Un urs si o ursoaica cu pui au inceput sa isi faca simtita prezenta tot mai des, in ultimul timp, in statiunea Baile Tusnad, spre disperarea localnicilor, specialistii in protectia mediului cautand solutii pentru eventuala relocare a animalelor in alt fond de vanatoare, relateaza Agerpres.

Seful Serviciului Deseuri si Arii Protejate, din cadrul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Harghita, Both Jozsef, a declarat, joi, ca in ultimele doua saptamani ursii au venit in Baile Tusnad de sase ori. Teritoriul lor este foarte bine delimitat, in vreme ce in zona garii si a scolii din localitate vine in vizita un urs tanar, solitar, in cealalta parte a statiunii a fost vazuta de mai multe ori o ursoaica cu pui.

Cele doua salbaticiuni au intrat si in gospodariile oamenilor si au ucis animale, iepuri sau oi, dar au mers si in zona tomberoanelor, in cautare de hrana. Potrivit sursei citate, chiar daca primaria a luat decizia ingradirii zonei in care se afla containerele cu gunoi, ursii au invatat sa deschida usile si sa intre fara probleme.

"Sunt animale foarte destepte. Anul trecut am vazut cu ochii mei cum puii au intrat in zona ingradita, pentru ca au gasit o gaura si apoi furau pungile cu gunoi si le duceau ursoaicei", a explicat Both Jozsef.

Specialistii APM au inceput monitorizarea celor doua animale pentru a le vedea exact comportamentul, dupa care se va incerca relocarea lor intr-un alt fond de vanatoare, fie din Harghita, fie dintr-un judet invecinat.

Numarul ursilor care intra in localitatile harghitene este mai mare decat in anii trecuti, ultimul caz de acest gen fiind inregistrat la Suseni, unde a fost ucisa o vaca. De asemenea, intr-o padure de la marginea municipiului Odorheiu Secuiesc un adolescent a fost atacat, recent, de o ursoaica cu pui.