Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bucurestiul va fi iluminat eco de sarbatori

Bucurestiul va fi iluminat festiv de sarbatori cu peste 2,5 milioane de beculete ecologice, incepand cu data de 4 decembrie. Primaria Capitalei promite ca va crea pentru bucuresteni, si nu numai, o atmosfera feerica, prin milioane de beculete care vor impodobi strazile si bulevardele. La fel ca in marile capitale europene, Bucurestiul va fi decorat exclusiv cu beculete de tip LED, care consuma de zece ori mai putin decat cele clasice. Pe langa milioanele de beculete, Primaria Capitalei a pregatit in acest an un element-surpriza: in premiera, mai multe cladiri emblematice din Bucuresti vor fi impodobite cu holograme cu tematica sarbatorilor de iarna. Astfel, bucurestenii se vor putea bucura de aspectul inedit pe care il vor imbraca Academia de Studii Economice, sediul vechi al Primariei Capitalei din bulevardul Regina Elisabeta, Cercul Militar National, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", dar si locuri reprezentative precum Piata Roma, situata la intrarea in Centrul Istoric. Traseele bucurestene iluminate festiv, cu ajutorul Luxten, care ofera gratuit sistemele de iluminat, totalizeaza 21,3 kilometri.

Construirea Aqua land-ul-ului din Parcul Tineretului, blocata in instanta pana in vara lui 2012

Autorizatia de construire si Planul Urbanistic de Detaliu pentru aqua land-ul din Parcul Tineretului raman suspendate pana cand Tribunalul Bucuresti va judeca cererea de anulare a celor doua acte administrative depusa de Asociatia Salvati Bucurestiul, a decis Curtea de Apel Bucuresti. Asociatia Salvati Bucurestiul a atacat in instanda documentele care stau la baza construirii parcului acvatic pe motiv ca sunt ilegale. Primul termen din dosarul de suspendare a autorizatei de construire este pe 6 iunie 2012, ceea ce inseamna ca cel putin pana la acea data, lucrarile vor fi blocate. Reprezentanrul Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, sustine ca "Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire contin numeroase ilegalitati, cele mai importante fiind: cele doua acte schimba destinatia de spatiu verde pentru alte functiuni (restaurante, parcari, etc.) si acordul de mediu care s-a emis cu conditia obtinerii avizului de defrisare, aviz pe care beneficiarul nu l-a obtinut pana in acest moment". In plus, Fundatia Eco-Civica sustine ca beneficiarul a taiat aproximativ 300 de arbori si arbusti de pe terenul in cauza fara aviz de defrisare.

Masinile hibride, cu 25% mai sigure in accidente decat cele conventionale

Masinile hibride sunt in medie cu 25% mai sigure decat autoturismele conventionale, datorita greutatii mai mari, arata un raport intocmit de Institutului pentru Asigurarea Sigurantei Traficului pe Autostrada din Statele Unite. "Autoturismele hibride sunt in medie cu 10% mai grele decat omoloagele lor conventionale. Aceasta masa in plus le ofera un avantaj in accidente pe care celelalte masini nu le au", spune un reprezentant al Institutului si autor al cercetarii. Pentru acest studiu au fost alese 25 de perechi de masini din SUA, hibride si conventionale, fabricate in perioada 2003-2011. Dintr-o alta cercetare a Institutului a reiesit insa ca masinile hibride au cu 20% mai multe sanse de a fi implicate in accidente cu pietoni, intrucat sunt mai silentioase.

Nivelul gazelor cu efect de sera din atmosfera, la un nou record in 2010

Nivelul gazelor cu efect de sera din atmosfera, considerate responsabile pentru incalzirea globala, a atins un nou record de concentratie in 2010, potrivit datelor publicate saptamana aceasta de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM). "In 2010 concentratia din atmosfera a gazelor cu efect de sera a depasit toate valorile inregistrate de la inceputul epocii industriale", spune un reprezentant al Organizatiei. Practic, nivelul de concentratie al gazelor cu efect de sera din atmosfera a crescut anul trecut mult mai rapid decat nivelul mediu de crestere inregistrat in ultimii 10 ani.