Directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase, a declarat la RFI ca cei care ar avea legitimitatea sa se pronunte in privinta proiectului de la Rosa Montana sunt comunitatile locala, "nu cineva din Constanta sau Dorohoi".

Declaratia a fost facuta in contextul in care presedintele Traian Basescu a declarat pentru Adevarul ca nu exclude convocarea unui referendum pe aceasta tema, simultan cu europarlamentarele.

De partea sa, vicepresedintele Eco-Civica, Dan Trifu, spune ca Rosia Montana este "o problema nationala".

Dragos Tanase precizeaza la emisiunea Planeta Verde ca "un referendum pentru Rosia Montana s-a facut deja, s-a facut anul trecut in decembrie, a fost un referendum organizat in 35 de localitati in Muntii Apuseni. In acea zona a Muntilor Apuseni sunt nenumarate exploatari sau au fost nenumarate exploatari miniere si vorbim de Baia de Aries, vorbim de Rosia Poieni etc.. Exista premisele dezvoltarii activitatii miniere in toata acea zona a Muntilor Apuseni. In aceste 35 de localitati in care exista potential de proiecte miniere s-a organizat un referendum pentru a vedea, a consulta opinia localnicilor in ceea ce priveste industria miniera si proiectul Rosia Montana. Rezultatul a fost favorabil, rezultatul a fost pozitiv, doua treimi din locuitorii din acea zona s-au declarat in favoarea exploatarii, iar la Rosia Montana, undeva peste 80% din locuitorii din Rosia Montana au spus DA la Rosia Montana si la industria miniera".

"Deci din punctul nostru de vedere, comunitatile locale sunt cele care au legitimitatea si dreptul a se pronunta. Nu cred ca cineva din Constanta sau cineva din Dorohoi, care nu are nici un risc in ceea ce priveste acest proiect, care nu a trait intr-o comunitate miniera ar trebui sa se pronunte", considera directorul general al RMGC.

"Noi consideram ca legitimitatea apartine comunitatilor locale, iar aceste comunitati locale au fost deja consultate si s-au exprimat foarte ferm in favoarea proiectului minier si a dezvoltarii industriei miniere in acea zona cu potential foarte mare", afirma Tanase.

Citeste mai multe pe RFI.ro.