Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar putea fi obligata sa obtina, pe langa acordul de mediu, un alt aviz ce se acorda doar prin hotarare de Guvern, pentru devierea raului Corna, etapa obligatorie pentru realizarea proiectului minier in forma in care el a fost propus. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca aceasta problema a aparut din cauza ca Directiva Europeana pentru Ape nu a fost transpusa foarte clar in legislatia romaneasca.

"Problema este ca legislatia in prezent nu clarifica precis dupa dimensiune devierii unui rau daca aceasta se autorizeaza la nivel local sau la nivel central. Parlamentul urmeaza sa detalieze, din punct de vedere tehnic, ce inseamna o deviere ce poate fi aprobata la nivel loc si ce inseamna una de mai mari dimensiuni ce trebuie aprobata prin hotarare de Guvern", a spus ministrul Laszlo Borbely.

Acesta a precizat ca a facut demersuri pe langa parlamentarii din comisiile de specialitate sa urgenteze transpunerea si clarificarea prevederilor Directivei Europene, astfel incat sa fie clar daca, pentru devierea raului Corna, Rosia Montana Gold Corporation are nevoie de o hotarare de Guvern sau ii este suficient avizul obtinut in prezent de la Consiliul Judetean.

"Dupa ce Parlamentul va clarifica aceste lucruri, Comisia de analiza tehnica din Ministerul Mediului va realiza in ce situatie se afla investitorul si va stabili daca, potrivit prevederilor legii, investitorul are sau nu are nevoie de acest nou aviz, de aceasta hotarare de Guvern", a declarat Laszlo Borbely.

Oficialul guvernamental a facut aceste declaratii jurnalistilor care au dorit sa discute cu ministrul dupa ce mai multe ONG-uri au pichetat, la pranz, sediul Ministerului Mediului cerand demisia secretarului de stat Marin Anton, cel care este presedintele Comisiei de analiza tehnica pentru proiectul Rosia Montana.

ONG-urile au denuntat mai multe declaratii facute de Marin Anton luna trecuta, intr-o emisiune la postul public de televiziune, pe tema proiectului minier de la Rosia Montana, societatea civila apreciind ca Marin Anton, cel de care depinde autorizarea investitiei, are o pozitie clara de sprijinire a RMGC.

In replica, ministrul Mediului a declarat ca nu a vazut emisiunea si s-a aratat surprins de faptul ca protestatarii au refuzat sa dialogheze cu el.

"Sunt sute de emisiuni la televizor. Pozitia finala a ministerului aici este (in biroul ministrului Laszlo Borbely, n.r.). Eu sunt ministrul si ei stiu acest lucru, asa ca puteau sa clarifice cu mine ceea ce li s-a parut, sa zicem, ciudat la acea emisiune", a spus ministrul Mediului.

Intrebat despre documentul lasat de protestatari la registratura Ministerului Mediului, prin care ONG-urile cereau oficial demisia lui Marin Anton, Laszlo Borbely a raspuns: "Eh... Bine. Astea sunt...".