Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, inainte de sedinta de Guvern, sa nu se adopte proiectul de Ordonanta privind ariile naturale protejate si si sa discute cu mai intai cu ONG-urile despre modificarile propuse. "Dna ministru Plumb, am vazut o dezbatere legata de ariile protejate si o sa va rog sa nu adoptam astazi niciun act, sa continuati sa discutati cu cei de la ONG-uri. Daca au dreptate, schimbam noi, daca nu au dreptate trebuie sa le explicam, dar tin foarte mult sa nu luam o decizie peste capul lor", a declarat Victor Ponta.

Reamintim ca mai multe ONG-uri au protestat fata de acest proiect legislativ care ar fi permis pierderea statutului de zona protejata daca acestea ar fi fost afectate partial. De asemenea, avizul custozilor si administratorilor pentru toate proiectele imobiliare si economice din aceste zone devenea consultativ.

Ministrul Rovana Plumb a introdus proiectul pe agenda sedintei Guvernului desi nu se incheiase perioada de dezbatere publica.

Csibi Magor, organizatia non-guvernamentala World Wide Fund (WWF) Romania: "Unele zone sunt desemnate drept arii protejate tocmai pentru ca reprezinta o valoare generala pentru toti locuitorii tarii, pe cand modificarile legislative propuse acum creeaza vadit posibilitatile legislative de a deschide aceste zone protejate oricaror tipuri de investitii, luand orice parghie administrativa din mana administratorilor si custozilor. Mai mult, noua propunere va permite desfiintarea abuziva a acestor arii naturale protejate, in acest fel singura protectie reala in aceste zone va fi doar cea de pe hartie, daca piesa legislativa trece. Fara o implicare a oamenilor, care sa arate autoritatilor ca protectia mediului este un deziderat general al tuturor romanilor, aceasta reglementare va provoca pagube pe care le vom regreta multa vreme de acum incolo".

Ovidiu Bufnila, responsabil comunicare la Societatea Ornitologica Roamana: "Modificarea OUG 57 reprezinta una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din Romania in ultimii 20 de ani. De obicei, ministerul macar mima consulatarea cu societatea civila si administratorii/custozii ariilor protejate, dar acum nici macar atat nu au facut. Vocea comuna a acestora arata clar ca nimeni nu a fost consultat inainte de a se promova aceste modificari".