Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Bulgaria negociaza cu ExxonMobil concesionarea suprafetei care se afla in litigiu cu Romania pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi - surse diplomatice

Bulgaria negociaza cu ExxonMobil concesionarea suprafetei care se afla in litigiu cu Romania, pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi, au declarat pentru HotNews.ro surse diplomatice. Este vorba despre o zona de aproximativ 300 de kilometri patrati din Marea Neagra, care s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream. Sursele citate sustin ca Romania va duce litigiul in fata Curtii de la Haga daca nu se va ajunge la o intelegere la urmatoarea runda de negocieri. Reamintim ca South Stream este o initiativa a Rusiei, via Gazprom, care concureaza gazoductul Nabucco sustinut de Uniunea Europeana si de Statele Unite. In ce priveste zona din Marea Neagra aflata in litigiu cu Bulgaria, situatia acesteia se discuta la nivel de experti din Ministerul de Externe cu omologi bulgari inca din 1994, au spus surse diplomatice consultate de HotNews.ro.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "Facem o analiza a oportunitatii privind gazele de sist"

Mariana Gheorghe, directorul executiv al OMV Petrom, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca in acest moment compania analizeaza existenta gazelor de sist in perimetrele unde are licente de explorare si exploatare. Pe baza rezultatelor acestor analize si pe baza legislatiei atit din Romania, cit si din Europa, compania va lua o decizie in privinta exploatarii gazelor de sist. Directorul executiv al OMV Petrom a precizat ca, in prezent, discutiile sunt "intr-un stadiu preliminar in aceasta directie". Intrebata daca are indicatii ca exista gaze de sist, Mariana Gheorghe a declarat ca expertii merg in toate zonele in care compania produce sau exploreaza si analizeaza "existenta, dar si posibilitatea tehnica de a explora si apoi exploata astfel de hidrocarburi neconventionale".

Legea picnicului a fost promulgata de presedintele Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a promulgat la finalul saptamanii trecute Legea picnicului. Actul normativ stabileste amenzi de pana la 5.000 de lei pentru iesirile la iarba verde in alte zone decat cele special amenajate. Potrivit legii, pe domeniul public sau privat al statului vor fi realizate zone care vor fi dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate si in care aprinderea focului este permisa. Aceste regiuni vor fi indicate in parcuri si in zonele limitrofe ale padurilor. Persoanele care merg la picnic nu au voie sa spele obiectele folosite in aceasta activitate in apele din vecinatatea zonei, nu au voie sa hraneasca animalele salbatice sau sa distruga plantele. Acestia trebuie de asemenea sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, dar nu au voie nici sa arunce tigari sau chibrituri aprinse in alte locuri decat cele special amenajate.

Bistrita este Capitala Earth Hour Romania 2012

Bistrita este Capitala Earth Hour Romania 2012. Municipiul a castigat competitia organizata de World Wide Fund for Nature, reusind sa stranga o cantitate de aproape trei ori mai mare de pet-uri decat celelalte doua orase finaliste, Iasi si Timisoara. Competitia a avut in vedere colectarea, intr-un singur loc, a cat mai multor pet-uri; bistritenii au adunat aproape 3.500 de saci plini cu sticle de plastic, care cantareau aproape 17 tone. Firma care a preluat pet-urile pentru a fi reciclate va rasplati scolile si gradinitele care au adunat cele mai multe sticle de plastic cu premii in valoare totala de 1.000 lei. Purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita a declarat pentru Agerpres ca municipiul va sarbatori castigarea acestei competitii pe 31 martie, data la care milioane de oameni si institutii din intreaga lume vor stinge luminile timp de o ora. Finalul lunii va fi marcat in Bistrita prin mai multe activitati, printre care o lansare de baloane cu aer cald si un concert de muzica folk.