Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Studiu Greenpeace: Fructele si legumele proaspete provenite din Turcia, cele mai toxice din Europa

Fructele si legumele proaspete provenite din Turcia contin cel mai mare numar de substante chimice periculoase dintre produsele de acest fel comercializate pe piata europeana, arata un raport dat publicitatii de Greenpeace Germania. Autorii studiului au constatat ca peste o treime dintre mostrele de legume si fructe turcesti analizate contin niveluri de substante chimice peste limita admisa. Practic, Turcia se afla pe primul loc la acest capitol in clasamentul celor 23 de tari care sunt exportatoare importante de astfel de produse, incluse in raportul care a analizat perioada 2009-2010. In plus, este putin probabil ca utilizarea pesticidelor la fructele si legumele turcesti sa fi scazut semnificativ dupa anul 2010. Dintr-un total de 76 de fructe si legume turcesti exportate pe pietele europene si analizate in cadrul studiului, ardeii turcesti contin cel mai periculos amestec de susbstante chimice din categoria pesticidelor. In ardeii turcesti analizati au fost gasite in total 24 de substante chimice periculoase. Pe locul al doilea in "clasament" sunt perele turcesti, in componenta carora se gasesc 10 substante chimice periculoase peste limita admisa, iar pe locul al treilea sunt strugurii turcesti, cu noua astfel de substante chimice. Femeile insarcinate, copiii in general si copiii bolnavi in special sunt sfatuiti sa evite legumele si fructele cu un continut de substante chimice peste limita admisa. Autorii studiului nu stiu cum si daca piata europeana va fi afectata de aceste concluzii, dar spera ca oamenii sa se gandeasca de doua ori inainte de a achizitiona un produs, atunci cand merg la cumparaturi.

Deceniul 2001-2011, "cel mai cald inregistrat vreodata pe toate continentele"

Deceniul 2001-2011 a fost "cel mai cald inregistrat vreodata, pe toate continentele", de la inceputul masuratorilor de acest gen, a anuntat Organizatia Meteorologica Mondiala. Temperatura medie in acest deceniu a fost 14,46 grade Celsius, fata de 14,25 grade in deceniul 1991-2000 si 14,12 grade in perioada 1981-1990. Este vorba despre temperatura medie combinata a suprafetei pamantului si oceanelor. "Schimbarile climatice s-au accelerat in acest deceniu", avertizeaza Organizatia Meteorologica Mondiala, adaugand ca "ritmul de incalzire incepand cu 1971 este remarcabil". Aceste date fac parte dintr-un raport ale carui prime elemente au fost publicate la sfarsitul saptamanii trecute si care va fi difuzat integral in acest an. In ceea ce priveste deceniul 2001-2010, anul 2010 a fost cel mai cald incepand cu 1850, data primelor observari, cu o medie de 14,53 grade, urmat de 2005 (14,51 grade). Deceniul a fost marcat si de fenomene meteo extreme precum inundatii, secete, cicloane, valuri de frig si de caldura. Un val de caldura exceptional a lovit Europa in 2003 si un altul Rusia in 2010, consecintele fiind "catastrofale". 48 de tari dintre cele 102 studiate de Organizatia Meteorologica Mondiala in acest deceniu au afirmat ca recordul lor de temperatura a fost doborat in aceasta perioada.

Lucrarile la noul sarcofag de la Cernobil incep pe 26 aprilie

Lucrarile de asamblare a unui nou sarcofag la centrala nucleara de la Cernobil, menit sa reduca amenintarea radioactivitatii, vor incepe pe 26 aprilie, ziua in care se implinesc 26 de ani de la catastrofa nucleara, considerata cea mai grava din istoria lumii, a anuntat presedintia ucraineana, la Summit-ul pentru Securitate Nucleara de la Seul. Costul total al acestei operatiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro, bani proveniti de la comunitatea internationala si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Resturile reactorului avariat au fost acoperite in 1986 cu o sapa de beton, insa aceasta instalatie, construita in pripa, s-a fisurat de-a lungul anilor si a devenit nesigura.