ONG-ul Alburnus Maior, adversar al proiectului de la Rosia Montana, ii cere premierului Victor Ponta sa il demita pe ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, dupa ce acesta a afirmat ca "Eu sunt convins ca acest proiect va demara in acest an". Alburnus Maior aminteste, intr-o scrisoare deschisa trimisa lui Victor Ponta si remisa Hotnews.ro, ca "Cele 15 puncte USL pentru guvernarea Romaniei, includeau ".

Alburnus Maior mai arata, in scrisoarea deschisa, ca "La nici o luna de la asumarea acestor angajamente, vedem cum Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, aflat in 1 iunie la Rosia Montana, a facut urmatoarea declaratie cu referire directa la proiectul minier: . Opiniile ministrului contravin Programului de Guvernare, dar cu siguranta sunt in asentimentul noului sau coleg de organizatie PNL, implicit USL, din Giurgiu ￯ respectiv Marin Anton, fost presedinte al Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) din Ministerul Mediului si sustinator vehement al mineritului cu cianuri. Astfel, un nou lobby-ist politic, conectat prin colegii de partid la Rosia Montana Gold Corporation pledeaza pentru minerit, spunand ca prezenta sa in localitate este ".

"Contrar dorintei dvs. de a prezenta un Program de Guvernare clar si un cabinet unit, Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, dovedeste fie un plan guvernamental contrar declaratiilor electorale ale Guvernului Ponta, fie o filiera PNL a lobby-ului RMGC-ist in Guvern, chiar mai puternica decat dorinta Prim-ministrului Romaniei", mai scrie Alburnus Maior.

"Acest nou demers de lobby contravine in mod evident afirmatiilor dvs. potrivit carora lobby-ul politic trebuie sa inceteze, iar evaluarea impactului de mediu trebuie realizat cu transparenta totala. Rolul de avocat al proiectului minier a fost momentan transferat de la Presedintele Traian Basescu la un membru al cabinetului dvs., in acest caz Daniel Chitoiu. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat domnia sa se antepronunta astfel asupra unor chestiuni care nu au parcurs o procedura de evaluare. Presiunea si mesajul pe care le transmite astfel domnul ministru, atat colegilor insarcinati cu evaluarea acestui proiect minier, dar si Bursei din Toronto (dupa modelul exersat de Presedintele Basescu) este clar, fiind de notorietate deja faptul ca actiunile Gabriel Resources, listate la bursa din Toronto sunt puternic influentate de declaratiile liderilor politici", se mai arata in scrisoarea deschisa.

ONG-ul Alburnus Maior incheie spunand ca "Va reamintim ca declaratiile iresponsabile ale vicepresedintelui ANRE au fost amendate rapid si ferm "pentru aroganta" si consideram ca aceeasi fermitate trebuie aplicata si in cazul lui Daniel Chitoiu cu atat mai mult cu cat contrazice profund programul asumat de dvs. pentru guvernarea Romaniei. Gravitatea declaratiilor Ministrului Economiei trebuie imediat sanctionata prin demiterea lui Daniel Chitoiu, mai ales ca intreaga dvs. credibilitate depinde de acest act. Va solicitam sa actionati cu responsabilitate, sa respectati angajamentele asumate si sa aratati continuitate in propriile afirmatii si decizii prin demiterea Ministrului Economiei."

  • ONG-urile care sustin proiectul: Nu va lasati intimidati de interesele obscure

UPDATE: La randul lor, cateva ONG-uri care sustin proiectul au trimis si ele o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, in care arata ca "Rosia Montana doreste minerit si sustine intentia de a porni cat mai curand proiectul minier. Nu va lasati intimidati de interesele obscure ale ONG-urile coordonate de grupuri finantate de Soros!".

"Rosia Montana si Romania au nevoie cat mai curand de o decizie pozitiva, au nevoie ca guvernul actual sa aiba curajul de a crea miile de locuri de munca pe care mineritul le poate aduce. Afirmatiile recente ale Ministrului Economiei, domnul Daniel Chitoiu, ne-au dat din nou speranta ca noi, minerii din Rosia Montana, putem avea un viitor demn facand ceea ce au facut si stramosii nostri. Ne bucura vizita domnului Ministru la Rosia Montana si faptul ca domnia sa recunoaste importanta mineritului in zona, daca acesta este facut in mod responsabil si cu atentie fata de oameni si mediu, asa cum ne dorim si noi", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Sindicatul Viitorul Mineritului, Asociatia Pro Dreptatea Rosia Montana si Asociatia Pro Rosia Montana.

Acestea mai sustin ca "Opinia publica s-a obisnuit in ultimii ani ca Rosia Montana sa fie transformata in subiect de scandal si de presiuni politice, de catre oameni care par sa nu aiba o alta preocupare in aceasta lume. Noi ¬ cei care reprezentam mai bine de 80% dintre locuitorii comunei ¬ ne-am saturat sa tot fim subiect de can-can si scrisori prin presa, cand in joc sunt vietile noastre! Prea putini sunt oficialii care au spus si au facut ceva constructiv in ce ne priveste, pentru ca noi si copiii nostri sa avem un viitor, la noi in comuna. De cate ori parea ca ne apropiem de un rezultat concret, de repornirea mineritului, de atatea ori ne-am vazut sperantele naruindu-se. Este inuman un astfel de tratament, niciun om nu merita o astfel de tortura."

"Speram ca de data aceasta, in mandatul dumneavoastra, criteriile economice si sociale sa primeze, pentru a ajuta la dezvoltarea economiei pe baze solide si la crearea de locuri de munca. Respingem categoric, prin urmare, orice tentativa de intimidare a membrilor guvernului si de creare a unei false presiuni la adresa factorilor de decizie, de catre oameni care se opun mineritului desi traiesc de pe urma lui!" incheie semnatarii scrisorii.