Climatologul Roxana Bojariu, singurul expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei (IPPC) din Romania, explica, intr-un interviu acordat site-ului digi24.ro, schimbarile climatice din ultima vreme si prognozele privind clima Romaniei in urmatorii 30 de ani.

Roxana Bojariu afirma ca, la nivelul intregii tari, in mai 2012 au fost depasite cantitatile medii multianuale, intervalul de referinta fiind 1961-1990, cu aproximativ 60%.

"Temperatura medie in mai, la nivelul Romaniei, a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicata decat media multianuala a lunii, considerandu-se acelasi interval de referinta. Aceasta situatie este una preliminara si este valabila pentru primele 27 de zile ale lunii. La inceputul lunii iunie vom avea datele care sa caracterizeze intreaga luna, dar, in esenta, situatia nu se poate schimba prea mult", precizeaza expertul.

Intrebata cum arata prognozele pentru Romania in urmatorii 30 de ani, ea a subliniat ca temperaturile medii vor continua sa creasca.

"Modelele climatice regionale ne arata cum aceste cresteri sunt diferentiate regional, pentru ca factorii locali - prezenta arcului Carpatic, vecinatatea Marii Negre - moduleaza semnalul global. Astfel, rezultatele proiectiilor sugereaza ca semnalul cresterii temperaturii medii anuale este, in general, mai puternic in regiunile din afara arcului Carpatic", spune Roxana Bojariu.

In opinia sa, cresterile temperaturii medii anuale in orizontul de timp 2011-2040, comparativ cu intervalul 1971-2000, sunt in jurul a un grad Celsius. "Vorbim de medii, dar schimbarea climei nu inseamna doar cresterea mediilor de temperatura, ci si modificarea statisticilor unor fenomene extreme. Exista deja schimbari pe care nu le mai putem face reversibile. Trebuie sa ne adaptam la ele", avertizeaza ea.

"Se observa deja o tendinta de crestere a frecventei si intensitatii valurilor de caldura si secetelor in datele observate. Modelele ne sugereaza ca aceasta tendinta va continua si in viitor.

In privinta modificarilor in regimul de precipitatii, rezultatele modelelor climatice sunt mai putin clare. Precipitatiile sunt o variabila influentata in mult mai mare masura de factorii locali decat temperatura. Proiectiile cu modelele actuale sugereaza o descrestere a cantitatii medii anuale de precipitatii cu pana la 4 % in regiuni din Baragan si din Mehedinti, in orizontul 2011-2040 (fata de 1971-2000). Cercetarile continua in aceasta directie", a adaugat Roxana Bojariu.

Coordonatorul sectiei de climatologie de la Administratia Nationala de Meteorologie spune ca, daca "emisiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca necontrolat, la nivel global, ne va fi din ce in ce mai greu sa tinem pasul cu incalzirea globala si capacitatea noastra adaptiva ar putea fi depasita de ritmul schimbarilor climatice".

"De aceea, pe langa adaptarea la schimbarea deja produsa, limitarea emisiilor la nivel global ar trebui sa ramana o prioritate. Intelegerile la nivel global sunt cheia. Se pot face insa foarte multe lucruri pentru a limita efectele schimbarii climei si la nivel de persoana si comunitate locala, acolo unde, de exemplu, exista posibilitati mari de economisire a resurselor de apa si energie de care dispunem, pentru a caror producere se emit cantitati mari de gaze cu efect de sera.

La nivel national, pe langa planificarea unei dezvoltari durabile, care sa tina cont de adaptarea la schimbarea climatica, exista parghii economice care pot contribui la limitarea emisiilor gazelor cu efect de sera, decupland cat mai mult dezvoltarea economica de carbon", a incheiat expertul in climatologie, in interviul acordat Digi24.ro.