Oamenii de stiinta au tras luni un semnal de alarma asupra acidificarii "rapide" a oceanului Arctic din cauza emisiilor de dioxid de carbon, un fenomen care ameninta puternic fragilul ecosistem al regiunii, scrie AFP.

Aciditatea apelor planetei a crescut cu 30% de la inceputul erei industriale, atingand un nivel fara precedent in ultimii cel putin 55 de milioane de ani, au spus oamenii de stiinta reuniti in cadrul unei conferinte internationale asupra acidificarii oceanelor, la Bergen, in sud-vestul Norvegiei.

Oceanul Arctic este mai vulnerabil deoarece apele reci absorb mai mult CO2. In plus, apele dulci provenite din rauri si din topirea gheturilor sunt mai putin apte sa neutralizeze chimic efectele acidifiante ale dioxidului de carbon.

In marea Islandei si in marea Barents pH-ul a scazut astfel cu circa 0,02 pe deceniu de la finele anilor 1960.

Chiar daca emisiile de CO2 ar fi stopate azi, ar fi nevoie de zeci de mii de ani pentru ca oceanele sa-si regaseasca nivelul de aciditate dinaintea erei industriale, spune cercetatorul norvegian Richard Bellerby, principalul autor au unui raport stiintific pe aceasta tema.

Acest proces prezinta un pericol mare pentru corali, moluste si alte organisme cu cochilie, a caror capacitate de calcifiere este alterata.

Alte specii, precum ofiurul, organism marin apropiat stelei de mare, sunt amenintate cu extinctia, iar populatiile de pesti pot fi si ele afectate.

Prin efect, pescuitul industrial, turismul si populatiile autohtone de oameni sunt si ele amenintate.

Oamenii de stiinta au cerut repozitionarea luptei impotriva incalzirii globale in centrul prioritatilor politice, deplangand eclipsarea acesteia de catre criza economica.