Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM) a anuntat joi ca 2012 a fost cel de-al noualea an cel mai calduros din istoria masuratorilor meteorologice, in pofida efectului de racire al fenomenului La Nina, informeaza agentia de presa Xinhua, citata de Agerpres.

Potrivit raportului anual OMM, temperatura globala estimata de la nivelul solului si suprafetei oceanului in 2012 a fost cu 0,45 de grade Celsius mai mare decat media din perioada 1961-1990, de 14,0 grade.

Datele plaseaza, astfel, 2012 pe locul al noualea in topul celor mai caldurosi ani din ultimul secol si jumatate, prima masuratoare de acest fel fiind efectuata in 1850.

Temperaturi mai mari decat media s-au inregistrat in cea mai mare parte a suprafetelor terestre de pe glob, in special in America de Nord, sudul Europei, vestul Rusiei, zone din nordul Africii si sudul Americii de Sud.

Potrivit secretarului general al OMM, Michael Jarraud, desi rata de incalzire difera de la an la an, datorita variabilitatii naturale cauzate de fenomenul El Nino, eruptii vulcanice sau alte fenomene naturale, incalzirea continua a atmosferei inferioare este un semn ingrijorator.

Topirea masiva a ghetii din regiunea arctica in perioada august-septembrie, atunci cand aceasta a fost cu 18% mai redusa decat nivelul record din 2007, de 4,17 milioane de km patrati, este, de asemenea, "un semn ingrijorator privind schimbarea climatica".

"In anul 2012 s-au inregistrat si alte extreme, precum secete si cicloane tropicale. Variabilitatea climatica naturala a avut dintotdeauna ca rezultat asemenea extreme, dar caracteristicile fizice ale conditiilor meteorologice extreme si ale fenomenelor climatice sunt modelate din ce in ce mai mult de schimbarea climatica", a adaugat Jarraud.

"De exemplu, deoarece nivelul marii este acum cu 20 cm mai mare decat in 1880, furtuni precum uraganul Sandy cauzeaza inundatii mai importante in zona de coasta decat atunci", a explicat secretarul general al OMM.