Camera Deputatilor a adoptat, marti, o Ordonanta de urgenta care permite "vanatoarea rational reglementata" in Delta Dunarii si pescuitul pentru consum propriu al rezidentilor, potrivit informatiilor publicate pe site-ul forului decizional. Actul normativ a fost votat in plenul Camerei Deputatilor, cu 177 de voturi "pentru", 62 de voturi "impotriva" si 20 de abtineri. Premierul Victor Ponta sustine insa ca Ordonanta nu a trecut, intorcandu-se la comisiile de specialitate.

Delta DunariiFoto: USER UPLOADED

Ordonanta de Urgenta 127/2010, care reglementeaza masuri economico-sociale in Delta Dunarii, si care a fost votata, marti, de Camera Deputatilor, a fost aprobata de Guvern intr-o alta forma, vanatoarea nefiind permisa. Amendamentele privind vanatoarea si pescuitul au fost introduse la nivelul Comisiilor de Agricultura si Administratie Publica, deputatul PDL, Vasile Gherasim, fiind initiatorul celui privind "vanatoarea rational reglementata".

In ceea ce priveste pescuitul, li se da acest drept persoanelor fizice cu domiciliul in rezervatia biosfera Delta Dunarii, pentru consumul familial, pescuitul urmand sa se faca cu unelte proprii constand in: "lansete, undite si maximum doua vintire". Pescuitul va fi permis rezidentilor in baza unui permis nominal, obtinut cu titlu gratuit de la administratia Deltei Dunarii.

Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis sefului statului spre promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

Premierul Victor Ponta a declarat la finalul sedintei Biroului Permanent al PSD, de marti, ca Ordonanta nu a fost votata de Camera Deputatilor: "Opinia mea politica era de a nu permite vanatoarea in Delta Dunarii. Sunt si parlamentari care probabil nu sunt foarte disciplinati la vot. Ma voi opune prin toate mijloacele politice si juridice vanatorii in Delta. Eu am depus un proiect pentru interzicerea vanatorii in toata tara, din pacate nu am reusit sa il trec".

Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, a declarat pentru HotNews.ro ca Ordonanta aprobata, marti, de Camera Deputatilor risca sa conduca la vanatoare necontrolata si sa ameninte speciile protejate: "De mai multe ori, de cand vanatoarea a fost interzisa prin Legea 136/2011, adica de un an de zile, s-a incercat reintroducerea prin presiunea imensa pe care o fac nomenclaturistii de la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania la Ministerul Mediului. Sprijinul vine de la masa critica de aproximativ 100 de vanatori din Parlamentul Romaniei... Am reusit sa evitam pana acum reintroducerea vanatorii prin proteste in fata Ministerului Mediului si in balconul Camerei Deputatilor. Conspiratia insa este transpartinica si, in forma adoptata astazi de Camera Deputatilor, riscam sa avem o vanatoare necontrolata in Delta Dunarii cu consecinte greu de evaluat la speciile strict protejate".

Liviu Mihaiu a declarat ca a trimis Ministerului Mediului un amendament care scoate formularea "si a vanatorii rational reglementata" si inlocuirea acesteia cu urmatorul aliniat:

"In vederea asigurarii controlului corespunzator al populatiilor de specii de pasari cuibaritoare si mamifere, daunatoare sau alohtone, inmultite in exces, din arealul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se prevede introducerea vanatorii de reglare a efectivelor. Cotele aferente precum si speciile vor fi stabilite de catre Consiliul Stiintific al ARBDD".

Justificare: Vanatoarea in cadrul Rezervatiei Delta Dunarii are nevoie de parghii ferme care sa asigure controlul acestei activitati. In lipsa acestora "vanatoarea sportiva" poate deveni deosebit de daunatoare intr-o zona atat de sensibila precum RBDD. De aceea introducerea vanatorii de extractie a speciilor considerate daunatoare daca sunt inmultite in exces (sacal, mistret etc) asigura echilibrul necesar faunei RBDD si poate oferi ocazia asociatiilor de vanatori de a contribui din plin la acesta.