Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Mediului: Proiectul Rosia Montana, aproape de a primi o decizie finala

Proiectul Rosia Montana este aproape de a primi o decizie finala, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Comitetul de Analiza Tehnica pentru proiectul minier mai are nevoie de "una, maximum doua sedinte" pentru a lua o decizie, a declarat ministrul pentru Mediafax. Borbely a precizat ca prima sedinta a Comitetului va avea loc "undeva in luna ianuarie". Compania miniera canadiana Gabriel Resources detine peste 80% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation, care dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana. Statul roman detine aproximativ 19% din actiuni, prin Minvest Deva. In prezent, potrivit unui document guvernamental obtinut de Mediafax, Guvernul negociaza cu Gabriel Resources majorarea cotei de participatie la Rosia Montana de la 19,3% la 22,5%; investitorul respinge insa cresterea redeventei si impartirea controlului cu statul si conditioneaza suplimentarea numarului de actiuni de un cadru legal mai favorabil operatorilor minieri. Compania intentioneaza sa extraga 300 de tone de aur si 1.700 de tone de argint timp de 16 ani la Rosia Montana. Proiectul este sustinut de presedintele Traian Basescu, dar este contestat de unele asociatii de protectie a mediului, in timp ce populatia este divizata. Ungaria se opune proiectului din cauza dezastrului din 2000 de la o mina de aur din Baia Mare, cand 100.000 de metri cubi de apa amestecata cu cianura au ajuns in mai multe rauri si ulterior pe teritoriul Ungariei.

Canada paraseste Protocolul de la Kyoto

Canada paraseste oficial Protocolul de la Kyoto. Ministrul canadian al Mediului, Peter Kent, a anuntat ca tara sa renunta la acest protocol, insa ca va continua sa lucreze pentru reducerea emisiilor sale de gaze. Guvernul conservator al Canadei, venit la putere in 2006, s-a opus in permanenta protocolului si a refuzat sa il aplice. Opozitia a acuzat insa puterea ca sustine astfel marii poluatori comerciali, in detrimentul oamenilor de rand. Ministrul Kent a explicat pozitia guvernului său spunand ca obiectivele trataului sunt nerealiste, in conditiile in care China si Statele Unite ale Americii - cele mai mari surse de poluare - nu au fost niciodata de acord cu protocolul de la Kyoto. Ministrul canadian al Mediului sustine ca este nevoie de un nou pact care sa vizeze emisiile economiilor aflate in crestere rapida, precum China, Brazilia si India. Canada a aderat la Protocolul de la Kyoto in timpul fostei guvernari. Saptamana trecuta, la Durban, in Africa de Sud, s-a incheiat summitul ONU privind schimbarile climatice. Tarile participante au decis prelungirea tratatului de la Kyoto - care obliga tarile industrializate sa reducă emisiile de gaze cu efect de sera - si dupa anul 2012 (cand tratatul expira). O alta decizie luata in cadrul summitului este crearea unui fond international de mediu. Acesta ar trebui sa adune pana in 2020 in jur de 100 miliarde de dolari pentru ajutorarea statelor vulnerabile care nu pot face fata problemelor cauzate de schimbarile climaterice.

Capsulă de locuit alpină ecologică - un refugiu montan

Una dintre marile probleme ale expedițiilor montane, mai ales pe timp de iarnă, este că exploratorii sunt aproape întotdeauna obligați să coboare imediat dupa ce au atins vârful unui masiv montan. O companie italiană propune o soluție care le permite alpiniștilor să rămână pe varfurile cucerite pentru mai mult timp: au realizat o capsulă integrată, ce poate fi cărată cu elicopterul aproape oriunde. Capsulă de locuit alpină ecologică este construită ca un refugiu montan. Construcția fiecărui modul este făcută la altitudini joase, iar capsula finală este transportată cu elicopterul până la destinație. Acolo, o echipă de alpiniști-constructori se ocupă de instalarea sistemului de susținere pe versant și de punerea în funcțiune a micului refugiu. Ulterior, întregul modul devine complet independent: construit din materiale compozite, care asigură o izolare aproape perfectă, capsula poate adaposti pana la 12 persoane. Alimentarea cu electricitate se face prin intermediul unui sistem fotovoltaic instalat pe acoperiș, iar mentenanța necesară este minimă. În cazul unor probleme majore, întreaga capsulă este transportată cu elicopterul până la cel mai apropiat centru de service și apoi repoziționată în locul inițial. O primă astfel de capsulă a fost instalată deja pe Mont Blanc.