Celebra epava "Evanghelia" din Costinesti a devenit "casa" pentru 63 de perechi de cormorani mari care si-au facut cuiburi pe batrana nava. Descoperirea a fost facuta de Societatea Ornitologica Romana care monitorizeaza pasarile din zona. Potrivit SOR, in afara sezonului de imperechere, nava adaposteste si alte specii de pasari marine.

Foto:

"Epava Evanghelia" este una dintre cele mai cunoscute epave de pe litoralul romanesc. Nava a fost construita de firma Harland and Wolff din Belfast, Irlanda, acelasi santier naval care a facut designul si pentru Titanic, scrie www.costinesti.info. A fost lansata la apa pe 28 mai 1942 sub numele de Puterea Imperiului - "Empire Strength". Vasul a mai fost botezat si "Saxon Star", "Redbrook" iar numele "Evangelia", ultimul pe care l-a purtat ca ambarcatiune functionala, este dat de firma de armatori greci - Hanton Embinas Andros.

Pe 15 oct 1968, "Evanghelia" a navigat foarte aproape de tarm si a ramas blocata, in apropierea localitatii Costinesti, unde se afla si acum. Fiind oricum foarte veche, a fost abandonata de echipaj si a devenit proprietate romana. O alta varianta a povestii este ca echipajul a naufragiat intentionat pentru ca proprietarii sa incaseze asigurarea. Citeste aici povestea. In timp, epava a devenit un simbol al Costinestiului.