Panza freatica din apropierea IPRS Baneasa ar fi contaminata cu o substanta chimica periculoasa, arata rezultatele unor analize prezentate autoritatilor de o persoana care locuieste in zona, o ancheta fiind in curs de desfasurare, au declarat reprezentantii Garzii de Mediu vineri pentru Mediafax.

Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica si Politia din Ilfov au fost sesizate, alaturi de Administratia Nationala "Apele Romane", dupa ce un cetatean din Voluntari, ce locuieste in apropierea fostei Intreprinderii de Piese Radio si Semiconductor - IPRS Baneasa, a reclamat ca apa din putul sau este contaminata cu tricloretilena, o substanta toxica, folosita si in procesul industrial.

Reprezentantii institutiilor sesizate au fost intr-un control preliminar, joi, in zona, si au constatat ca rezidentul respectiv avea si buletine de analize care indicau o concentratie foarte ridicata de tricloretilena in apa. Insa, cum reclamantul a prelevat el insusi proba, aceasta analiza nu poate fi luata in considerare, impunandu-se ca Administratia Nationala "Apele Romane" sa preleveze probe din acel foraj, dar si din altele din zona si sa le analizeze.

Reprezentantii Garzii de Mediu au mai precizat ca tricloretilena nu este solubila in apa, asa ca, teoretic, nu poate contamina panza freatica.

La IPRS Baneasa, unde nu se mai desfasoara nicio activitate din 2009, au ramas mai multe substante care erau folosite in procesul industrial, inclusiv tricloretilena, in diferite recipiente, au mai spus reprezentantii Garzii de Mediu.

IPRS Baneasa a fost infiintata in 1962. In septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 actiuni al intreprinderii a fost cumparat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlata de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior IPRS Baneasa si-a incetat activitatea.