O ploaie torentiala care a afectat orasul croat Osijek (est) a provocat inundatii de amploare, depasind recordul de cantitate de apa cazuta pe metru patrat stabilit in urma cu 106 ani. Ploile au afectat si nord-estul Bosniei-Hertegovina, au anuntat duminica autoritatile si mass-media locala, citate de AFP.

Intr-un interval de doar zece minute, precipitatii de 28 de litri pe metrul patrat au cazut asupra orasului croat Osijek, depasind recordul care data din anul 1907 de 25,4 litri/metru patrat, a precizat meteorologul Zeljko Lazanin, citat de radioul de stat.

Furtuna s-a produs sambata seara. Din cauza inundatiilor, circulatia rutiera a fost blocata cateva ore. A fost nevoie de interventia a aproximativ 500 de agenti de salvare, inclusiv pompieri, pentru a face fata problemelor provocate de ploaia abundenta, a declarat primarul din Osijek, Kresimir Bubalo, citat de agentia Hina.

Regiunea Osijek a fost deosebit de afectate de ploile din iarna trecuta. In perioada octombrie 2012 - sfarsitul lunii februarie, mai mult de 370 litri/metru patrat de precipitatii au cazut in zona, o cantitate considerabil mai mare de media precipitatiilor inregistrata in ultimii 30 de ani in aceasta perioada a anului - 135 litri / metru, potrivit Institutului Meteorologic croat.

In acelasi timp, la circa o suta de kilometri in partea de sud, o ploie torentiala a provocat inundatii in Bosnia de nord-est, afectand mai ales orasul Tuzla. Mai multi locuitori dintr-un cartier al orasului au fost evacuati din case dupa ce s-a constat ca locuintele lor sunt amenintate de apele in crestere.