Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Norvegia va acorda Romaniei fonduri nerambursabile in valoare de 306 milioane de euro pentru un program de mediu

Norvegia va oferi Romaniei un ajutor nerambursabil pentru programe de mediu in valoare de 306 milioane de euro in perioada 2012-2014 prin programele Mecanismului Financiar Norvegian si ale Spatiului Economic European, a anuntat Ministerul Economiei. Expertii romani si norvegieni din cadrul programului Green Industry Innovation urmeaza sa se reuneasca in vederea elaborarii Fisei de Program si pentru ca partea norvegiana sa cunoasca mai bine necesitatile operatorilor economici din sfera industriei verzi. Programul Green Industry Innovation prevede cresterea competitivitatii intreprinderilor ecologice, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea in industria verde si antreprenoriat. Rezultatele Programului vizeaza reducerea productiei de deseuri si a emisiilor in aer, apa si sol, cresterea oportunitatilor de afaceri in ecologizarea economiei nationale, cresterea utilizarii tehnologiilor prietenoase cu mediul si crearea de noi locuri de munca in domeniul industriei verzi si a antreprenoriatului. Grupul tinta principal este format din intreprinderi din sectorul privat, iar cel secundar din institutii publice, universitati si ONG-uri.

Ministrul Economiei: Se poate ajunge si la stramutarea localnicilor la Rosia Montana, dar nu pot spune de acum asta

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, a admis, la finalul saptamanii trecute, ca se poate ajunge la stramutarea localnicilor din Rosia Montana care se opun proiectului minier din zona. "Pe noi ne intereseaza sa explicam populatiei care sunt avantajele exploatarii miniere acolo, in conditii de eficienta, si ce garantii prezinta investitorii pentru investitiile de mediu si efectuarea acestor investitii de mediu. Mergem la oameni si le spunem care sunt avantajele si dezavantajele", a afirmat ministrul Economiei. Pe de alta parte, Ministerul Economiei a remis, ieri, un comunicat in care arata ca ministrul Daniel Chitoiu nu a facut niciodata afirmatia conform careia proiectul de la Rosia Montana va demara in acest an. Documentul arata ca declaratia prin care se asuma termenul de sfarsit de an 2012 s-a referit la preluarea societatii Cuprumin Abrud de Consiliul Judetean Alba, in cazul in care, dupa primirea avizului de mediu, nu se gaseste pana la sfarsitul acestui an un investitor care sa reia exploatarea miniera.

Ministrul Mediului: Lacul Vacaresti din Capitala va fi declarat arie protejata

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca Lacul Vacaresti din Capitala va fi declarat arie protejata, intrucat aici au fost identificate deja peste 90 de specii de pasari rare, iar peste cativa ani zona ar putea deveni loc de agrement, unde bucurestenii sa poata gasi o oaza de aer curat. Ministrul Rovana Plumb a anuntat intentiile Ministerului Mediului in timpul unei vizite in zona Lacului Vacaresti,unde a venit insotita de ambasadorul Argentinei in Romania si de reprezentanti ai ONG-urilor de protectie a mediului. Rovana Plumb a promis ca vor fi respectate drepturile de proprietate ale celor care detin acte pentru terenuri in aceasta zona. Totodata, ministrul Mediului a precizat ca vor fi respectati toti pasii legali, de la finalizarea studiului stiintific pana la supunerea spre aprobare in Consiliul Local al Sectorului 4, continuand cu propunerea de Hotarare de Guvern, care va fi supusa dezbaterii si aprobarii. Ambasadorul Argentinei in Romania, Claudio Perez Paladino, a prezentat cu aceasta ocazie proiectul unei zone similare din Buenos Aires. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, pe data de 18 mai, ca intentioneaza sa amenajeze un lac in zona despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, insa terenul apartine Ministerului Mediului, iar in privinta ecosistemului de acolo nu se pot pronunta decat specialistii. Zona despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, cunoscuta ca Lacul Vacaresti, ocupa aproximativ 180 de hectare in sectorul 4 al Capitalei. In zona au fost observate aproximativ 90 de specii de pasari, multe dintre ele protejate in Europa. Intreaga zona este in litigiu intre Ministerul Mediului si o firma privata care, in ianuarie 2003, a primit in concesiune terenul pentru 49 de ani, pentru a ridica o baza sportiva. Cateva asociatii militeaza pentru ca acest loc sa devina rezervatie naturala.