Rovana Plumb: Guvernul este de acord cu desecretizarea licentelor de la Rosia Montana
"Ne mentinem pozitia ferma de a desecretiza licentele, desigur ca partea romana, partea guvernamentala este de acord cu desecretizarea licentelor, asteptam punctul de vedere al companiei in ceea ce priveste desecretizarea", a spus Rovana Plumb, citata de Mediafax.
Intrebata daca a primit vreun raspuns de la compania canadiana privind solicitarea de desecretizare, Rovana Plumb a raspuns negativ.
"Nu. Am solicitat-o si public. Cred ca inainte de campania electorala, anul trecut, am solicitat desecretizarea licentelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru ca este foarte important atunci cand vorbim de o resursa naturala si de un proiect, de un contract care trebuie sa se dezvolte in interesul national sa fie totala transparenta. Repet, Guvernul este de acord cu aceasta desecretizare", a afirmat ministrul Mediului.
Potrivit sursei citate, proiectul de la Rosia Montana este in evaluare la ministerele cu atributii in acest domeniu, decizia urmand sa fie luata de Guvern.
"In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, lucram in echipa cu toate celelalte ministere, urmand ca decizia sa fie luata de catre Guvern. Ca mediu, orice investitie, inclusiv proiectul de la Rosia Montana, trebuie sa raspunda normelor si criteriilor stricte de mediu. In cazul proiectului trebuie sa fie asigurata garantia financiara in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu si responsabilitatea de mediu pentru acest proiect. Sunt doua proceduri care fac parte din actele legislative europene transpuse in legislatia nationala si in aceasta perioada suntem in evaluare in ceea ce priveste respectarea acestor norme legislative", a declarat ministrul Mediului.
Rovana Plumb nu a oferit o data pentru finalizarea evaluarii.
"Din 2008 si pana anul trecut, pana cand am identificat noi ca sunt doua prevederi care nu s-au luat in calcul, nu se poate vorbi despre o evaluare. Abia anul trecut am identificat solutiile pentru a elabora aceste proceduri privind garantia financiara (...), iar de la inceputul acestui an am inceput evaluarea in baza procedurilor pe care le-am facut anul trecut", a afirmat Plumb.
Ambasadorul Canadei in Romania, Philippe Beaulne, declara, in martie, referindu-se la proiectul de la Rosia Montana, ca in orice proiect minier este important ca decizia sa fie luata de autoritati intr-un timp util si in urma unui proces echitabil.
"Pozitia noastra intotdeauna a fost ca decizia pentru proiecte apartine autoritatilor si actionarilor, dar este important sa fie intr-un timp util si in urma unui proces echitabil. Mineritul poate fi benefic pentru o tara, in Canada este un important sector, sunt aproximativ 300.000 de oameni angajati in sectorul minier in Canada. Asa ca mineritul responsabil poate fi benefic pentru o tara. Cu referire directa la proiectul de la Rosia Montana, am spus, in general despre proiectele miniere, ca este important ca decizia sa fie luata intr-un timp util si in urma unui proces echitabil si aceasta se aplica tuturor proiectelor", spunea Philippe Beaulne.
La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
In decembrie, Consiliul Judetean Alba a organizat un referendum in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni, unde cetatenii cu drept de vot au avut de raspuns cu "Da" sau "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?". Referendumul a fost, insa, invalidat din cauza prezentei reduse.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Sau e doar inca o promisiune neindeplinita a USL?
Vad ca v-ati rafinat, incepeti sa mimati un dialog "constructiv". Sunteti la Level2.
In cazul Rosia Montana interesul national primeaza in fata locurilor de munca locale. Esti din Rosia Montana si vrei sa muncesti? Du-te unde e de munca atunci.
rmgc nu este o solutie.. poate una de exterminare pe termen relativ scurt a zonei.. Asta le doresti dumneata romanilor??
Ce o sa se intample?? Sa-si ia rmgc termopanele de la cele cateva case pe care cica le-a stramutat.. si valea.. Milioanele cheltuite pe publicitate si pe mita.... asta este riscul lor.. sa si-l asume.. sau sa-i stranga de gat pe toate nevertebratele mituite in vederea recuperarii pagubelor..
Oricum, e de salutat intrarea in clubul lobishtilor a ambasadorului Canadei.
La greci dat, la austrieci dat, la rusi dat, la englezi dat.
Noi cu ce mai raminem, mai?
Si o parte din patrimoniul tzarii >:
CINE "avem de castigat"? Ca romanii, in NICI un caz!
Daca asa iti gestionezi dumitale gospodaria si bunurile personale... succes!
Mananca aur! :P
De UNDE "alimente", cand distrugi pamantul care le produce?
Aceasta madam stie PERFECT ca, in forma in care este depus studiul la Minister, exploatarea este ILEGALA!! NU "garantiile financiare" sunt marea problema care e stopat totul (afara doar daca nu se scurg in buzunarul cuiva) - ci NERESPECTAREA LEGII!!
Mincinosii dreacu'!!
Sà se concesioneze, dar cu conditia instalàrii unui lant complet de fabricatie, pinà la micile clame din cupru, aurite, din telefoanele portabile.
Ce làsàm nepotilor ?
Ce investitii... importante se fac ..in zona???
E adevărat că fiecare român va primi câte un pic de aur de la Roșia Montană?
Răspuns:
Perfect adevărat, cu trei precizări:
1. Aurul nu i se va da, ci i se va lua.
2. Ceea ce va primi nu va fi aur, ci CIANURĂ!
3. Cantitatea nu va fi un pic, ci o damigeană.
„Prea adesea politicienii uită că acea bucăţică de aur de la Roşia Montană e un glonţ care ucide conştiinţe. Tot ce au ei de oferit sunt câteva locuri de muncă, temporare, în schimbul libertăţii de conştiinţă. Eu nu sunt singurul om care crede în libertate. Aşa ca mine mai sunt mulţi, chiar şi la Roşia Montană. Şi nu vom pleca din casa noastră, de pe pământurile noastre ca să facem loc unei minciuni”. (Eugen David, preşedintele „Alburnus Maior”)
mai Rovana, mai doamna Plumb, pai daca oamenii astia sunt neseriosi si nu raspund la cererea cinstita si pertinenta a celui mai cinstit guvern de dupa Burebista, nu e un motiv suficient sa renuntam la ei?
Hai mai intai, pana raspund "canadienii", sa desecretizam ce stim deja, ce tine de partea "romaneasca"(am pus ghilimele pentru ca niciun roman adevarat nu poate fi de acord cu acest proiect). Sa vedem daca banii primiti de jurnalisti sunt ok. Sa vedem daca cumpararea excesiva de case in rosia montana de catre rmgc nu este cumva un mod de a "spagui" localnicii. Sa vedem daca avem proiecte de salvare a locuitorilor in ceea ce priveste locurile de munca dupa cei 15 ani de lapte, aur si miere pe care ni le promite proiectul. Sau va ganditi ca va merge turismul mai bine dupa cei 15 ani si toti oamenii vor face reconversie profesionala?
ce sa mai vorbim despre referendumuri locale si alte ilegalitati. Totul este o mizerie la acest proiect.
Ei au doar BUZUNARE LARGI și OBRAZURI GROASE.
Ei sunt MONUMENTELE DE NESIMȚIRE ale nației...
http://bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=346
impuscati-va!
iar voua va doresc sa va scaldati in lacurile de cianura din alte tari, daca tot sunteti asa de porniti. desi riscati sa iesiti de acolo cu 3 maini si sa scrieti mai mult pe forumuri:-)