UE: Grupul de la Visegrad, plus Romania si Bulgaria, fac front comun in negocierile privind clima
Aceste sase tari sunt cele din Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria), carora li s-au alaturat Bulgaria si Romania.
In declaratia lor comuna adoptata vineri, acestea insista asupra necesitatii de a "tine cont de diferite circumstante nationale" in definirea unui plan de lupta al UE, la orizontul lui 2030, impotriva incalzirii climatice.
Acest grup de tari care face de asemenea front comun in negocierile privind clima este condus de Polonia, a carei electricitate este produsa in proportie de pana la 95% de centrale ce functioneaza pe carbuni, foarte poluante in dioxid de carbon.
UE a stabilit deja trei obiective pentru 2020: reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20% fata de nivelul lor din 1990, aducerea la 20% a ponderii resurselor regenerabile in consumul total de energie si realizarea unei economisiri de energie de 20% prin eficientizarea energetica.
Si Comisia Europeana spera sa convinga statele UE sa-si dubleze eforturile pentru a-si reduce emisiile de CO2 cu 20% pana la 40% in 2030, cu scopul de a da un exemplu pentru restul lumii in lupta contra incalzirii climatice.
O consultare deschisa ce va dura pana la 2 iulie ar urma sa permita strangerea tuturor opiniilor si pozitiilor statelor, ale companiilor si ale ONG-urilor, in vederea redactarii unei Carti verzi cu propuneri.
Insa pentru acest grup de sase tari, noul Program de Actiune al UE pentru Mediu (PAM) "nu trebuie sa influenteze rezultatele discutiilor in curs" privind politica pentru clima/energie dupa 2020.
"Cel de-al saptelea PAM trebuie sa furnizeze un angajament politic, fara a fixa reguli juridice de natura obligatorie", apreciaza acestea in declaratia lor comuna.
Chestiunea gradului de ambitie a Uniunii Europene in materie de politica climatica si de reducere a emisiilor va fi dezbatuta, pe baza acestui document, in cadrul reuniunii informale a Consiliului European ce va avea loc la Dublin, pe 22 si 23 aprilie.
- 0 (0 voturi)Bravo ! (Duminică, 21 aprilie 2013, 21:28) lis.nc [utilizator]In sfarsit o pozitie reala a unor reprezantanti guvernamentali fata de asa zisa ''incalzire globala''. Care incalzire globala cand iernile sunt din ce in ce mai lungi si din ce in ce mai reci? Binenteles cea dictata de interesele unor grupuri oculte financiare si economice, care au bani sa plateasca ''oameni de stiinta'' sa faca din alb-negru si invers.raspunde trimite

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU