Japonia a cunoscut o noua zi de canicula luni, cu un record de temperatura, dupa un week-end marcat de o caldura sufocanta care a provocat decesul a cel putin noua persoane, scrie AFP.

Mercurul a atins 41 grade Celsius luni la Shimanto, pe insula meridionala Shikoku, a anuntat Agentia de Meteorologie a Japoniei, respectiv caldura cea mai mare inregistrata vreodata in arhipelag.

Temperatura a depasit 40 de grade in mai multe regiuni ale tarii, deasupra careia se afla un mare anticiclon care acopera de asemenea o parte a Chinei.

Agentia a avertizat Lca mercurul ar putea depasi luni 35 de grade in 38 dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei, inclusiv Tokyo. In absenta totala a vantului, caldura resimtita este mult mai mare, in special in marile orase.

Agentia a cerut din nou populatiei sa dea dovada de prudenta, sa bea apa regulat si profite la maxim de zonele climatizate.

Televiziunea publica NHK a anuntat ca cinci persoane au murit in Tokyo in timpul week-end-ului din cauza insolatiei. Cel putin patru persoane si-au pierdut viata in alte zone ale tarii sambata si duminica, potrivit unui bilant realizat de AFP.

Potrivit NHK, 68 de oameni au murit din cauza caldurii doar in Tokyo, incepand cu 6 iulie, data la care sezonul ploilor s-a incheiat.

Cateva sute de persoane sunt internate zilnic din cauza caniculei. Majoritatea victimelor decedate aveau peste 65 de ani.