Cel mai inalt brad masurat, nedoborat, din Romania se afla in padurea Sinca Veche din judetul Brasov si masoara 62,5 metri inaltime, potrivit datelor furnizate de Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava. Precedentul record a fost un brad de 61.5 metri. Padurea in care se afla bradul ar putea deveni patrimoniu UNESCO World Natural Heritage.

Cel mai inalt brad din RomaniaFoto: Hotnews

"In cadrul studiilor realizate in padurea virgina de la Sinca Veche (jud. Brasov), o echipa de cercetare formata din cadre didactice si studenti ai Facultatii de Silvicultura din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava a efectuat masuratori, identificand cel mai inalt brad din Romania masurat pana acum. Este vorba de un brad de 62.5 m inaltime, fiind in momentul de fata cel mai inalt brad nedoborat masurat in Romania. Precedentul record a fost un brad de 61.5 m masurat de reputatul profesor Ion Popescu-Zeletin in padurile virgine din Penteleu (jud. Buzau)", se arata in comunicatul emis de facultate.

Specialistii sustin ca exista premisele doborarii recordului de inaltime si la fag, fiind masurati arbori cu inaltimi de peste 55 m.

Padurea in care se afla bradul ar putea deveni patrimoniu UNESCO World Natural Heritage. "Recordurile dimensionale, gradul de conservare ridicat, cantitatea de lemn mort (peste 300 metri cubi la hectar) si multe alte aspecte legate de naturalitate fac ca aceasta padure sa fie unicat in Europa. Din aceste motive, impreuna cu WWF Romania si O.S. privat Padurile Sincii ne dorim incadrarea acestei paduri ca patrimoniu UNESCO World Natural Heritage", spun reprezentantii facultatii.

"Mentionam faptul ca aceste studii sunt parte a unei colaborari cu WWF (World Wide Found for Nature) de inventariere a celor mai reprezentative paduri naturale din Romania. Acest parteneriat s-a realizat ca urmare a campaniilor WWF Romania pentru protectia si conservarea padurilor virgine din Romania. De altfel, WWF Romania a facut toate demersurile pentru ca padurea de la Sinca Veche sa ramana "un colt de rai, cvasivirgin, care a cunoscut prea putin influenta omului". World Wide Fund for Nature a platit primariei din Sinca Veche 100.000 de lei, contravaloarea eventualei exploatari a padurii, un pas preliminar pentru a o transforma in rezervatie stiintifica", se mai arata in comunicatul facultatii.