Vara a venit mai devreme in Europa Centrala si de Est, la sfarsitul saptamanii trecute inregistrandu-se temperaturi neobisnuit de ridicate in mai multe tari precum Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Republica Ceha si Elvetia.

Temperaturile "sunt extrem de ridicate pentru luna aprilie", au spus specialistii de la Centrul meteorologic din Austria anuntand un record de 32 grade Celsius, in landul Austria Inferioara. Ei au explicat ca motivul principal pentru vremea de vara a fost un vant puternic venit din sudul desertului Sahara, scrie presa internationala.

Temperatura a urcat la 28 de grade Celsius la Viena ceea ce a atras foarte multa lume pe malul Dunarii, in timp ce publicatia Bild din Germania a prezentat imagini cu locuitori din Berlin care fac plaja la 30 de grade.

Praga a avut parte de cel mai calduros 28 aprilie din ultimii 212 de ani, mercurul din termometre urcand sambata la 27,7 grade Celsius.

Temperaturi neobisnuit de mari au fost inregistrate, de asemenea, in Polonia si Slovacia. In Polonia, temperatura nu a coborat sub 28 de grade tot weeke-endul, in toata tara cu exceptia Muntilor Tatra.

Aceeasi caldura neobisnuita pentru aprlie si in Elvetia: 28 - 30 de grade. A batut insa vantul cu pana la 50 de km pe ora, astfel ca impatimitii wind-surfului au iesit in numar mare pe lacurile Confederatiei.