat in zona localitatii Silistea, unde Chevron a luat in concesiune o suprafata de teren pe care urmeaza sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui, ei reclamand ca au vazut mai multe masini ale Jandarmeriei care se indreptau spre Primaria Pungesti.

"Asta poate fi o tactica prin care jandarmii incearca sa ne oboseasca. Azi-noapte am vazut prin zona si o masina de la firma din Mures cu muncitori care ar urma sa faca lucrarile pentru Chevron la Silistea. Am vazut o agitatie foarte puternica in randul jandarmilor, fiind posibil ca ei sa pregateasca un nou atac in zona. In consecinta, lumea s-a mobilizat pentru a putea apara din nou zona unde Chevron are pamantul", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, unul din liderii protestatarilor din Pungesti, Constantin Paslaru.

De partea cealalta, reprezentantii Jandarmeriei spun ca au trecut pe drumul judetean din zona unde se afla tabara protestatarilor de la Silistea intrucat desfasoara un exercitiu de pregatire la Primaria Pungesti.

"Astazi (miercuri - n.r.) am avut un exercitiu pentru verificarea gradului de pregatire a efectivelor de jandarmi, acesta desfasurandu-se la Primaria din Pungesti. Jandarmeria Vaslui nu a avut nicio treaba cu localitatea Silistea. De fapt, a fost un exercitiu de rutina conform unei planificari la care au participat inclusiv pompierii si Ambulanta, cu cate o autospeciala", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, Lucian Modoranu.

La ora transmiterii acestei stiri, cei aproximativ 200 de localnici din satele Silistea, Armasoaia si Pungesti se afla in continuare in "tabara de rezistenta" de la Silistea, unde de la jumatatea lunii octombrie au amplasat mai multe corturi in care cativa localnici stau in permanenta, astfel incat sa poata impiedica o eventuala incepere a lucrarilor Chevron.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

In 14 octombrie, localnicii din Silistea au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras, in aceeasi zi, specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.