Migraţia mai multor acvile ţipătoare mici din România este urmărită prin intermediul transmiţătoarelor satelitare, o metodă foarte eficientă pentru a afla traseul acestora. În data de 3 aprilie 2012 a sosit în zona de cuibărit Narcis, prima acvilă ţipătoare mică dintre cele echipate cu transmiţător satelitar, informeaza comunicatul Societatii Ornitologice din Romania.

Acvila Narcis Foto: Societatea Ornitologica Romana

Acvila ţipătoare mică este o specie vulnerabilă, populaţia mondială fiind estimată la aproximativ 20000 de perechi cuibăritoare. Conform celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 - 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din populaţia mondială. Specia cuibăreşte în păduri depresionare, păduri de luncă, păduri din zone de deal şi de munte, cea mai mare concentrare a populaţiei din ţara noastră fiind întâlnită în Transilvania. Este o specie migratoare, plecând de obicei în septembrie pentru a ierna în ţările din Africa Centrala şi de Sud.

Narcis este un mascul adult echipat cu transmiţător la data de 20 iulie 2011, de specialiştii Societăţii Ornitologice Române, cei ai grupului Milvus, respectiv ai Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Sibiu la poalele Munţilor Făgăraş, în partea estică a ariei de protecţie specială avifaunistică Piemontul Făgăraş, judeţul Braşov. Este tatăl lui Gură de Aur, unul dintre puii de acvilă de anul trecut care a fost echipat şi el cu transmiţător.

Drumul lui Narcis

Drumul lui Narcis

Foto: Societatea Ornitologica Romana

Narcis a plecat la drum în 21 septembrie 2011, trecând prin Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania şi a ajuns în prima zona de iernare, Zimbabwe, în 22 noiembrie. În migraţia de toamna a parcurs 10730 km. Şi-a petrecut iarna în Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud şi Botswana, cutreierând 6670 km A început migraţia de primăvară în 28 februarie 2012, parcurgând 8632 km până la întoarcerea în Piemontul Făgăraş. De la plecarea din România şi până la întoarcere a parcurs 26032 km şi a trimis 1002 coordonate GPS. Atât toamna, cât şi în această primăvară traseul parcurs a trecut foarte aproape de Bucureşti.

Urmărirea păsărilor cu transmiţătoare satelitare furnizează informaţii legate de arealul de cuibărire, folosirea habitatului, ruta de migraţie şi locul de iernare.

Activitatea şi traseul lui Narcis şi a celorlalte acvile cu transmiţător satelitar se monitorizează în cadrul proiectului LIFE08 NAT/RO/000501 - Conservarea acvilei ţipătoare mici în România, derulat în parteneriat de către Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu, Asociaţia Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română.