Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul isi mentine pozitia ferma in privinta desecretizarii licentelor proiectului minier de la Rosia Montana, fiind asteptat punctul de vedere al companiei canadiene implicate in acest proiect.

"Ne mentinem pozitia ferma de a desecretiza licentele, desigur ca partea romana, partea guvernamentala este de acord cu desecretizarea licentelor, asteptam punctul de vedere al companiei in ceea ce priveste desecretizarea", a spus Rovana Plumb, citata de Mediafax.

Intrebata daca a primit vreun raspuns de la compania canadiana privind solicitarea de desecretizare, Rovana Plumb a raspuns negativ.

"Nu. Am solicitat-o si public. Cred ca inainte de campania electorala, anul trecut, am solicitat desecretizarea licentelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru ca este foarte important atunci cand vorbim de o resursa naturala si de un proiect, de un contract care trebuie sa se dezvolte in interesul national sa fie totala transparenta. Repet, Guvernul este de acord cu aceasta desecretizare", a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit sursei citate, proiectul de la Rosia Montana este in evaluare la ministerele cu atributii in acest domeniu, decizia urmand sa fie luata de Guvern.

"In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, lucram in echipa cu toate celelalte ministere, urmand ca decizia sa fie luata de catre Guvern. Ca mediu, orice investitie, inclusiv proiectul de la Rosia Montana, trebuie sa raspunda normelor si criteriilor stricte de mediu. In cazul proiectului trebuie sa fie asigurata garantia financiara in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu si responsabilitatea de mediu pentru acest proiect. Sunt doua proceduri care fac parte din actele legislative europene transpuse in legislatia nationala si in aceasta perioada suntem in evaluare in ceea ce priveste respectarea acestor norme legislative", a declarat ministrul Mediului.

Rovana Plumb nu a oferit o data pentru finalizarea evaluarii.

"Din 2008 si pana anul trecut, pana cand am identificat noi ca sunt doua prevederi care nu s-au luat in calcul, nu se poate vorbi despre o evaluare. Abia anul trecut am identificat solutiile pentru a elabora aceste proceduri privind garantia financiara (...), iar de la inceputul acestui an am inceput evaluarea in baza procedurilor pe care le-am facut anul trecut", a afirmat Plumb.

Ambasadorul Canadei in Romania, Philippe Beaulne, declara, in martie, referindu-se la proiectul de la Rosia Montana, ca in orice proiect minier este important ca decizia sa fie luata de autoritati intr-un timp util si in urma unui proces echitabil.

"Pozitia noastra intotdeauna a fost ca decizia pentru proiecte apartine autoritatilor si actionarilor, dar este important sa fie intr-un timp util si in urma unui proces echitabil. Mineritul poate fi benefic pentru o tara, in Canada este un important sector, sunt aproximativ 300.000 de oameni angajati in sectorul minier in Canada. Asa ca mineritul responsabil poate fi benefic pentru o tara. Cu referire directa la proiectul de la Rosia Montana, am spus, in general despre proiectele miniere, ca este important ca decizia sa fie luata intr-un timp util si in urma unui proces echitabil si aceasta se aplica tuturor proiectelor", spunea Philippe Beaulne.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

In decembrie, Consiliul Judetean Alba a organizat un referendum in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni, unde cetatenii cu drept de vot au avut de raspuns cu "Da" sau "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?". Referendumul a fost, insa, invalidat din cauza prezentei reduse.