ARTICOL ACTUALIZAT

Scandalul ariilor naturale protejate. Cum pot fi distruse Delta Dunarii si alte rezervatii printr-un proiect al Ministerului Mediului. Guvernul a intors proiectul la Minister

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2013, 13:14 Actualitate | Mediu


FOTOGALERIE Arii naturale protejate din Romania
Un incendiu declansat intentionat de cineva care vrea sa construiasca intr-o arie protejata sau un accident industrial (o deversare de petrol) pot face ca Parcul National Retezat sau Delta Dunarii sa-si piarda statutul de arie protejata si sa ajunga la cheremul rechinilor imobiliari. Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de Ordonanta pus in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Documentul prevedere ca in cazul in care o arie naturala protejata este distrusa "in parte", isi poate pierde statutul. Asta in loc ca autoritatile sa se ocupe de refacerea zonei si protejarea ei. De asemenea, potrivit proiectului, pentru interventiile in zona, avizul administratorilor si custozilor (ONG-uri, Universitati) devine consultativ. Pana acum avizul era obligatoriu.


 • HotNews.ro incurajeaza cititorii sa transmita Ministerului Mediului observatiile privind proiectul legislativ. Observatiile pot fi trimise la Tel/Fax: 021/3160287 sau pe adresa de e-mail anca.craciunas@mmediu.ro

 • Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea imagini din cateva arii nationale protejate din Romania


UPDATE 18.00: Premierul Victor Ponta a cerut ministrului Mediului sa reia dezbaterea publica pe acest proiect
UPDATE 15.00: Proiectul incriminat de ONG-uri se afla pe agenda sedintei de Guvern de marti, informeaza un comunicat al Guvernului. Mentionam ca perioada de dezbatere publica prevazuta pe site-ul Ministerului Mediului inca nu s-a terminat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

documente
Ariile naturale protejate sunt zone terestre sau acvatice in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiinifica ori culturala deosebita. Datorita acestor calitati, zonele respective au statut special de protectie.

Printre cele mai cunoscute arii naturale protejate din Romania sunt: Delta Dunarii, Parcul National Retezat, Parcul Natural Comana, Parcul National Apuseni, Muntii Maramuresului, Parcul Natural Vanatori Neamt etc.

Printre cele mai vizibile interese pe aceste zone se numara constructia de parcuri de eoliene, microhidrocentrale, defrisari de paduri, construirea masiva in interes turistic si proiecte imobiliare.

 • Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea imagini din aceste zone.

Desi aceste zone zone au fost afectate de-a lungul timpului de taieri de arbori, drumuri si diverse constructii si activitati economice, natura isi reintra rapid in drepturi si aceste comori nationale inca pot fi admirate in toata splendoarea lor. Prin proiectul de Ordonanta de Urgenta pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului si care modifica OUG nr. 57/2007, aceste zone ar putea fi periclitate.
 

Ce modifica proiectul de Ordonanta:


 • Avizul custozilor si administratorilor devine consultativ

Articol vechi:
- "In procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si tin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate".

Articol nou:
- "La articolul 28, alineatul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „In procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes national si comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si obtin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate”".

Ce spune Ministerul Mediului in nota de fundamentare a proiectului:
- "Transformarea avizului administratorului/custodelui din aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizeaza în vederea scurtarii procedurii de analiza si aprobare a proiectelor/planurilor privind dezvoltarea durabila a comunitatilor din perimetrul ariilor naturale protejate. Punctul de vedere al administratorului/custodelui poate fi exprimat în cadrul Comisiei de Avizare Tehnica, unde prezenta si participarea acestora este obligatorie. Agentiile pentru Protectia Mediului trebuie sa îsi asume decizia finala pentru emiterea actului de reglementare în urma analizei Comisiei de Avizare Tehnica". •     Ariile naturale protejate afectate partial pot fi desfiintate

Articol vechi:

- "In cazul ariilor naturale protejate de interes national care si-au pierdut valoarea si capacitatea conservativa pentru care au fost declarate initial, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si padurilor poate dispune încetarea regimului de arie naturala protejata, în baza documentatiei prevazute la art. 11 alin. 1".

Articol nou:

- "La articolul 56 alin. (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul continut: „(1)În cazul ariilor naturale protejate de interes national care si-au pierdut valoarea si capacitatea conservativa pentru care au fost declarate initial, în tot sau în parte, se poate dispune încetarea regimului de arie naturala protejata printr-un act normativ de acelasi nivel cu cel prin care aria naturala protejata a fost declarata”.

Ce spune Ministerul Mediului in nota de fundamentare a proiectului:
- Nu este explicata aceasta modificare.Harta Ariilor Naturale Protejate


Ce impact au aceste modificari:

Csibi Magor, organizatia non-guvernamentala World Wide Fund (WWF) Romania:
"Unele zone sunt desemnate drept arii protejate tocmai pentru ca reprezinta o valoare generala pentru toti locuitorii tarii, pe cand modificarile legislative propuse acum creeaza vadit posibilitatile legislative de a deschide aceste zone protejate oricaror tipuri de investitii, luand orice parghie administrativa din mana administratorilor si custozilor. Mai mult, noua propunere va permite desfiintarea abuziva a acestor arii naturale protejate, in acest fel singura protectie reala in aceste zone va fi doar cea de pe hartie, daca piesa legislativa trece. Fara o implicare a oamenilor, care sa arate autoritatilor ca protectia mediului este un deziderat general al tuturor romanilor, aceasta reglementare va provoca pagube pe care le vom regreta multa vreme de acum incolo".

Ovidiu Bufnila, responsabil comunicare la Societatea Ornitologica Roamana: "Modificarea OUG 57 reprezinta una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din Romania in ultimii 20 de ani. De obicei, ministerul macar mima consulatarea cu societatea civila si administratorii/custozii ariilor protejate, dar acum nici macar atat nu au facut. Vocea comuna a acestora arata clar ca nimeni nu a fost consultat inainte de a se promova aceste modificari".

Intr-un comunicat emis luni, SOR explica pe larg impactul acestor modificari:  "Cu doar trei cuvinte, Ministerul Mediului lasa Romania fara Ariile Naturale Protejate. Cele trei cuvinte se regasesc in propunerile de modificare a OUG nr 57/2007 si daca aceste modificari vor fi adoptate, tot ceea ce mai este verde in Romania ajunge la cheremul unor functionari sau a unor decizii politice. Prima dintre modificari se refera la avizul pe care administratorii si custozii ariilor protejate (ONG-uri de mediu si alte tipuri de organizatii) il emit firmelor care doresc sa se extinda in ariile naturale protejate. Acum, acest aviz este obligatoriu, iar pentru afacerile care ar putea afecta semnificativ mediul, exista posibilitatea stoparii. Noile prevederi il transforma intr-un aviz consultativ, de care nu se va mai tine cont.  A doua modificare se refera la desfiintarea Ariilor Naturale Protejate. Daca o mica parte dintr-o Arie Naturala Protejata a fost afectata de un factor extern si isi pierde valoarea naturala, atunci intreaga arie poate fi desfiintata. Culmea, printr-o decizie politica, nu una a specialistilor in biologie. Ca ipoteza: o deversare „accidentala” de petrol intr-un lac dintr-o rezervatie naturala poate duce la anularea statutului de rezervatie pentru intregul teritoriu. Lacul, padurea, animalele de acolo, toate vor ramane la cheremul unui viitor investitor care va putea profita de ridicarea statutului de Arie Naturala Protejata".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7869 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  si nu numai (Marţi, 27 august 2013, 14:11)

  evoque [utilizator]

  in delta societatea best fly din cluj vrea sa realizeze pentru o firma italiana un parc fotovoltaic, primarul din zona si al sau consiliu au fost "usor de convins" singurii care se opun sunt cei de la societatea ornitologica. Parcul se intinde in site-ul Natura 2000, dar cui ii pasa?!!
  • +3 (3 voturi)    
   Hmmm (Marţi, 27 august 2013, 16:46)

   Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Nu cumva Basescu si cu Udrea... ?
  • +5 (5 voturi)    
   Bratul Chilia (Marţi, 27 august 2013, 16:47)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   pe bratul Chilia exista o zona de refugiu pentru animale. Vedeai caprioare, zeci de fazani, iepuri, tone de pasari...au concesionat unui italian o halca mare de teren pentru agricultura intensiva si de la pesticide nu mai vezi nimic.
   Este haos in tara.
 • 0 (6 voturi)    
  macar daca ziceau ,,sa o emasculeze''... (Marţi, 27 august 2013, 14:19)

  bancher [utilizator]

  a emascula inseamna acelasi lucru, dar suna mai elegant.
 • +8 (14 voturi)    
  păi (Marţi, 27 august 2013, 14:34)

  Mazeta [utilizator]

  Ce e de mirare? Într-o țară în care totul a fost privatizat, nici natura nu mai poate rămâne publică.
 • +9 (11 voturi)    
  NU! (Marţi, 27 august 2013, 14:51)

  samka [utilizator]

  va legati aiurea de terminologie. singurul feedback la o asemenea stire este NU!
  in replica, biata planeta ar trebui sa dea o lege prin care sa se interzica dreptul la apa, aer si al viata in general responsabililor de ecocide
 • +16 (16 voturi)    
  numele celor din Ministerul Mediului (Marţi, 27 august 2013, 14:53)

  vlad.pe [utilizator]

  vrem numele celor din Ministerul Mediului care au semnat sau propus aceasta lege, nume si poze sa-i facem de rusine in toata tara.
 • +10 (10 voturi)    
  USL (Marţi, 27 august 2013, 15:06)

  strongbox [utilizator]

  nu ne distruge doar economic ci ne distrugre si natura! Ma intreb cat vor mai indura romanii pana cand vor iesi si ei in strada cum au facut-o turcii si altii???!!
  • +6 (10 voturi)    
   Care romani?!? (Marţi, 27 august 2013, 16:26)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui strongbox

   Aia care sunt convinsi sa voteze cu cine trebuie cu o sticla de ulei? Sau aia care ies la miting si striga ce vrei pentru 50 de lei?

   Sau poate aia care nu se duc la vot pentru ca oricum toti sunt hoti?

   Cind votezi ca oile 70% cu hotii hotilor, la ce altceva te poti astepta?
   • -2 (4 voturi)    
    Vai, vai, vai! (Marţi, 27 august 2013, 17:58)

    seek4fun [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Altceva decat sa va varsati frustrarea pe bloguri mai stiti? Ca ii tot dati cu alegerile de anul trecut... De initiativa civica, petitii si proteste a auzit cineva???
    • +1 (1 vot)    
     Da (Miercuri, 28 august 2013, 0:11)

     un dac [utilizator] i-a raspuns lui seek4fun

     Au facut petitii toti intelectualii de marca ai Romaniei in ceea ce priveste plagiatul lui Ponta. Si a ramas cum am stabilit. Adica 70 de oameni din fiecare suta prefera hotii. Iar ceilati 30 risca sa fie desfintati, exact cum a fost desfintata comisia care a stabilit plagiatul.
  • +3 (5 voturi)    
   mai tii minte... (Marţi, 27 august 2013, 16:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui strongbox

   proiectul rosia montana... este agreat si de base si de ponta mai nou....

   nustiu d c e greu de inteles ca toti sunt la fel!!! pentru toti legea e banu si nimic mai mult.

   tu faci sa para a numai usl e de vina, dar si pdl, sau orice alt partid ar face acelasi lucru pentru aproximativ aceeasi suma... ca doar nu o fac gratuit...
   • +2 (2 voturi)    
    ai dreptate (Marţi, 27 august 2013, 17:33)

    strongbox [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    am facut referire la USL ptr ca ei guverneaza acum si totusi parerea mea subiectiva e ca USL sub "protectia" celor 70% sunt atat de "priceputi" incat fura "legal", scot ordonante de urgenta, legi ptr a legaliza anumite furturi.
   • 0 (0 voturi)    
    PDL? (Joi, 29 august 2013, 4:18)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    a fost 3 ani la guvernare si nu s-a facut nimic cu Rosia Montana, doar discutii si atat. USL are doar un an si deja treaba se misca din ce in ce mai repede spre inceperea exploatarii. Ce e mult mai grav pt USL este ca, in opozitie fiind, spuneau ca NU. Adica cum draq de acum spui ca da, nu e prea mare minciuna? Cum poti sa fii atat de duplicitar sa critici ceva ca dupa ce ajungi la putere sa faci fix ceea ce ai criticat? Mai mult, cat de prost poti sa fii incat sa mai sustii USL?
 • +10 (10 voturi)    
  Absurd! (Marţi, 27 august 2013, 15:08)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Pare ca intotdeauna ministrii ce s-au ocupat de mediu au avut drept scop facilitarea actiunilor mutilante ale diversilor "investitori" asupra mediului. Cartiere, microcentrale, fabrici, sosele, pirtii de ski, etc, toate au avut ca nomitor comun aceea ca au fost "green field project" si a fost nevoie ca "investitoru' " sa apeleze la bunavointa naturii si a ministrului pentru a salva fonduri.
  In mod normal ar trebui blocata orice tentative de a construi in zone verzi in general si in zonele protejate in special. Exista o multime de site-uri industriale parasite su somaj local crescut. Ar fi normal sa introducem o taxa speciala de 50% din valoarea proiectului ce are nevoie de teren virgin (agricol sau de alt teren verde) pentru constructii si, in aceeasi lege, sa fie redus TVA-ul pentru investitia facuta intr-o zona in care exista ruine industriale la 10% de exemplu.
  Cu aceasta lege ministrul plumb (sic!) a vrut sa combata saturnismul pronuntat indus mediului natural cu ajutorul unei formulary cu puternic effect emenagog. Pe romaneste: ne-a umplut de singe.....
  • +5 (5 voturi)    
   Absurd? Doar aparent absurd (Marţi, 27 august 2013, 16:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Pai si ce vrei sa "vinda" ministrul mediului? Pentru ce sa culeaga si el o spaga. Si ministrul ca ministrul, ca-i politic, da' toata sleahtra de politruci de la nivelul 2-3 cu ce crezi ca se ocupa? Ca doar nu s-au angajat la stat pentru salariul de 700-1000 de euro...

   La mediu, asta se vinde, autorizatii de constructie/exploatare in zone protejate.
   In Ceahlau de dexemplu, mitropolia Moldovei a trintit o ditamai biserica fix sus pe platou, desi era strict interzis sa construiesti acolo. Si materialele erau aduse de armata. Deci? Pe cine intereseaza mediul in tara in care plagiatorul sef care desfiinteaza comisia in timp ce-i constata plagiatul a luat 70% la alegeri?!?
 • +3 (5 voturi)    
  bun asa... (Marţi, 27 august 2013, 16:33)

  liviu_ [utilizator]

  pe langa datu foc la cladiri monumente istorice o sa incepem sa dam foc si la paduri ca sa facem malluri sau case de vacanta...

  sper sa nu treaca aberatia asta!
 • +5 (5 voturi)    
  sunt in graba (Marţi, 27 august 2013, 16:42)

  nash pandelica [utilizator]

  sa fure ce mai e de furat.

  graba asta spune multe.
 • +7 (7 voturi)    
  Stire ProTV (Marţi, 27 august 2013, 17:10)

  TitiV [utilizator]

  "Rovana Plumb are un credit de 800.000 de euro contractat in 2007 la BRD si scadent in 2030. Ea mai datora 52.000 de euro unei persoane fizice, Marian Rotaru, imprumut scadent in 2012. Plumb a incasat, in anul fiscal 2010, 74.958 de euro de la Parlamentul European, iar sotul sau a incasat 4.721 de lei salariu de la Gerovital Cosmetics." ( http://stirileprotv.ro/stiri/politic/cine-este-rovana-plumb-ministrul-mediului-in-guvernul-ponta.html )
 • +8 (8 voturi)    
  Min Mediului (Marţi, 27 august 2013, 17:11)

  AliKimiku [utilizator]

  E preocupat de incalzirea globala nu de mediu. Cu alte cuvinte ii doare undeva de mediu. Dupa ei potopul. Pe ei ii roade sa ne ia taxe auto pentru emisiile de CO2 , un gaz fara care viata nu ar exista pe pamant si sa vanda la bucata ariile protejate.
 • -3 (3 voturi)    
  arii protejate si mancare (Marţi, 27 august 2013, 17:19)

  Vladel [utilizator]

  Ca sa ai parcuri nationale si arii protejate trebuie mai intai sa protejezi omul ca el sa aiba ce manca si sa nu trebuiasca sa distruga ariile protejate.
 • +5 (5 voturi)    
  campania de defrisare, buldozerizare si regulariza (Marţi, 27 august 2013, 17:26)

  Tritonul [utilizator]

  Siturile Natura 2000 sunt doar o gluma. In toate "infloresc" microhidrocentralele, defrisarile, speciile invazive, maldarele de gunoaie, carierele, regularizarile etc. Dezbaterea publica e doar o mimare, eu tot scriu la datele de contact de pe pagina ministerului, dar stiu ca e in zadar. Am primit raspunsuri halucinante. O individa sivica m-a intrebat de unde am scos-o ca salcamul e specie introdusa invaziva. Nu ca ar trebui sa stam cu mainile in san, dar, atata vreme cat nu iesim in strada, soarta naturii e pecetluita. Politrucii nostri, o data ce au vazut ca de fapt UE nu misca un deget pentru natura, au modificat OUG din 2007, prin legea din 2011, astfel incat toate siturile sa poata fi macelarite fara greturi. Dar chiar daca legile ar fi OK tot am ramane fara natura, atata vreme cat APM-urile, Garda de Mediu si Apele Romane se comporta precum lupul paznic la oi. Si nu se vede nicio schimbare la orizont. Eu lucrez inr-o directie ce tine de ministerul cu pricina si am avut o colega schizofrenica, ce nici nu intelegea cu ce ne ocupam. Sistemul nu a fost in stare sa schiteze niciun gest in privinta eliminarii ei. Cum ar putea atunci sa-i elimine pe cei care nu dau doi lei pe natura, si care sunt de departe majoritari?! Nu are nicio parghie. Ar mai fi o solutie, sa avem o societate civila care sa fie pe faza la fiecare aviz, autorizatie sau decizie de incadrare si sa le atace in justitie. Chiar si asa, sunt destui dispusi sa buldozerizeze fara autorizatie, pentru ca garda de mediu nu intervine, oricate sesizari ai face. Relativ la proiectul de ordonanta, mai e o problema: prevede infiintarea unei Comisii Inteministeriale de Avizare Tehnica. 90% din membrii acestei comisii vor fi oameni care n-au cele mai vagi notiuni de mediu, cum vor putea lua o decizie pertinenta?! De ce mediul trebuie tratat tot timpul discriminatoriu?! Cand se ia o decizie legat de sanatate, economie sau cultura, sunt intrebati oameni din alte ministere, care n-au habar de domeniul cu pricina??
 • +5 (5 voturi)    
  Greu! (Marţi, 27 august 2013, 20:49)

  Cetateanu [utilizator]

  E foarte greu sa incerci sa opresti un ticalos. Ticalosii fac parte din specia prostilor obraznici. Si cum prostul are mintea odihnita, e degeaba sa te pui cu el. Cat priveste madam Plumb punerea ei la mediu a pecetluit soarta naturii in RO. Uitati-va in jur! Mizeria ne sufoca din ce in ce mai tare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by