Narcis, una dintre acvilele tipatoare mici urmarite cu ajutorul transmitatoarelor satelitare, s-a intors in Romania dupa ce a parcurs circa 10.000 de km in migratia de primavara. Narcis a pornit din sudul Mozambicului, unde si-a petrecut cea mai mare parte a iernii. A urmat traversarea statelor Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Eritrea, Sudan, pentru ca in final sa ajunga pe teritoriul Egiptului. Dupa traversarea canalului Suez, poarta de trecere a acvilelor dinspre Africa catre Asia Mica si ulterior Europa, Narcis a urmat linia tarmului Marii Mediterane, aceeasi ruta pe care a folosit-o in drumul catre Africa din toamna.

Narcis_1Foto: Societatea Ornitologica Romana

Dupa trecerea rapida peste teritoriile Israelului, Libanului si Siriei, acvila a ajuns pe continentul european odata cu traversarea Turciei. De aici a traversat Bulgaria si a intrat pe teritoriul tarii noastre. Acum pasarea se afla in zona de cuibarit de la poalele Muntilor Fagaras. In total, Narcis a parcurs 10.000 de km, in mai bine de o luna, zborul fiind intrerupt doar de scurte pauze de odihna si adapare.

"Daca anul trecut Narcis ajunsese deja pe data de 3 aprilie in centrul Transilvaniei, anul acesta la aceeasi data se afla in sudul Romaniei, undeva in apropierea localitatii Dragomiresti din judetul Dambovita. A intarziat o singura zi fata de anul trecut. Narcis este prima pasare dintre acvilele monitorizate in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, derulat in parteneriat de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu, Asociatia Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana, care a ajuns anul acesta in zona de cuibarit. Aceeasi performanta a reusit-o si anul trecut, cand dupa un drum lung de 8632 km, din zonele de iernare din sudul Africii, a ajuns prima in zona de cuibarit de la poalele Muntilor Fagaras", spun reprezentantii Societatii Ornitologice Romane.

Narcis a fost echipat cu transmitator, pe data de 20 iulie 2011, de o echipa formata din specialisti ai Societatii Ornitologice Romane, cei ai Grupului Milvus, respectiv ai Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Sibiu. Dupa aproape doi ani de monitorizare cu ajutorul transmitatoarelor satelitare, Narcis a furnizat specialistilor in studiul si conservarea pasarilor din cadrul proiectului LIFE multe date importante legate de arealul de cuibarire, folosirea habitatului de hranire, ruta de migratie si locurile unde ierneaza acvilele in sudul Africii.

Eforturile specialistilor de a urmari aceste pasari se datoreaza faptului ca acvila tipatoare mica este o specie vulnerabila, populatia mondiala fiind estimata la aproximativ 20.000 de perechi cuibaritoare. Conform

celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 - 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga

populatie la nivel global. Specia cuibareste in paduri depresionare, paduri de lunca, paduri din zone de deal si de munte, cea mai mare concentrare a populatiei din tara noastra fiind intalnita in centrul Transilvaniei. Este o specie migratoare, plecand de obicei in septembrie pentru a ierna in tarile din Africa Centrala si de Sud.

  • HARTA

Selecteaza intr-unul din campurile de mai jos acvila "Narcis" si anul 2013 pentru a vedea pe harta traseul parcurs in acest an.