Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, aflata joi in judetul Dolj, pentru a vedea cum actioneaza autoritatile in zona aflata sub avertizare de cod rosu, a declarat ca inundatiiile sunt cauzate de defrisarile necontrolate, informeaza Mediafax.

Ministrul delegat Lucia Varga a mers joi, impreuna cu prefectul judetului Dolj, Marius Deca, si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj, in satele Raznic (comuna Cernatesi) si Schitu (comuna Bralostita), cele mai afectate de inundatiile provocate de precipitatiile abundente din ultimele zile.

Potrivit autoritatilor locale, la Raznic au fost inundate opt gospodarii, iar apa a patruns si in case. Ca sa limiteze efectele inundatiilor, autoritatile au inaltat un dig de saci de nisip, iar lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta trag apa cu mai multe motopompe.

"Datoria noastra este sa luam toate maurile pentru limitarea efectelor. Dar, din pacate, lumea trebue sa inteleaga un lucru: ca acestea sunt efectele. Cauzele sunt altele. Cauzele sunt defisarile necontrolate. Apa vine cu o viteza mult mai mare de la munte, ajunge cu niste debite de nestapanit in aval, plus aduce si aluviuni care in timp colmateaza fluxurile de apa. Nu mai poate asigura tranzitarea apei cum facea inainte", a declarat Lucia Varga.

Localnicii se uita neputinciosi cum apele cresc de la o ora la alta si spun ca se roaga sa nu fie loviti de o viitura puternica.

"De azi dimineata ne-am adunat si am ridicat digul de saci de nisip. Ne-a luat cam o ora. Speram sa nu fim inundati mai rau ca alte dati", a declarat un localnic.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a mai declarat ca se asteapta si la cresteri de debite ale Dunarii ca urmare a cresterii debitelor afluentilor principali.

Mai multe gospodarii din municipiul Craiova, dar si drumuri si sute de hectare de terenuri agricole din judetul Dolj au fost inundate, in urma ploilor abundente din ultimele ore.

Raul Jiu se afla, pana joi la ora 20.00, sub cod rosu de inundatii in zona statiei hidrometrice Racari din judetul Dolj, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) din Administratia Nationala "Apele Romane".

INHGA a actualizat, joi, o avertizare emisa marti, anuntand astfel ca, tot pe Jiu, dar in sectorul aval de Racari, se instituie cod portocaliu.