Primul hamburger facut partial din celule susa de bovina, aflate inca in eprubetele unui laborator olandez, ar putea fi gata in aceasta toamna, un avans care ar putea bulversa cresterea vitelor, alimentatia mondiala si ar putea oferi o noua sansa pentru protectia mediului, relateaza AFP.

Dr Mark Post, doctor si seful departamentului de psihologie al Universitatii din Maastricht (Olanda), intentioneaza sa prezinte acest hamburger in octombrie, potrivit declaratiilor sale facute in marja conferintei anuale a Societatii americane pentru dezvoltarea stiintei (AAAS) reunita in acest week-la Vancouver (Canada).

Costul pentru producerea primului hamburger "experimental" se ridica la 250.000 de euro, a precizat cercetatorul, care a adaugat ca al doilea produs ar urma sa fie mai accesibil, la 200.000 euro.

Acest proiect a fost finantat de un bogat donator care a dorit sa ramana anonim, a spus el, explicand ca acesta doreste "sa reduca numarul de animale de ferma ucise pentru carne si sa reduca astfel emisiile de gaze cu efect de sera care rezulta din aceasta industrie".

Cresterea vitelor contribuie la incalzirea globala prin emisiile de metan, un gaz cu efect de sera de 20 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon (CO2).

"Proiectul meu vizeaza crearea de carne pornind de la orice celula susa, utilizand tehnologia dezvoltata in domeniul medical de peste 20 de ani si care ajunge acum la maturitate", a subliniat dr Post.

Pentru acest prim hamburger, el a utilizat celule din schelet de bovina cultivate in ser fetal de vitel.

"Tesuturile produse au exact aceeasi structura ca cele originale", a spus el.

Patrick Brown, profesor la Universitatea Stanford (California), a subliniat, in cadrul aceleiasi conferinte, importanta "denuntarii agriculturii actuale - si a cresterii de vite, in special - drept cea mai mare catastrofa mondiala pentru mediul inconjurator".

"Aceasta tehnologie nu s-a schimbat fundamental de mii de ani", a spus el.