"Este vorba despre o poluare masiva. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani. Amenda poate sa ajunga pana la 100.000 de lei pentru poluator, dar important este acum sa actionam pentru ca aceasta poluare sa aiba consecinte cat mai mici pentru mediu, flora si fauna, sa limitam proportiile ei", a spus Ioan Ene.
El a precizat ca societatea poluatoare, respectiv Petrom OMV, este obligata sa readuca zona afectata la stadiul initial, pe cheltuiala proprie.
La ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Petrom OMV si ai Garzii de Mediu Arges incearca sa opreasca prin baraje inaintarea petei de petrol in aval, la fata locului aflandu-se echipaje de interventie cu barci si baloti de paie care actioneaza pentru localizarea petrolului.
- UPDATE Compania OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 lei de catre Garda de Mediu, a anuntat Ministerul Mediului printr-un comunicat de presa. "Am solicitat Garzii Nationale de Mediu sa elaboreze un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere ci si starea conductelor la companiile de profil pentru a preveni astfel de accidente in viitor", a declarat Rovana Plumb, ministrul mediului.
Potrivit ministerului, poluarea s-a produs ca urmare a coroziunii conductei magistrale de transport titei brut care apartine companiei OMV Petrom si se intinde pe Valea Radioasa pe o lungime de 1,5 km in localitatea Poiana Lacului precum si pe raul Cotmeana pe o lungime de 3 km in localitatea Sapata. Pierderile de lichid au fost de aproximativ 400 litri apa sarata si 500 litri titei.
Extinderea poluarii a fost oprita in amonte de scoala din Sapata, in aval de acest punct nemaiexistand irizatii pe cursul de rau. O echipa de 30 de angajati ai OMV Petrom au intervenit pentru a opri pomparea titeiului, au izolat zona afectata si au executat 10 baraje de retentie a titeiului si 10 filtre absorbante. In prezent se lucreaza cu 5 utilaje pentru vidanjare, alaturi de echipe de pompieri si angajati ai OMV.
In urma verificarilor efectuate, comisarii Garzii de Mediu Arges au dispus decopertarea malurilor afectate, actiune la care lucreaza in prezent o echipa de pompieri cu doua buldozere, precum si aducerea terenului la starea initiala in termen de maximum 3 zile.
Mai bine importam tot titeiul din desert. Si gaz la fel. Si niste droburi de sare...sa le avem acolo pe raft ...si sa ne gandim...oare pica...sau nu...sau da...
De ce sa nu puna OMV Petrom osul si sa retehnologizeze tot ca sa nu se intample data viitoare asa ceva?
Dar stai, OMV stie doar sa faca profituri record de 800 de milioane de euro pe 2011 si de 400 de milioane de euro pe primele 3 luni din 2012.
Iar fraierul de roman da 6.60 RON pe litru de benzina la pompa la fel ca si tarile care nu au petrol deloc.
Aviz "investitorilor" RMGC sau Chevron!
Problema cu "investitorii" straini e ca vin, capata ajutoare de la sta, cumpara pe nimic, mulg la maxim, dupa care lasa in urma dezastre de genul asta. Toate pe cheltuiala cui? Ai ghicit: A TA!!!
ce conteaza ca se fura atunci ca la balamuc; dar ne iesea si noo ceva.... de-un covrig, o plasa cu ulei
sa ne scandalizam ca e dieselul 6 lei cand putem merge cu bicla sau cu RATB-ul, dar sa stam ca oile rontaind seminte si admirand mandrete de arena nationala, ctitorie intre ctitorii, facuta din banii tutulor, dar utilizata cand si cand de entitati private (o liga, par egzamplu)
Super profitabil, ce sa zic! Merita sa radem un munte si sa ne otravim cu cianuri pentru aia 4%!
Dar da! Stiu! Oamenii de la Rosia Montana vor doar sa munceasca! Da-le naibii de redevente, ca le e destul 4%, doar nu aupomenit nimic de bani, ai au spus ca vor DOAR SA MUNCEASCA!
Hai sa iti dau exemplul Nokia, care a venit la Cluj si a promis ca angajeaza n-spe mii de oameni, ca investesc 60 de milioane de euro.
Tovarasii de la CJ Cluj le-au dat teren GRATIS, le-au acordat toate facilitatile si 30 de milioane de euro ajutor de stat. Contractul secretizat bineinteles.
Nokia ce a facut? A angajat bineinteles mai putini angajatii decat a spus ca va face initial, i-a platit cu 300 de euro pe luna, dupa care cand s-au terminat aia 30 de milioane si-au pus palma-n c*r si au plecat. Vax investitii, vax salarii.
Acuma urmeaza Bosch, acelasi scenariu, 30 de milioane ajutor de stat si conditia pusa de Bosch ca sa ramana copntractul secretizat pana la virarea celor 30 de milioane de euro in conturile lor! Faine afaceri nu?
Hai sa iti propun un exercitiu de imaginatie: cati ani platesti 1000 de oameni cu 500 de euro pe luna fiecare din 30 de milioane de euro? Calculeaza si ai sa fii surprins!
cu amenda de rigoare.
Cam ce amenda ar fi luat domnii de la OMV in Franta, Germania sau Austria?
Amenzile pentru firmele care fac magarii sunt aberant de mici in Romania. Mai mici de sute si mii de ori.
E normal sa le convina sa plateasca amenzile si sa nu remedieze situatia. Ii costa mai putin.