Lucia Varga despre defrisarile masive: Ma intreb cum s-au putut transporta in Arges 6.000 de camioane de lemn taiat ilegal fara sa fie vazute de nimeni. Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a discutat online cu cititorii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 3 noiembrie 2013, 12:42 Actualitate | Mediu


Lucia Varga.JPG
Foto: Hotnews
In perioada 1990-2011 au fost defrisate ilegal 366.000 de hectare de padure, atat din ocoalele silvice de stat cat si din cele private, cauzand un prejudiciu de 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curtii de Conturi. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, in Romania se taie peste 3 ha de padure in fiecare ora. Din datele/informatiile prezentate de Romsilva, rezulta ca zilnic se exploateaza in medie 41 ha, dintre care o mare parte o reprezinta taierile ilegale. Toate aceste lucruri au fost posibile in absenta unor reglemetari clare in domeniu si a unor sanctiuni dure pentru cei care incalca legea. In prezent, noul Cod Silvic, care ar putea stopa aceste abuzuri, se afla in procedura de aprobare la Camera Deputatilor. Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre defrisarile ilegale si noul Cod Silvic 

 • Intalnirea s-a incheiat

 • Citeste mai multe despre acest subiect:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5670 vizualizari

 • Fara vaicareli, stimata doamna! (Duminică, 3 noiembrie 2013, 13:37)

  hotnewsfil [utilizator]

  Explicatii, vaicareli pe umerii tarii auzim de la toate partidele, de douazecisitrei de ani.
  Daca vrea sa faca ceva in plus fata de ceea ce n-au facut altii, absolut deloc, inaintea doamnei Varga, aceasta ar inceta sa ne mai dea, si ea, informatii devenite banale si ar vorbi numai cand ne-ar spune cati hoti au fost condamnati definitiv si cand s-ar referi, cu consecinte juridice, si la activitatea prodigioasa a lui 'Voda al padurilor-Verestoy Despaduritorul', chiar daca USL ar avea de pierdut sprijinul "dezinteresat" al UDMR.
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:08)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Masurile luate pana acum nu au avut eficienta dorita. Prin modificarile la Codul Silvic propunem masuri radicale, ne mai aplicate pan acaum, dar care au dat roade in tari EU. De exemplu, lemnul nu se va mai vinde estimat (pe picior) ci se va vinde masurat din rampe si depozite. Un alt exemplu este ca se va aplica Codul Penal si pentru furtul de lemn, existand astfel cadrul legal pentru ca pedepsele sa fie aplicate. Pana acum nefiind aronizata legislatia cu Codul Penal, existau posibile interpretari in aplicarea acesteia.
 • D-na Ministru, (Duminică, 3 noiembrie 2013, 15:45)

  Jar [utilizator]

  Cum credeti ca veti opri taierile ilegale de padure in conditiile in care padurarul, de stat sau privat, are nevoie de lemn, politistul,procurorul, judecatorul...au si ei nevoie de lemn, iar proprietarul privat e alungat cu toporul din padurea lui?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:11)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jar

   Nevoia de aer si nevoia de siguranta cand vorbim de stabilitatea versantilor va determina masuri de interventie si din partea celor enumerati. Proprietarul privat este pentru prima data ara asigurata paza padurii in mod gratuit si pentru prima data va fi ajutat sa intre in legalitate. Amenajamentele silvice (documentele legale care permit exploatarea masei lemnoase) vor fi intocmite pe unitati de productie, iar contravaloarea intocmirii acestora va fi suportata de la bugetul de stat. Avand documente legale care sa ii permita exploatarea legala a padurii proprii, proprietarul va beneficia de uzufructul acesteia.
 • Defriseri ilegale (Duminică, 3 noiembrie 2013, 16:07)

  Jupanu1970 [utilizator]

  Asa cum mentioneaza si titlul topicului defriserile sunt ilegale. O prima intrebare este :
  1. In aceeasi perioada ( 1990-2011) cite hectare au fost defrisate legal?
  A doua intrebare:
  2. Daca defrisarile ilegale sint ..ilegale...de ce persoanele care lucreaza in acest sector, ( platite de guvern ) nu demasca faptasii si ilegalitatile lor justitiei ( asta in cazul in care exista in Romania ) ?
  3. De ce si aici in Ministerul vostru ( ca dealtfel peste tot ) se cauta sa se modifice legea in loc sa se aplice legea ? Daca voi ati fost in stare sa definiti ilegalitatile atunci inseamna ca legea e buna, dar nu este aplicata...

  Thanks
  Peter
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:18)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jupanu1970

   1. O sa va furnizam aceste date.

   2. Exista doua cauze. Unele care tin de o legislatie permisiva existenta in acest moment si a doua cauza este o complicitate a unor angajati silvici cu hotii. Masurile p e care le luam sunt: intarirea cadrului legislativ care sa permita pedespsirea celor vinovati si a doua este curatirea sistemului de silvicultori care sunt in cardasie cu hotii. Cine nu iubeste padurea si nu o respecta si o ingrijeste, trebuie sa plece sin sitem.
   Am inceput aceasta curatenie, rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Va trebui sa ducem aceasta batalie cu perseverenta si cu siguranta rezultatele nu vor inceta sa apara.

   3. A fost necesara modificarea legii pentru ca, conform legii existente pedepsele au fost prea mici. Spre exemplu, ca masuri administrative, au fost aplicate doar reduceri cu 10-30% a salariului pentru cei care au permis taierile ilegale. Trebuie sa avem parghii pentru aplicarea de masuri administrative drastice pentru cei care permit defrisarile ilegale. Acestia, conform noii propuneri legislative, risca sa isi piarda dreptul de a profesa meseria de silvicultor.
 • Problema padurilor (Duminică, 3 noiembrie 2013, 16:20)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  De ce ma rog jandarmii nu mai au competente potrivit legii sa constate contraventii si infractiuni silvice? Erau singurii care mai organizau actiuni in domeniu, politistii rar daca efectueaza actiuni in padure, cel mai mult pe drumurile publice. De ce personalul silvic nu respecta procedura legala, de ce invariabil actele de constatare a infractiunilor silvice nu sunt semnate de faptuitori, de ce nu confisca materialul lemnos si obiectele folosite la comiterea infractiunii si de ce nu sesizeaza imediat politia cu privire la acest lucru, intrucat in cele mai multe cazuri procesele verbale de constatare sunt inaintate dupa cateva saptamani sau peste o luna de la comiterea faptelor? De ce nu se verifica activitatea padurarilor, de ce ITRSV-ul nu-si face treaba in acest sens?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:20)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   1. Luam in considerare ca jandarmii sa aiba competente pentru constatarea contraventiilor. Atunci cand vorbim despre infractiuni silvice, competentele sunt cf legii ale Politiei si ale inspectorilor silvici. Referitor la inspectorii silvici, vom lua masuri pentru profesionalizarea si eficientizarea institutiilor. In acest moment se lucreaza la proceduri de inspectie si control si la reorganizarea inspectoratelor silvice.
 • tot ce s-a furat (Duminică, 3 noiembrie 2013, 16:59)

  sorin3 [utilizator]

  S-a furat pentru ca asa a vrut politicul. Pentru ca o parte din bani s-au dus la politicieni si partide.
  Acum veniti si ne invatati ce trebuie sa facem ca sa nu se mai fure... pai daca imi pun un chipiu in fiecare seara prind 10 tiruri ce cara lemn ilegal.
  Ce trebuie sa facem e sa scapam de voi, hotilor! Asa ca intrebarea ar fi: Cind va dati demisia?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:24)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin3

   Si eu sunt la fel de indignata ca si d-voastra si ma intreb cum s-au putut transporta in Arges din 2009 pana in 2012 206.000 mc de lemn (6.000 de camioane) fara sa fie vazute de nimeni si fara sa fie aplicata legea. Si eu imi pun intrebarea daca sunt implicati si politicieni in cazul de la Arges. Cei care au instrumentat dosarul au identificat si vinovatii. Cat despre demisie, sunt din ce in ce mai hotarata sa lupt impotriva hotilor pentru ca acestia sunt primii care asteapta sa plec. Le transmit ca sunt un om responsabil, determinat sa duc o batalie grea, dar hotarata sa castig aceasta batalie.
 • defrisarea padurilor (Duminică, 3 noiembrie 2013, 17:05)

  GabrielConstantin [anonim]

  Daca cifra este corecta, s-au defrisat (taiere pe ras) 366.000 ha de padure in 21 de ani. Romania dispune de aproximativ 6 milioane de ha de padure. Un calcul simplu ne spune ca sunt necesari aproape 400 de ani pentru a defrisa in acest ritm toate padurile tarii. Sa ne imaginam ca suntem in anul 2110. Romania mai are 4,5 milioane ha padure. Cine crede ca la acea data Pamantul traieste din oxigenul padurilor sau ca tehnologia si pamantenii vor mai avea nevoie de cherestea pentru constructii sau lemn pentru incalzire nu are pic de logica sau imaginatie. O padure de orice tip are varsta maturitatii de recoltare in jur de 120 de ani. Problema nu este taierea masiva pentru ca o padure nerecoltata la maturitate isi pierde si valoarea economica si pe cea de mediu, poluand chiar prin descompunere ci LIPSA PLANTATIILOR INLOCUITOARE. Este foarte simplu sa se rezolve si compenseze taierile prin obligativitatea replantarii acelor suprafete. O padure la 40, 50 de ani da tot atata oxigen cat una de 130 de ani. Cum incurajati sau ce prevedere din Noul Cod Silvic incurajeaza plantatiile de paduri ?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:27)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui GabrielConstantin

   Padurea trebuia valorificata si exploatata cf regulilor silvice. Nu se pune problema interzicerii taierilor legale de paduri. Lemnul este o materie prima pretioasa si necesara pentru economie. Important este ca gestionarea padurilor sa se faca in mod durabil.
   In noul Cod Silvic este prevazuta obligatia extinderii suprafetelor de paduri cu inca 1 milion de hectare, in special punandu-se accentul pe impadurirea terenurilor degradate.
 • politicul (Duminică, 3 noiembrie 2013, 20:01)

  likurici [utilizator]

  daca politicul- si sigur ca furtul a milioane de metrii cubi de lemn nu pot trece neobservati-chiar si micile tigari se depisteaza daca sint traficate- protejeaza taierile de paduri, de ce mai discutam problema? credeti ca veti putea face fata sistarii acestui fenomen daca politicul e sprijin pentru jaf? si da, citi m3 s-au taiat ''legal'' din 1990 incoace? eu cred ca orice individ-student/ masterand la jurnalism, poate da o lista detailiata dupa 2 sapt. de investigatie cu cine a avizat, cu cine a taiat, cu cine a carat si cu ce numere de masini, cine a cumparat, etc.-doar sa vreti...vreti?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:30)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui likurici

   Nu putem asista pasivi la distrugerea pdurilor din Roamania. Cine are informatii despre jaful din padure, are posibilitatea transmiterii sesizarilor la Departamentul de Ape, Paduri si Piscicultura. Adresa este bd. Magheru nr 31, Bucuresti.
   Multe dintre actiunile pe care le-am intreprins in teritoriu - controale, verificari - au fost realizate in urma sesizarilor cetatenilor. Ceea ce inseamna ca le pasa si cu atat mai mare este datoria noastra ca autoritati sa luam masurile legale pentru depistarea vinovatilor.
 • Întrebare doamna Ministru Varga (Duminică, 3 noiembrie 2013, 20:27)

  N-amnickname [utilizator]

  Felicitări pentru efortul de creare şi promovare nou cod silvic şi pentru intervenţiile recente pe teren. Cum vedeţi crearea de unităţi de supraveghere în teren gen Rangers (SUA) respectiv de echipare a acestora cu un sistem combinat de vehicole teren, elicoptere, sistem de telecomunicaţii prin satelit? Lupta via sistem combinat drone - senzori în teren - informatori teren - soldaţi înalt specializaţi pe teren - telecom satelit - centru monitorizare permanentă cu ordin de intervenţie, etc a SUA contra terorismului oferă un model operaţional interesant, pentru prindere asupra faptului. Comparaţia poate fi exagerată dar 'e de învăţat. Unitatea respectivă de intervenţie 24 de ore din 24 ar fi să aibe cel puţin o autonomie gen DNA. Fără numiri politice la unitate, îmi pare rău. Până la urmă abuzul acesta devine (sau este deja) o problemă de securitate naţională. Sunt sigur că ambasada SUA v-ar oferi suport cu informaţii şi idei respectiv facilitare schimb de experienţă. La 5 miliarde de euro pierderi n-ar strica o investiţie serioasă. Mai ales că recent aflarăm din presă şi de 50 milioane euro evaziune fiscală pe zi... Fără intervenţie rapidă ajungem, pe termen lung, la disoluţia statului şi haiducie modernă permanentă. Cu respect, Adrian
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:34)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui N-amnickname

   Domnul Adrian,
   Aveti mare dreptate. Si eu cred ca o paguba de 5 miliarde de euro produsa statului roman necesita o investigatie serioasa. Efortul meu este acela de a crea cadrul legal si de a pune in practica pentru a diminua furtul de masa lemnoasa. Facem si o anliza referitoare la supravegherea in teren a padurilor. Ultimele verificari in teren au fost facute in urma unei analize comparative intre imaginile satelitate din 2009 si cele din 2012 - ortofotoplanuri.
 • se fura pe rupte (Duminică, 3 noiembrie 2013, 22:56)

  ulysses [utilizator]

  Doamna Ministru, ar fi oportuna o verificare a averilor padurarilor si personalului silvic. In conditiile in care un padurar are un salariu net in jurul a 1000 ron pe luna sa vedem cum justifica:masini, case, pensiuni, utilaje(desi majoritatea ar putea fi trecute la veri de rangul 2 sau la matusi ).Credeti ca o simpla declaratie pe propria raspundere a impiedicat vreun angajat silvic sa faca concurenta neloiala regiei padurilor?In afara de acest Cod Silvic, ce masuri preconizati pentru a stopa jaful din paduri?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:40)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui ulysses

   Pe langa Codul Silvic, in acest moment avem in dezbatere publica si in circuit de avizare un pachet legislativ cu acte complementare si subsecvente legii de baza. Actele normative complementare sunt elaborate si aprobate sau in curs de aprobare - Hotararea de Guvern care transpune regulamentul 995/2010 privind trasabilitatea lemnului a fost aprobata de Guvern, Legea contraventiilor silvice este in circuitul de avizare interministerial. Actele normative subsecvente sunt pregatite si vor fi puse in dezbatere publica imediat dupa aprobarea Codului Silvic. Ele sunt extrem de importante si au ca efect diminuarea furturilor - Ordinul de ministru referitor la instrumentele de marcat a lemnului (ciocane) ordin care trebuie modificat astfel incat acestea sa aiba un regim strict de supraveghere.

   Referitor la averile padurarilor si personalului silvic, in acest moment am finalizat Legea privind incompatibilitatile personalului silvic prin care nu vom permite situatii de confict de interese si prin care vom clarifica situatii de incompatibilitate.
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:42)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui ulysses

   Codul Silvic introduce obligativitatea detinerii de autorizatii de practica de catre personalul silvic, iar pierderea acesteia nu permite personalului silvic sa isi mai desfasoare activitatea in domeniu. In cazul in care angajatul silvic permite cu buna stiinta taieri ilegale, risca sa nu mai poata profesa.
 • Dincolo de vorbe sunt solutiile (Duminică, 3 noiembrie 2013, 23:55)

  Magdalena B [utilizator]

  In acest joc de-a soarecele si pisica in care miza este lemnul si taierile ilegale sau aparent legale, eu propun autoritatilor si Parlamentului, legalizarea folosirii dronelor de supraveghere pentru a urmari si filma unde se taie.

  Antrenati padurarii si politistii sa utilizeze supravegherea aeriana care este de viitor. Veti verifica toate transporturile de lemne prin paduri mult mai usor si puteti localiza taierile.

  E o solutie complementara altor masuri. Vointa sa fie! Restul e complicitate.
 • intrebari (Luni, 4 noiembrie 2013, 0:21)

  Enofereus [utilizator]

  Buna seara,

  Legat de aceste defrisari ilegale:

  1) ce plan aveti pentru a identifica si trage la raspundere pe cei care au contribuit la aceste defrisari? De unde provin aceste defrisari de 366 mii ha, care sunt zonele cu cele mai mari probleme?
  2) Care este planul pentru a preveni abuzuri similare? Ma refer aici atat la angajati ai ocolurilor silvice care au permis/au contribuit la defrisari ilegale cat si la persoane fizice/juridice care preiau ilegal lemn din paduri.
  3) ce plan aveti pentru replantarea acestor zone? ce resurse aveti si cat timp credeti ca va fi necesar pentru repararea acestei situatii?

  Multumesc.
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:50)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Enofereus

   Pentru a diminua defrisarile ilegale actionam pe doua fronturi. Unu: modificarea si completarea cadrului legislativ pentru intarirea controlului si marirea sanctiunilor. Doi: eficientizarea si reorganizarea institutiilor pentru a mari capacitatea de actiune a acestora, pentru implementarea legislatiei, pentru atingerea socpului final - protejarea padurilor.

   Exista, din pacate, un fenomen generalizat, exemple de defrisari fiind Alba, Arges, Cluj, Bihor, Maramures, Suceava, Neamt, Giurgiu, Dolj, Valcea. Ma ingrijoareaza in mod special defrisarile ilegale din Sudul tarii unde media suprafetelor impadurite in fiecare judet din sud este sub 10%. Taierea padurilor in aceste zone contribuie la schimbarea climatului, iar feniomenele extreme precum seceta si viscolele sunt din ce in ce mai prezente si cu efecte din ce in ce mai mari asupra cetatenilor.

   La rectificarea bugetara din aceasta luna, Guvernul a alocat 35 milioane de lei pentru impadurirea terenurilor. In perioada urmatoare vom detalia proiectele si zonele in care vom realiza aceste impaduriri. Accentul va fi pus in special pe realizarea perdelelor forestiere si impadurirea terenurilor expuse riscurilor, lucrarile de impadurire fiind realizate de Romsilva.
 • Pagubele din padurea Snagov (Luni, 4 noiembrie 2013, 8:31)

  ecologist [utilizator]

  D-na Ministru, de ce nu faceti o vizita, personal, la OS Snagov, unde veti putea vedea defrisari si constructii ilegale de padure, situata de-a lungul lacului .
  Stiti la cate milioane de Euro se ridica paguba in dauna Statului Roman?
  A luat cineva masuri impotriva celor raspunzatori pentru defrisarile din padurea Snagov? NU.
  Asta daca va intereseaza.
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:53)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui ecologist

   Padurile din jurul marilor uriase sunt in atentia noastra. In noul Cod Silvic am introdus notiunea de padure parc si avem in intentie sprijinirea realizarii acestora.

   Scopul creeri padurilor parc este de a facilita accesul in padure a cetatenilor insa amenajarile necesare trebuiesc facute fara a agresa biodiversitatea si ecosistemul padurii.
 • Padurea Trivale din Pitesti ! (Luni, 4 noiembrie 2013, 8:38)

  dolomite [utilizator]

  Padurile in Romania nu au fost taiate numai pentru lemn ci si pentru terenul imobiliar pretios ramas in urma taierilor copacilor. Un exemplu important este Padurea Trivale din Pitesti data pe mana rechinilor imobiliari care au defrisat-o si au construit cartiere de vile. Ca si in cazul taierilor masive din nordul judetului cel care a ajutat mafiotii lemnului a fost directorul Sever Stanciu de la ITRSV Ploiesti. Este si acum director. Doamana ministru, ati auzit ? DNA-ul aude ?
 • Taiere padure penru folosire teren la constructii. (Luni, 4 noiembrie 2013, 8:43)

  dolomite [utilizator]

  Cum rezolva noul cod silvic problema taierii abuzive a padurii in vederea folosirii terenului eliberat pentru constructii imobiliare ? Ramane in vigoare cifra de 5 % din suprafata poate fi defrisata pentru constructii ?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:55)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui dolomite

   Nu incurajam constructiile imobiliare in detrimentul padurii. Insa trebuie sa gasim un echilibru si sa permitem dezvoltarea turistica in zone montane.
 • Padurea trivale din Pitesti ! (Luni, 4 noiembrie 2013, 8:44)

  dolomite [utilizator]

  Cand va declara Parlamentul Padurea Trivale din Pitesti rezervatie naturala protejata ?
  • R (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:58)

   Lucia Varga [hotnews.ro] i-a raspuns lui dolomite

   Stiu ca se lucreaza la un act normativ in acest sens , dar nu pot aprecia momentul in care va fi aprobat. Insa sustin demersul colegilor pentru a declara padurea rezervatie naturala protejata pentru ca cetatenii din marile orase nu au suficient saptiu verde si au nevoie de spatii unde sa respire aer curat si in care sa ii invete pe copii ce inseamna natura.
 • Padurea (Luni, 4 noiembrie 2013, 10:36)

  Cristip1970 [utilizator]

  Valoare au padurile in orice parte a Lumii de sute de ani . Are valoare mai mare decat petrolul .
  De ce oare ?!?
  Pentru ca inseamna " Putere " .
  Si de aici sa incepem a gandi ce se poate intampla cu Padurile Romaniei , adica ale unui popor .
  Prostesti un popor si l-ai furat incat sa nu mai aibe nimic de valoare ptr. el ca popor si poporul devine sclavul propiului " Guvern " .
  Padurile , apele si pamanturile trebuiau sa aibe " Lege Fundamentala " clara si chiar sa faca parte din Constitutie .
  Este insasi dreptul nostru fundamental la Viata sa respiram deci sa traim iar padurile ne sunt cele care ne asigura acest drept ...
 • ITRSV (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:06)

  Padurar [utilizator]

  Cum credeti ca veti curata ITRSV de personalul care trebuia sa vegheze asupra padurii Romaniei si nu a facut-o? (vezi cazul Arges). Cum veti evita pe viitor astfel de situatii cu consecinte atat de grave (colmatari ale barajelor, torenti si inundatii, paduri care nu mai filtreaza aerul, evaziune, etc.)? De ce va treziti dupa asa mult timp?
 • Desert ! (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:23)

  OpritiDesertificarea [anonim]

  Doamna Ministru a Mediului, ce parere aveti despre faptul ca firma austriaca Holzindustrie Schweighofer defriseaza la ras padurile din Covasna si Suceava in urmatorii ani pentru lemn brut ?

  Dar de faptul ca in fiecare ora in Romania dispar 3 hectare de padure ? In timp ce cititi acest mesaj deja 5 copaci sunt doborati ! La felul cum se defriseaza in Romania putem fi considerati pe drept Africa Europei !!!

  In acest ritm apa va deveni foarte scumpa si vom trebuie cu toii sa plecam din aceasta zona !

  Va multumesc !
 • Desertificare (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:29)

  OpritiDesertificarea [anonim]

  Cand se va incepe o impadurire masiva a sudului tarii ! Aceasta zona se desertifica !

  Daca am incepe cu sudul tarii , acolo unde deja au aparut primele dune de nisip am putea salva viitorul nu numai al nostru si al copiilor, dar si al Europei.
  In maxim 10 ani in acest ritm al defrisarilor vom muri sufocati de caldura si seceta...

  Trebuie sa strangemtiin voluntari si impreuna cu Rosilva sa faceti un fond anual dedicat impaduririlor.
  Voluntari ar fi, bani iar ar fi...numai din buget si teledonuri cred ca s-ar strange zeci de mii de euro, iar daca ROMSilva ar incepe sa constientizeze fenomenul si partidele politice la fel, ar incepe sa includa in programa lor de guvennare, norme de impadurire...
 • Padure Codrisor (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:31)

  Adrian-Florin [utilizator]

  1. Sunt presedintele unei asociatii de proprietari de padure de 700 ha; din cota de 30000 mc a amenajamentului silvic 2005-2014 am taiat 12000 mc; am avut nevoie de acesti bani sa platim administrarea la Ocolul Silvic Bistrita, impozitul la primarie si intabularea terenurilor in Cartea Funciara.
  Dupa fiecare partida am avut control de la ITRSV;
  Ce a facut ITRSV in Arges?

  2. V-am trimis o petitie, denumita generic "SALVAM PADUREA CODRISOR", la inceputul lunii octombrie; va semnalam ca primarul municipiului Bistrita, insista sa construiasca varianta ocolitoare a municipiului Bistrita pe un traseu foarte controversat:
  -prin padurea Codrisor, situata la 600 m de centrul orasului, padure care este plamanul verde al orasului, pentru care exista doua Planuri Urbanistice Zonale de amenajare ca zona de agrement (conform legii mediului art.71, zonele de agrement-spatiile verzi nu pot fi stramutate sau nu le poate fi redusa suprafata) in cazul padurii Codrisor din 37 ha urmeaza a se taia 4 ha;
  - traseul este la 100-150 m de parcul municipal, proaspat reabilitat, la 50 m de strandul municipal si stadionul municipal,
  -in continuare, varianta ocolitoare ar trece pe la poarta spitalului de boli pulmonare; am retinut, cu bucurie, remarca dvs. privind grija pentru padure ca factor de mentinere a sanatatii cetatenilor, ati mentionat ca nu e de mirare ca au crescut bolile pulmonare daca s-au taiat atatea paduri; la Bistrita, conform statisticilor DSP din 2011, 48% din noile imbolnaviri sunt ale aparatului respirator; CRED CA NU MAI TREBUIE SA COMENTEZ BENEFICIILE NOXELOR TRAFICULUI LA 40 m de SPITALUL DE BOLI PULMONARE din Bistrita;
  -cca 350 m din traseu este prevazut pe piloni deasupra raului Bistrita Ardeleana ; oare unde va ajunge materialul antiderapant si murdaria de pe roti?
  Va rog sa cautati petitia, la care inca nu am primit raspuns, si sa interveniti pentru a opri acest proiect ilegal si aberant.
 • inaspriti sanctiunile pentru hoti!!!!!!! (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:32)

  padurarul [utilizator]

  Din randurile personalului silvic sunt corupti care favorizeaza agenti economici in detrimentul ocoalelor silvice.Ce masuri preconizati pentru a descuraja aceste atitudini?Cunosc cazuri in care instantele de judecata au achitat padurari cu pagube foarte mari,ce au adus drept justificare faptul ca el(padurarul)e platit pentru 8 ore pe zi iar taierile ilegale se produc in orice interval din cele 24 de ore zilnice.Cum veti combate aceste inadvertente ale prevederilor legii ?
 • de ce s-au defrisat ilegal...... (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:40)

  tudorele [utilizator]

  Doamna Ministru,
  La construirea barajului pe Siret de la Lespezi iasi unor cetateni din satul Heci li s-au luat pamantul fara a fi despagubiti.Anterior,pentru unii s-au platit despagubiri.Se aude ca este vorba de o mare frauda!
  Noi cei pagubiti am ramas cu pamantul luat si fara bani. Va rugam sa ne comunicati un raspuns,dar nu prin intermediului primarului din Lespezi.
  Va multumesc in numele tuturor
 • am avut paduri dar si rauri (Luni, 4 noiembrie 2013, 11:58)

  Tritonul [utilizator]

  Dumneavoastra va ocupati si de ape, ce faceti ca sa mai opriti avantul campaniei de exterminare a raurilor montane prin microhidrocentrale? Raurile sunt vanate acum asa cum au fost vanati amerindienii, pana-n creierii muntilor. E valabil peste tot in Carpatii Romanesti, din Sapanta pana-n Banat. Nu se tine cont nici de ariile naturale protejate, se dau decizii de incadrare ilegale, fara evaluare adecavata, in situri Natura 2000. Daca le contesti ti se raspunde, printre randuri, ca unii sunt mai presus de lege. Asta este problema la APM-uri, dar si cei de la Apele Romane le tin isonul, cu avizele lor, chiar cu mai mare avant!
 • liviuchristian@yahoo.com (Luni, 4 noiembrie 2013, 12:10)

  Christian27 [utilizator]

  Stimata Doamna Ministru,
  Conform prevederilor legii silvice in Romania este foarte dificil sa realizezi o investitie turistica (pensiune turistica, hotel sau baza de agrement) intr-o zona montana - pentru a scoate din circuitul silvic suprafata necesara (aproximativ 1000mp) trebuie sa impaduresti de trei ori suprafata. Asta in conditiile in care mii de hectare de padure au fost defrisate ilegal si nu s-a facut nici o impadurire in locul lor. In schimb daca vrei sa faci o investie turistica si ai ai nevoie de 1000 mp defrisati dintr-o padure este foarte dificil sa parcuri etapele birocratice iar costurile sunt mari. Investiile turistice nu distrug padurile, ci defrisarile ilegale. Nu se poate spune ca in Romania realizarea de pensiuni turistice sau baze de agrement au distrus fondul silvic. Acestea insa creaza locuri de munca si genereaza venituri la buget.
  Ce aveti de cand sa faceti impotriva acestei frane puse dezvoltarii turistice si crearii de locuri de munca?
  Cu consideratie...
 • Referitor la zile de exploatare (Luni, 4 noiembrie 2013, 12:13)

  Meles [utilizator]

  1. Am observat de foarte mult timp ca se exploateaza lemn zilnic, fara niciun program. Nu se poate sa se interzica cateva zile pe saptamana accesul in padure, astfel incat deranjul fata de fauna sa fie redus?
  2. O mare problema o reprezinta pasunatul excesiv in padure si amplasarea stanilor/saivanelor langa aceasta, deranjand enorm echilibrul padurii/faunei. nu se poate stabili legislativ o distanta minima de la care nu se mai pot amplasa stani langa padure?
 • padurea ca stiinta! (Luni, 4 noiembrie 2013, 12:14)

  alanis [utilizator]

  As dori sa o intreb pe dna ministru daca stie de faptul ca a fost descoperit cel mai inalt brad din Romania (62.5m) de catre un grup de cercetatori din Suceava, alaturi de WWF Romania, la Sinca Veche.
  Deasemenea as dori sa o intreb in ce conditii se da curs la toata documentatia intocmita si inaintata de catra WWF in vederea avizarii padurii de la Sinca Veche din Fagaras in Rezervatie Stiintifica. Documentatia este depusa de ceva vreme la Minister, iar aceasta minune descoperita de 62.5 m a rezistat datorita WWF, care a facut rost de o suma de bani pe care o plateste anual (....)doar ca aceasta padure sa nu fie taiata!
  Cu multumiri,
 • Masuri ce ar trebui luate (Luni, 4 noiembrie 2013, 12:14)

  bispider [utilizator]

  Ca s-a furat "ca-n codru", asta o stim cu totii. Important e ce facem de acum inainte, in ce directie se modifica legislatia.
  1) educatie in scoli
  2) actiuni masive de reimpadurire
  3) pedepsirea celor vinovati (insa fiind politicieni in marea lor majoritate va fi cam greu)
 • Tăieri ilegale (Luni, 4 noiembrie 2013, 12:24)

  George1ul [utilizator]

  Posibilităţi de a se tăia arbori ilegal, neînregistraţi în APV ce se scot la licitaţie, dar vânduţi ulterior fără forme legale, prin metoda 2-3 transporturi pe acelaşi aviz de expediţie, de către pădurar+şeful de district patronilor de firme de exploatare sunt permise chiar legislaţia actuală. De exemplu, un şef de district are asupra lui, pe tot parcursul anului şi pentru orice tăiere ciocan de marcat cu aceiaşi amprentă, ani la rând. Astfel, după ce marcă o partidă, se face APV şi se vinde, el revine şi marcă cu acelaşi ciocan arbori pe care îi vinde de cele mai multe ori chiar firmei care face exploatarea. Trebuia ca ciocanele să se dea aleatoriu, cu grija de nu reveni la aceiaşi persoană, în acelaşi UP, decăt după o lungă perioadă de timp. Pentru aceasta trebuie dată posibiltatea ca OS să aibă şi ciocane de rezervă. Corupţiea vine din interior. Nimic nu se petrece în pădure fără ştiinţa sau complicitatea organelor silvice.
 • constatare#cercetare (Luni, 4 noiembrie 2013, 12:50)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  D-na, eu vorbeam de CONSTATAREA infractiunilor, si in prezent, conform legii, jandarmii pot sa constate infractiuni si inainteaza actele parchetului, respectiv politiei pentru cercetari. De ce jandarmii nu ar putea sa constate si infractiuni, nu doar contraventii???


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by