Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Reprezentantii Chevron, intr-un tur de forta pe la guvernanti

Ministrul dezvoltarii regionale, Cristian Petrescu, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii companiei Chevron pentru a discuta despre proiectele din domeniul energiei pe care compania vrea sa le dezvolte in Romania. Anterior, reprezentantii companiei americane s-au intalnit cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, cu ministrul economiei Lucian Bode si cu ambasadorul Statele Unite in Romania, Mark Gitenstein. Discutiile au fost pe tema explorarii gazelor de sist din Romania, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. In ultima perioada, grupuri de activitisti ecologisti au inceput sa pledeze pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. Contactat recent de HotNews.ro, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Patruti, a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile "deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica". Practic, Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu. In Europa, cea mai avansata tara din punct de vedere al acestor explorari este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. Franta a deschis insa anul trecut calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului. In Romania, de gazele de sist mai sunt interesate, pe langa Chevron, si companiile MOL si Sterling Resources.

Laszlo Borbely: Noua etapa a programului "Rabla" ar putea demara in trei saptamani

Noua etapa a programului "Rabla" ar putea demara in trei saptamani, anunta ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Guvernul a aprobat marti bugetul de venituri si cheltuieli pe anul acesta pentru Fondul de Mediu, iar pentru programul "Rabla" s-au alocat intr-o prima faza 114 de milioane de lei (echivalenta pentru 30.000 de masini). Bugetul programului va putea fi suplimentat pe parcursul anului in functie de cerere, a declarat ministrul Laszlo Borbely. Anul acesta, programul se va desfasura "pe acelasi sistem" ca anul trecut, prin cumularea a trei vouchere de casare a masinilor vechi. Ministrul a precizat ca incepand cu anul 2010 si pana in prezent, prin intermediul Programului Rabla, au fost casate aproximativ 300.000 de masini si au fost cumparate 100.000 de masini noi. De asemenea, Borbely a anuntat ca pentru Programul Casa Verde - care se adreseaza atat familiilor, cit si persoanelor juridice - sunt alocate pentru anul acesta 90 de milioane de lei. Potrivit ministrului Mediului, 43.000 de familii au beneficiat, anul trecut, de acest program, fiecare dintre familii primind in jur de 6.000-8.000 lei.

Primaria Capitalei va incepe lucrarile la trei parcari "Park&Ride", in 2012

Primaria Capitalei va incepe in aprilie lucrarile la trei parcari "Park&Ride". Cu aceste proiecte, municipalitatea vrea sa ii incurajeze pe cei care fac naveta in Bucuresti sa nu mai traverseze orasul cu masina, ci sa foloseasca transportul in comun. Principalele obiective ale proiectului sunt scaderea poluarii in Capitala si fluidizarea traficului, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Fiecare dintre cele trei parcari va avea aproximativ 150 de locuri si vor fi construite la marginea orasului, in imediata apropriere a punctelor de acces la metrou sau la alte mijloace de transport in comun. Astfel, persoanele care locuiesc in afara Bucurestiului, dar au serviciul in centrul metropolei, isi pot lasa masinile in aceste parcaje si merge mai departe cu transportul in comun. Seful Directiei de infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, Madalin Dumitru, a declarat pentru HotNews.ro ca aceste parcari vor fi construite langa aeroportul Baneasa, la capatul Soselei Pantelimon si la intersectia bulevardelor Liviu Rebreanu cu 1 Decembrie.