Polonia s-a opus vineri, in cadrul unei reuniuni la Bruxelles, unui proiect de foaie de parcurs cu privire la contributia Uniunii Europene la efortul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050, transmite AFP.

"O tara s-a pronuntat impotriva. Subiectul va fi rediscutat mai tarziu in cursul zilei", a explicat un purtator de cuvant al presedintiei daneze a UE.

Polonia, reprezentata de ministrul sau al Mediului, Marcin Korolec, este singura care refuza noul proiect european.

Varsovia considera aceasta propunere prea teoretica si sustine ca nu se poate angaja decat intr-un efort la care poate contribui in mod real, evidentiind in acest sens faptul ca 95% din productia sa de electricitate este furnizata de centrale pe carbune, foarte poluante.

Comisarul european pentru Clima, daneza Connie Hedegaard, s-a aratat foarte deranjata de acest blocaj si i-a reamintit Varsoviei de toate angajamentele asumate in acest sens in ultimul an de catre premierul polonez Donald Tusk in cadrul summiturilor europene, in special cel din 11 februarie 2011.

Punctul 15 din declaratia finala a acestui summit reaminteste angajamentul UE de a-si reduce emisiile de la 80% la 95%, in raport cu nivelul lor din 1990, pana in 2050, a subliniat comisarul intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter, in timpul reuniunii.