Capitala bosniaca Sarajevo si imprejurimile sale au fost acoperite luni de o patura de zapada, pentru prima oara in ultimii cincizeci de ani, provocand pagube culturilor agricole si arborilor care infrunzisera, scrie AFP.

"Patura de zapada de la Sarajevo era de 9 cm la 7,00 (5,00 GMT). Este prima oara in ultimii cincizeci de ani cand zapada s-a asternut in Sarajevo in cursul lunii mai", a declarat Dzenan Zulum, climatolog la Institutul meteorologic local.

"Ultima zapada in mai s-a inregistrat in 1962. Atunci a fost un strat de 2 cm. Inainte de asta, a fost anul 1953, cand s-au inregistrat tot 9 cm", a precizat Zulum.

Acesta a explicat ca a nins la Sarajevo si in mai 2005, dar atunci ninsoarea nu s-a asternut.

De altfel, temperatura a scazut cu aproape 30 de grade Celsius in doua zile, de la 29 grade C sambata la 0,3 grade C luni dimineata.

"Este o situatie neobisnuita, dar s-a mai intamplat. Va inceta sa ninga azi, temperatura va urca din nou si vor fi peste 20 grade C in cursul week-end-ului", a precizat Zulum.

Si in restul tarii s-au inregistrat ninsori, in special in muntii din Bosnia centrala si estica.

La Sarajevo, ninsoarea a afectat arborii infrunziti, zeci dintre acestia fiind doborati. In restul tarii, agricultorii au anuntat si ei pagube importante.

Bosnia s-a confruntat in acest an cu o iarna foarte aspra, cu temperaturi foarte scazute si zapezi care au depasit doi metri inaltime.