Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat miercuri seara, in comuna Falcoiu, unde a mers pentru a vedea proportiile poluarii cu produs petrolier de pe raurile Olt si Oltet, ca este vorba de un accident ecologic major, iar poluatorul va trebui sa suporte pagubele, incluzand si toate costurile depoluarii si refacerii ecosistemului, transmite Agerpres.

"Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru ca a fost distrus ecosistemul pe o lungime, apreciem noi, de 15 kilometri.

Speram ca intr-o perioada relativ scurta sa poata sa fie oprita toata aceasta unda de poluare. Directia Apele Romane este cea care a intervenit prompt si care a asigurat si toate materialele pentru depoluare, respectiv 25 de tone de material absorbant, mai multe hidrobaraje mobile, bineinteles cu material absorbant, astfel incat sa diminuam din unda de poluare. Au ajuns in rau in jur de 50 de tone de titei", a afirmat ministrul Mediului, dupa ce a survolat zona poluata si a discutat cu autoritatile si institutiile care au intervenit pentru depoluare.

"S-a informat populatia sa nu ia apa din rau, sa nu pescuiasca, sa nu dea apa la animale, pentru ca este pericol privind sanatatea", a adaugat Rovana Plumb.

Ea a mentionat ca Garda de Mediu a dat o amenda de 100.000 lei poluatorului, Conpet, societate care trebuie sa plateasca si costurile interventiei pentru neutralizarea petei de titei, pagubele produse de poluare, precum si costurile de refacere a ecosistemului. Ministrul Rovana Plumb a spus ca deocamdata nu a fost facuta o evaluare a pagubelor si nu au fost stabilite nici conditiile in care s-a produs poluarea si cauzele fisurarii conductei de transport petrolier.

Miercuri dimineata, din cauza unei avarii la o conducta ce transporta produs petrolier, raul Oltet a fost poluat in zona Bals, pata de produs petrolier intinzandu-se pe o distanta de peste 15 kilometri. Autoritatile si firma angajata de poluator pentru a neutraliza pata de titei au intervenit pe tot parcursul zilei cu peste 25 de tone de materiale absorbante si baraje plutitoare de neutralizare a unei de poluare, insa produsul petrolier a ajuns miercuri seara in raul Olt, pe lacul de acumulare din zona barajului Draganesti.