Trei braconieri care prindeau pasari salbatice in Delta Bucurestiului, cum a fost numita Balta Vacaresti, au fost prinsi in actiune de unul din membrii Societatii Ornitologice Romane. Acesta iesise sa observe pasari cand i-a vazut pe raufacatori si a anuntat Politia. Doar unul dintre braconieri a fost prins.

"M-am plimbat putin pe cararile de acolo. Era prea frumos sa stau in casa, asa ca aveam binoclul la mine si voiam sa fac cateva observatii de pasari. Nu am apucat sa ma indepartez prea mult de locul pe unde intrasem si am vazut o instalatie de capturat paseriforme (n.r. - DEX - Ordin de pasari ai caror pui ies din ou golasi si orbi). Este vorba despre metoda "la chematoare" pe care o stiu din Bulgaria, din actiunile intreprinse acolo pentru combaterea braconajului. Pe pamant se aflau trei custi cu pasari, iar in iarba fusese legat un sticlete, langa o palarie de floarea soarelui. La mica distanta, o plasa pregatita special pentru a captura alte paseriforme", povesteste Emil Todorov de la Societatea Ornitologica Romana. Acesta a scos imediat aparatul foto si a realizat mai multe instantanee cu custile si plasa lasate de braconieri, apoi a sunat la 112 si a solicitat un echipaj de urgenta.

Martorul povesteste ca in momentul in care au aparut politistii, cei trei braconieri si-au strans arsenalul si au fugit. "Un adult si un minor au scapat cu custile in stufaris. Cel de-al treilea a fost retinut de politisti si dus la sectie. Legislatia romana interzice prinderea de pasari pentru a fi comercializate, dar cel mai bun lucru pe care oamenii simpli il pot face este sa nu cumpere pasari si sa anunte Politia cu privire la astfel de cazuri", se arata in comunicatul Societatii Ornitologice Romane.