900 de hectare de padure din Arges au fost rase de pe fata pamantului. Peste 60% dintre defrisari s-au facut ilegal

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 1 noiembrie 2013, 11:47 Actualitate | Mediu


Despaduriri Arges 1
Foto: Hotnews
Circa 900 de hectare de padure din judetul Arges, in principal proprietate privata, au fost rase de pe fata pamantului si pe inca 1100 de hectare au avut loc taieri necontrolate, potrivit departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Minnisterul Mediului. Din cele 915 de hectare despadurite, circa 60% au fost taiate ilegal, cauzand un prejudiciu de circa 63 milioane lei. Taierile au fost depistate inepand cu luna octombrie a anului trecut, in urma unor controale. Potrivit ministerului, costurile de impadurire a acestei suprafete sunt estimate la circa doua milioane de euro.

Dezastrul din Arges in cifre

Potrivit departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului pagubele sunt urmatoarele:

- suprafete de pe care arborii au fost taiati in totalitate(despadurite) – 915 ha.

- volumul total de lemn: 368.000 mc, din care transportat pe baza unor ccte de punere in valoare 162.000 mc, majoritatea de produse accidentale (exista suspiciunea ca  aceste acte de punere in valoare sunt intocmite si autorizate la taiere in afara prevederilor legale), potrivit institutiei.

- volum taiat si transportat ilegal – 206.000 mc, in valoare de 63 milioane lei.

- suprafetele despadurite sunt brazdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legala fiind de 25 grade). Aceste cai au fost construite fara respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare si buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versantilor de pe care a fost taiata si padurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora impotriva eroziunii si avalanselor.Dezastrul din Arges in imagini

Pe langa aceste pagube din fondul forestier proprietate privata a mai fost constatata taierea  a 4,5 ha din padurea statului aflata in administrare de Romsilva prin Ocolul Silvic Domnesti din Directia Silvica Pitesti.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri sii Piscicultura, Lucia Varga,  a declarat, in cadrul unei vizite efectuate joi in Arges, ca taierile au cauzat un dezastru ecologic.

"Executarea exploatarilor a urmarit doar extragerea arborilor care prezinta valoare economica, suprafetele exploatate fiind in majoritate necuratate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrari de impadurire. Toate aspectele din teren sunt un real pericol si pentru siguranta barajelor din zona si a tuturor lucrarilor de corectare a torentilor, prin colmatare si prin acumulari necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare si arbori", a explicat aceasta.

"Toate acestea au fost depistate incepand cu luna octombrie 2012, cand s-au efectuat controale in nordul județului Argeș, pentru descoperirea defrișarilor ilegale. in luna iunie 2013 la solicitarea Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, Departamenul pentru Ape, Paduri si Piscicultura  a facut controale alaturi de politisti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, politisti criminalisti, jandarmi, cu asistenta personalului silvic din cadrul OSP Valea Oltului. Aceste actiuni au avut ca scop determinarea pagubelor create prin taieri ilegale si prin neconstituirea fondului de conservare si regenerare a padurilor. Avand in vedere amploarea dezastrului, a fost nevoie de un efort urias pentru cuantificarea pagubelor deoarece in afara de munca din teren a trebuit sa fie cercetate și actele de punere in valoare si amenajamentelor", se arata intr-un comunicat emis de departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului.
Dezastrul din Arges in imagini

Intrucat suprafata despadurita era foarte mare, pagubele s-au determinat cu ajutorul imaginilor satelitare. "Singura solutie practica a constituit-o determinarea suprafetelor afectate prin utilizarea imaginilor satelitare si ortofotoplanurilor satelitare create pe baza acestora, suprapuse pe planurile silvice executate in sistem de proiectie Stereografic 1970, pe care sa se faca identificarea suprafetelor de pe care vegetatia forestiera a fost taiata si din care sa reiasa cu certitudine legalitatea sau ilegalitatea exploatarilor. Sistemul de raportare SUMAL (n.r. un sistem electronic de monitorizare a lemnului) a scos in evidenta prin comparare  volume de materiale lemnoase ce au fost introduse in circuitul economic fara acoperire legala, ceea ce dovedește utilitatea acestui sistem", explica reprezentantii ministerului.


Potrivit institutiei, aceste prejudicii au fost posibile prin neindeplinirea sarcinilor de serviciu conform legii, in primul rand din partea personalului silvic de la Ocolul Privat Valea Oltului, dar si de la celelalte ocoale din sistemul Romsilva si de la ITRSV Ploiesti.

"Au fost constatate abateri de la Norme de regim silvic ale personalului de la ITRSV Ploiesti, personalului silvic din administratie de la Ocoalele Silvice Domnesti, Vidraru si Musetesti din Directia Silvica Pitesti, personalului silvic de la Ocolul Silvic Privat Valea Oltului.Toate aceste abateri si pagube sunt instrumentate in cadrul unor cercetari penale in desfasurare", se mai arata in comunicatul ministerului.

Valoarea de reimpadurire a acestor suprafete este de aproximativ 2500 euro/ha, adica un total de circa 2,28 milioane de euro.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a declarat ca solutia pentru a stopa aceste dezastre este noul Cod Silvic. „Prioritarea zero a mandatului meu este sa stopam furtul din paduri. De aceea continuam sa facem astfel de actiuni de control, pentru a opri toate aceste defrisari ilegale care pun in pericol sanatatea noastra. Solutia in acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este in Parlament si care este contestat de toti cei care au profitat de pe urma jafului din paduri. Le transmit ca sunt hotarata sa ma bat pentru acesta lege, sa ma bat pentru toti cei care in tacere se imbolnavesc de boli de plamani, de cei vad neputinciosi cum o mana de baieti destepti se imbogatesc pe sanatatea noastra", a declarat Lucia Varga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
5306 vizualizari

 • +4 (22 voturi)    
  RMGC (Vineri, 1 noiembrie 2013, 12:09)

  idsoc [utilizator]

  Aici nu se mai revolta nimeni ca la Rosia Montana. Si cat de mare o fi dezastrul la nivel tara...
  • +2 (20 voturi)    
   AI DREPTATE (Vineri, 1 noiembrie 2013, 12:28)

   dabu [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

   Pentru un zacamant punctual sunt proteste, proteste, proteste, feisbuc, miscari, etc.

   Dar ca se taie padurile in toata tara si avem CU TOTII de suferit..nu e mare lucru.

   Astia care taie padurea si o vand ar trebui impuscati in cap. Imi pare rau, dar asa ar trebui procedat.
  • +14 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 1 noiembrie 2013, 12:34)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui idsoc

   • +11 (15 voturi)    
    Roşia Montană a pus capac (Vineri, 1 noiembrie 2013, 12:58)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Iar la Roşia nu e numai problema ecologică, cârcotaşilor!

    Legat de defrişări, eu aş sancţiona poliţia locală, pădurarii, chiar nu a văzut nimeni nimic? Nu se pot "evapora" sute de ha de pădure fără să atragă atenţia autorităţilor.
 • -4 (20 voturi)    
  ecologistii (Vineri, 1 noiembrie 2013, 12:15)

  thebblack [utilizator]

  unde sunt ecologistii aia mareti? aia care salveata uniti orice locsor unde se sapa o gaura si se scot bani? ah, da, stiu... aici nu ii plateste nimeni sa protesteze, ba dinpotriva...
  • +5 (13 voturi)    
   tu cand protestezi? (Vineri, 1 noiembrie 2013, 13:27)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   daca te supara jaful padurilor poti sa iesi si sa protestezi. ia sa vedem: ai sa faci asa ceva?

   poti sa aduni si alti bombanitori care se intreaba de ce aia fac marsuri pentru Rosia Montana si nu si pentru altceva si faci ceva mai bun decat sa stai pe scaun.
   • -4 (14 voturi)    
    :)) (Vineri, 1 noiembrie 2013, 13:54)

    thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

    esti hilar. demagog si hilar. eu am intrebat o chestie. tu in loc sa raspunzi la obiect, ocolesti cu gratie, divagehzi, acuzi. metoda tipica de politician cu mata-n sac.

    deci, repet. unde sunt ecologistii aia?
 • -2 (10 voturi)    
  dezvoltare regionala durabila (Vineri, 1 noiembrie 2013, 12:22)

  Vladel [utilizator]

  Apai oamenii cu ce sa traiasca ... Trebuie sa se dezvolte programe de dezvoltare regionala durabila care sa pastreze intacta comuniunea om-natura.
 • +2 (16 voturi)    
  Dezastru ecologic (Vineri, 1 noiembrie 2013, 12:49)

  alexandraradu [utilizator]

  Uite adevaratul dezastru ecologic din Romania. Pentru paduri de ce nu iese nimeni in strada? Se taie hectare intregi de padure in Apuseni, chiar de cei care ies acum si protesteaza impotriva exploatarii resurselor minerale, pe ei nu-i vede nimeni?
  • -2 (12 voturi)    
   aveţi normă la comentarii? (Vineri, 1 noiembrie 2013, 13:00)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui alexandraradu

   mai răsfiraţi,postacilor, mai răsfiraţi. Vă deranjează ceva, ieşiţi în stradă, nu aşteptaţi pe alţii să o facă.
   • -1 (5 voturi)    
    si (Vineri, 1 noiembrie 2013, 17:45)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    tu ce esti, ma, daca nu postac, esti platiti de vocea rusiei, esti gospodin pastac, nu simplu postac, este?
    Adevarul este ca nu va pasa decit de ordinele de la moskova si de satisfacerea antiamericanismului visceral si imbecil, la fel ca, da, ca colegii vostri, popii burtodocsi. Ce paduri , sa le taie pe toate, nu va pasa de ele, ca nu le taie americanii, este, ma?
    Gazele se sist, ca asta ii doare pe stapinii vostri de la gazprom, altceva nu stiti.
 • +4 (8 voturi)    
  Ba ies ! Da degeaba ! Lumpenproletarii e sefi ! (Vineri, 1 noiembrie 2013, 13:17)

  LegatusAugusti [utilizator]

  Pentru paduri de ce nu iese nimeni in strada?
  ========================================
  Au iesit multi chiar si pentru teii taiati in Iasi de Primarie ! Si ce oameni - profesori universitari, academicieni, oameni de mare cultura.
  Ei si ? Cu chiu cu vai a demarat un proces penal. Partidul e la putere si baronasii fac ce vor.
  Voi credeti ca cei care taie o fac de capul lor ? Ha_ha_ha ! Sunt mana in mana cu talharo-politrucii damboviteni !
  Tara asta pana nu va fi rasa nimic nu se va schimba in bine. Ponta face gargara zilnica anti-Basescu, da nenorocitii din propria pepiniera ii vede ? Asta e Guvern ? Nici macar nu se stie cine a modificat legea insolventei !
  Predictia mea: vor intra in incapacitate de plata. De buni ce sunt ! Inflatia nu merge ca suntem in UE. Avem tinta de deficit. Taieri salariale/concedieri nu merg - vine marele an dublu-electoral. Vai de capul lor - PDL avea academicieni pe langa astia !!!!!
 • -1 (7 voturi)    
  DNA, SRI, Politie, activisti eco ? (Vineri, 1 noiembrie 2013, 14:06)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  Daca nu e dosar politic nu e interesant pentru institutiile asa-zise ale statului DNA, SRI, Politie si asta pentru ca acestea se ocupa doar de bas-eala. Semnalul de alarma a fost tras de un minister, adica de niste birocrati, si nu de oameni platiti si specializati pentru a descoperii si a ancheta genul acesta de fapte DNA, SRI, Politie etc. Pai socotiti numai de cate camioane a fost nevoie ca sa se transporte o astfel de cantitate de lemn. Camioane care au circulat fara probleme pe drumurile patriei. Atata timp cat bas-ismul va conduce Ro nici o sansa de mai bine. Cat despre activistii eco marea lor majoritate sunt doar niste fanatici care nu au nici o legatura cu viata reala.
 • +2 (4 voturi)    
  cine (Vineri, 1 noiembrie 2013, 15:31)

  bedexe [utilizator]

  Le a taiat , sa planteze din nou de 10 ori mai mult.
 • -1 (3 voturi)    
  solutii (Vineri, 1 noiembrie 2013, 16:25)

  Vladel [utilizator]

  Solutiile nu sunt legile ci rezolvarea problemelor cetateanului. Fiecarui locuitor al tarii trebuie sa i se asigure conditii proprii de trai.
  • +2 (2 voturi)    
   daaa (Vineri, 1 noiembrie 2013, 18:29)

   I [utilizator] i-a raspuns lui Vladel

   sunt de acord. Problema apare cand trebuie sa-l gasim pe nefericitul ala care trebuie sa ne asigure conditiile de trai :)) cine o sa munceasca, ca sa avem noi conditii de trai? ia sa auzim...
 • +4 (6 voturi)    
  ... (Vineri, 1 noiembrie 2013, 19:35)

  adonis84 [utilizator]

  Cam sare in ochi, asta nu cred ca este in ansamblu taiat din padure pentru ca nu au ce mânca ... Doua mil de euro impadurirea, va dati seama cat au costat copacii aia ... "Sigur" nu aveau ce mânca. In schimb cineva mananca rahat prin institutiile statului. Seamana mai mult a crima organizata. In cât timp s-a taiat suprafata aia? Nu cred ca mai mult de 24 de ani...

  Au aparut iar postacii RMGC?
  • +4 (4 voturi)    
   asa este (Vineri, 1 noiembrie 2013, 20:08)

   I [utilizator] i-a raspuns lui adonis84

   in plus cei care fura lemnul il vand ieftin. Marfa furata e ieftina, trebuie sa te scapi de ea. Daca ar prelucra lemnul si ar vine produsele ar face de 10 ori mai multi bani.
  • +3 (3 voturi)    
   Nici somalezii aia... (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 0:11)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui adonis84

   ..care sunt pirati, tot de la "nu au ce sa manance" au plecat, dupa care au prins gustul milioanelor.

   Si aici la fel: uni nu au ce manca si altii se scalda in milioane taind padurile.

   Din pacate noi, ca oameni, ne gandim doar la prezent, viitorul nu prtea ne intereseaza. Si nici prezentul asta nu-l gandim bine.
 • 0 (2 voturi)    
  lipseste ceva (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 6:14)

  Sakura [utilizator]

  Lipseste ceva din comentarii: "tradiţionala" scuză cum că Verestoy ar tăia pădurile României. Da, de acord că taie şi el tot ce poate, dar cât din total? 0,x%?
 • +3 (3 voturi)    
  De ce ne amestecam? Ce treaba avem? (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 9:38)

  hotnewsfil [utilizator]

  Lasati hotii sa fure in liniste.
  Ei intretin viu brandul Romaniei -"Tara hotilor', cum ne-a etichetat Europa.
  Ei au o meserie extrem de periculoasa!
  Nu vedeti pe ce coclauri isi fauresc opera de barbierire a Romaniei?
  Daca ii sacaim, le punem in pericol viata. Le poate cadea un copac in cap, pe care tocmai l-au trecut in lumea dreptilor.
 • +3 (3 voturi)    
  Padurea Trivale (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 10:37)

  dolomite [utilizator]

  Padurile din Arges au fost rase cu sprijinul consistent al sefului ITRSV Ploiesti, Sever Stanciu. Acelasi corupt functioanar al statului care a distrus Padure Trivale din Pitesti dand-o pe mana rechinilor imobiliari din Arges. Ma mir ca acest om nu este cercetat de DNA si trimis acolo unde este locul tuturor oamenilor corupti care au jefuit aceasta tara !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version