Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul a aprobat un ajutor de stat de 127 de milioane lei pentru CNH

Guvernul a aprobat un ajutor de stat de 127 de milioane de lei pentru Compania Nationala a Huilei. Fondurile vor fi alocate prin bugetul Ministerului Economiei, iar hotararea Executivului are in vedere inchiderea minelor de carbune care nu sunt viabile. Acest ajutor de stat se acorda pentru acoperirea diferentei dintre costurile de productie previzibile si veniturile previzibile. Exploatarile miniere care nu sunt competitive si care vor fi inchise pana in anul 2018 sunt Petrila, Uricani si Paroseni. Planul de inchidere realizat pentru aceste mine de catre Compania Nationala a Huilei Petrosani include disponibilizarea a 3.300 de angajati in urmatorii 6 ani. Amintim ca si Comisia Europeana a aprobat, in urma cu doua luni, acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei pentru inchiderea minelor de carbune care nu sunt competitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni. Diferentele dintre sumele deja acordate, pana la suma totala de 1,17 miliarde de lei, vor putea fi alocate pana la sfarsitul anului 2018.

Programele Rabla şi Casa Verde ar putea fi blocate în 2012 din lipsă de bani la Administraţia Fondului de Mediu

Programele Casa Verde si Rabla ar putea fi blocate anul acesta, din lipsă de bani la Administraţia Fondului de Mediu. Anuntul a fost facut de ministrul Mediului, Attila Korodi. "Anul acesta avem un buget mult mai mic la fondul de mediu, de aceea suntem in imposibiloitatea de a suplimenta fondurile alocate programului Rabla, de exemplu", a declarat Korodi in cadrul unei conferinte de presa; ministrul a precizat ca programul care a inceput anul acesta se va termina la cota alocata pana acum, din lipsă de resurse financiare pentru o suplimentare. Programul Rabla editia 2012 a inceput in urma cu mai putin de o luna, iar fondurile pot acoperi casarea a 30.000 de masini vechi. Insa de la inceputul programului de anul acesta au fost acoperite deja costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de masini, informeaza Mediafax. Ministrul Mediului a anuntat si ca nu va deschide o nouă sesiune a programului Casa Verde. Obiectivul pentru acest program este in prezent acoperirea cheltuielilor şi plata sumelor în urma investiţiilor făcute anul trecut. Attila Korodi a explicat ca dificultăţile financiare de la fondul de mediu au apărut după ce, printr-o decizie guvernamentală, surplusul de bani din anii trecuţi a fost blocat. "Sunt raţiuni bugetare, lucruri care ţin de încadrarea într-o anumită limită a cheltuielilor pentru acest an", a declarat ministrul Mediului.

Japonia incepe constructia celei mai mari centrale solare din tara

Japonia incepe constructia celei mai mari centrale solare din tara. Dupa dezastrul centralei nucleare de la Fukushima, autoritatile nipone au anuntat demararea unui proiect de 307 milioane dolari, care va fi capabil sa genereze 79.000 megawați / oră; adica îndeajuns pentru alimentarea a 22.000 de gospodării. Doua companii si o banca vor contribui la constructia celei mai mari centrale solare din Japonia, iar lucrarile incep anul acesta, relateaza Reuters. In Japonia, consumul de electricitate generata cu ajutorul panourilor solare a fost incurajat de guvern, dar nu reprezinta deocamdata decat 1% din nevoile energetice ale tarii.